Китай і Євросоюз мають вирішувати свої проблеми шляхом переговорів - Ван Ї

Міністр закордонних справ КНР Ван Ї на зустрічі в Пекіні з президентом Конституційної ради Франції Лораном Фабіусом заявив, що Китай і Європейський Союз повинні знаходити шляхи врегулювання проблем у їх відносинах шляхом діалогу та консультацій.

Про це повідомили в МЗС КНР, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Деякі невдачі в економічних і торгових відносинах між Китаєм і Європейським Союзом не в інтересах обох сторін. Ми сподіваємося, що ЄС буде виходити із загальних і довгострокових інтересів та вирішуватиме проблемні питання шляхом переговорів і консультацій із Китаєм», - сказав Ван.

Міністр додав, що Пекін і Париж мають дотримуватись незалежності у своїй зовнішній політиці та підтримувати глобальну стабільність.

«Китай і Франція виступають за незалежність і проти втручання й тиску ззовні, що відповідає загальній тенденції руху світу до багатополярності та сприяє збереженню глобального миру і стабільності», - зазначив китайський топдипломат.

Фабіус, своєю чергою, зауважив, що для французької дипломатії є традицією відстоювати незалежність і підтримувати дружні відносини з Китаєм, додавши, що Франція завжди виступала проти нав’язування власної волі іншим та за пошук правильних рішень шляхом діалогу.

У зовнішньополітичному відомстві додали, не розкриваючи подробиць, що сторони також обмінялися думками з приводу «української кризи» (так у Китаї називають агресивну війну РФ проти України – ред.).

Читайте також: Глава МЗС Британії попередив Китай, що озброєння Росії зашкодить відносинам з Європою

Нагадаємо, наразі тривають переговори між Європейською комісією та урядом КНР стосовно рішення ЄК ввести підвищенні до 35,3% мита на виготовлені в Китаї електромобілі на додаток до стандартного в ЄС 10%-го мита на імпортні авто, запровадити які ЄК планує до кінця жовтня.

Єврокомісія проводить кілька інших розслідувань проти торгових практик Китаю, які також можуть завершитися підвищеними тарифами на китайські товари. У відповідь уряд КНР почав власні перевірки стосовно деяких імпортованих із ЄС продуктів, серед яких молочна продукція та бренді.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі під час свого першого візиту до Пекіна висловив занепокоєння з приводу підтримки Китаєм Росії у її війні проти України.

Фото: АА