Німеччина схвалила проєкт водневої мережі

Федеральне мережеве агентство ФРН затвердило рішення щодо будівництва базової водневої мережі в країні.

Про це заявив на пресконференції у вівторок міністр економіки ФРН Роберт Габек, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні рішення щодо водневої мережі ухвалено. Вона ще не готова, але буде побудована», - сказав Габек.

Планується поступово, до 2032 року, об’єднати центри споживання та виробництва водню, а також точки його зберігання та імпорту. Мережа, яку міністр назвав «автобаном для водню», матиме загальну довжину 9040 км (на початку планувалося 9666), близько 60 відсотків з яких базуватимуться на переобладнанні існуючих газопроводів.

Заступник голови Асоціації операторів систем передачі Ральф Бахке уточнив, що ця траса дозволить транспортувати щороку об’єм до 278 терават/годин енергії.

Глава Федерального мережевого агентства Клаус Мюллер поінформував, що перші водневі лінії запрацюють наступного року. Проєкт у майбутньому матиме європейський вимір. Це є кроком трансформації на шляху до кліматично нейтрального майбутнього.

Читайте також: Австрія виділить 820 мільйонів євро на проєкти з виробництва водню

Від виникнення ідеї до її ухвалення пройшло 2,5 роки. Спільну заявку на водневу базову мережу до Федерального мережевого агентства подали оператори транспортних систем подали. Лінії опорної мережі будуть введені в експлуатацію поступово з 2025 по 2032 рік. Очікувані інвестиційні витрати становлять 19,7 млрд євро. У майбутньому Німеччина покриватиме значну частину своїх потреб у водні за рахунок імпорту трубопроводами або судами.

Успішність реформи ринків газу та водню в ЄС, як вважають у Києві, може стати важливим вікном можливостей для України.