Польща відкликає згоду на роботу генконсульства РФ у Познані

Польща відкликає згоду на функціонування генконсульства Росії у Познані через участь у підготовці диверсій як у Польщі, так і країнах Європи.

Про це під час брифінгу для ЗМІ заявив у вівторок глава МЩС Польщі Радослав Сікорський, передає кореспондент Укрінформу.

«Як міністр закордонних справ я володію інформацією, що за спробами диверсій як у Польщі, так й інших союзницьких країнах стоїть Російська Федерація. Тому я вирішив відкликати згоду на роботу консульства Російської Федерації в Познані, а його персонал буде визнаний персонами нон-грата в Польщі»,- зазначив Сікорський.

Він підкреслив, що Варшава вимагає від Росії припинення гібридної війни проти Польщі та її союзників.

«У випадку продовження (таких дій – ред.) ми залишаємо за собою право ухвалювати чергові рішучі рішення», - додав Сікорський.

Читайте також: Польща хоче побачити таємні додатки до Плану перемоги - МЗС

Він також зауважив, що польська прокуратура представила вагомі докази того, що в Польщі була спроба диверсії, за якою стояла іноземна розвідка. Міністр нагадав, що нещодавно районний суд Вроцлава не погодився на "м'яке" покарання потенційного злочинця, вимагаючи для нього серйознішого.

Речник МЗС Польщі Павел Вронський додав, що сьогоднішнє рішення означає: консульство РФ «буде закрито упродовж кількох наступних днів».

Він також зауважив, що за інформацією, отриманою від польських спецслужб, станом на сьогодні ведеться понад десять проваджень про скоєння чи підготовку диверсій в Польщі.

Напередодні Сікорський повідомив в ефірі TVN24, що потенційний диверсант зізнався польським слідчим органам, що російські служби наказали йому здійснити підпали у Вроцлаві. 

Як повідомило раніше польське видання Gazeta Wyborcza, йдеться про 51-річного громадянина України Сергія С., якому висунуто обвинувачення у співпраці з російською розвідкою та підготовці підпалу лакофарбового заводу у Вроцлаві. Він пішов на співпрацю з прокуратурою, але Окружний суд у Вроцлаві не погодився на угоду між обвинуваченим і прокуратурою, визнавши, що три роки увʼязнення є недостатнім покаранням. Тому у цій справі розпочнеться звичайний судовий процес з опитуванням свідків й аналізом доказів у справі.

Читайте також: У Польщі відкриють базу ПРО, яка може збивати російські ракети - Сікорський

Станом на сьогодні у Польщі, крім посольства РФ у Варшаві, функціонують російські генконсульства у Познані, Кракові та Гданську. За інформацією МЗС РФ, персонал генконсульства РФ в Познані складається з трьох осіб: генконсула Івана Косоногова, консула Ніколая Мещерякова й аташе Ірини Прозорової.

Станом на зараз ще немає відповіді з російського боку на рішення Варшави. Однак можна очікувати, що Москва може піти на аналогічні дії щодо Польщі. У Росії, крім посольства у Москві, функціонують генконсульства РП у Калінінграді, Санкт-Петербурзі та Іркутську.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ Латвії оголосило персонами нон-грата громадян Росії дизайнера Артемія Лебедєва та артиста Валерія Пономаренка.