Польща хоче побачити таємні додатки до Плану перемоги - МЗС

Польща хоче побачити таємні додатки до Плану перемоги - МЗС

Укрінформ
Польща хоче познайомитися з таємними додатками до Плану перемоги України і звертатиметься про це до української сторони.

Про це в коментарі PAP заявив заступник глави МЗС Польщі Владислав Теофіл Бартошевський, передає Укрінформ із посиланням на Wpolsce.pl.

Він зазначив, що Польща особливим чином допомогла Україні на початку повномасштабного вторгнення РФ, адже «коли Німеччина говорила про висилання шоломів, Польща надала (Україні - ред.) 320 танків».

«У звʼязку з цим, безумовно, наш внесок був значним, особливо на самому початку, коли це було найбільш потрібно»,- підкреслив Бартошевський.

Тому, на переконання заступника глави польської дипломатії, Польща, «безумовно, повинна мати доступ до такого типу документів».

«Ми говоритимемо про це, МЗС Польщі обов'язково говоритиме про це з українською стороною, оскільки ми підтримуємо постійний контакт", - сказав Бартошевський.

Він також додав, що не бачить можливості відбудови України без участі Польщі.

Як відомо, Президент України Володимир Зеленський у минулу пʼятницю заявив, що таємні додатки до Плану перемоги було представлено лише тим союзникам, які зараз конкретно можуть допомогти у підсиленні України. Він додав: якщо в тій чи іншій державі, навіть у близьких партнерів, немає чим посилити Україну, то й у передаванні їм додатків нема потреби.

Президент України Володимир Зеленський представив План перемоги 16 жовтня у Верховній Раді, а 17 жовтня – на саміті Європейського Союзу, що проходив у Брюсселі. План складається з п’яти пунктів – геополітичного, двох військових, економічного та безпекового – і трьох таємних додатків.

Читайте також: Експерти - про міжнародні перевезення: напруження між Польщею та Україною може тривати і 10 років

Польща є одним з найближчих союзників України у протидії російському агресору. Польща передала Україні вже 45 пакетів військової допомоги на суму не менше 4 млрд дол. У Польщі в аеропорту Ряшів-Ясьонка розгорнуто логістичний хаб з надання допомоги Україні.

Україна просить Польщу надати їй літаки МіГ-29, які ще перебувають на озброєнні ЗС Польщі. У середині вересня під час візиту до Києва глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що Варшава розглядає передачу Україні наступних партій військової допомоги, зокрема, ймовірно, і своїх винищувачів МіГ-29. Він уточнив, що, можливо, союзники допоможуть Варшаві у місії Air Policing (Повітряне патрулювання - ред.) над Польщею, що дозволило владі країни здійснити цей крок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-