США звинуватили генерала Ірану у змові з метою вбивства американської журналістки

Федеральна прокуратура Нью-Йорка висунула обвинувачення генералу Корпусу вартових Ісламської революції Ірану (КВІР) Рухоллі Базганді та ще трьом особам щодо змови з метою вбивства журналістки «Голосу Америки» Масіх Алінеджад у Брукліні у 2022 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Голос Америки із посиланням на судові документи.

Це перший випадок прямого звинувачення високопосадовця КВІР у змові з метою вбивства американської журналістки іранського походження Алінеджад, яка є критиком політики репресій жінок з боку режиму Ірану.

«Сьогоднішній обвинувальний акт розкриває весь масштаб змови Ірану з метою змусити замовкнути американську журналістку через критику іранського режиму», - заявив директор ФБР Крістофер Рей.

У самому обвинувальному акті Базганді названо бригадним генералом КВІР.

Минулого року Міністерство фінансів США, вводячи санкції проти нього, назвало його співробітником контррозвідки і учасником змов з метою вбивства журналістів та інших осіб, які Тегеран вважає ворогами.

У свою чергу Алінеджад заявила, що ці висунуті звинувачення «показують, на що готова піти іранська влада, щоб змусити замовкнути її критиків».

Читайте також: Литва внесла КВІР до списку терористичних організацій і закликала ЄС наслідувати її приклад

Зазначається, що невдалий замах на життя журналістки стався через рік після спроби її викрадення у 2021 році. ФБР заявило, що режим в Тегерані намагався вивезти журналістку в Іран.

Після спроби викрадення Алінеджад перебуває під захистом уряду США і часто переїжджає з одного безпечного місця до іншого. При цьому попри погрози, вона відмовляється припиняти свою роботу.

Загалом це не перші висунуті звинувачення, пов'язані зі змовою з метою вбивства Алінеджад.

Раніше федеральні звинувачення в спробі вбивства на замовлення були пред'явлені членам східноєвропейської злочинної організації, що мала зв'язки з Іраном.

Читайте також: Лідери республіканців звинуватили Байдена в недостатньому стримуванні Ірану

МЗС Ірану не відповіло на прохання «Голосу Америки» надати коментар.

Як повідомляв Укрінформ, у США журі присяжних засудило до довічного позбавлення волі колишнього політика Роберта Теллеса з американського штату Невада за вбивство журналіста, який писав критичні статті під час його перебування на посаді.

Фото: Getty Images