У Молдові заявили, що з Росії на підкуп виборців перевели $39 мільйонів

Глава Генерального інспекторату поліції Молдови Віорел Чернеуцану заявив, що тільки в жовтні напередодні виборів президента і референдуму про вступ до ЄС з Росії до Молдови переказали понад $24 млн через застосунок «Промсвязьбанку».

Про це повідомляє NewsMaker, передає Укрінформ.

Як зазначив Чернеуцану, схема підкупу виборців із використанням «Промсвязьбанка» почала діяти наприкінці весни, але восени напередодні виборів і референдуму кількість грошових переказів збільшилася. Через застосунок «Промсвязьбанку» людям допомагали встановлювати боти в Telegram. Тільки в жовтні поліція задокументувала і припинила діяльність 97 таких ботів. Проте, за даними поліції, у системі встигли зареєструвати 138 тис. номерів із Молдови.

За словами Чернеуцану, якщо у вересні сума переказів становила $15 млн доларів, то зараз вона сягає $39 млн. Очільник поліції зазначив, що тільки в жовтні на підкуп виборців із Росії до Молдови переказали більше $24 млн. За цим стоїть молдавський олігарх - втікач Ілан Шор, стверджують у поліції.

«Важливо, щоб усі наші громадяни розуміли, що їх втягують у незаконну схему», - підкреслив Чернеуцану.

Читайте також: Кремль «купує» молдаван, або Чи стане Молдова «новою Грузією»?

Наразі правоохоронні органи задокументували понад 520 осіб, причетних до схеми підкупу виборців. Їм загрожує до трьох років в'язниці або великий штраф.

Як повідомляв Укрінформ, 20 жовтня у Молдові відбулися вибори президенти та референдум про євроінтеграцію. До другого туру пройшли Мая Санду та Олександр Стояногло.

Речник Європейського Союзу Пітер Стано заявив, що президентські вибори в Молдові відбулися в умовах безпрецедентного втручання та залякування з боку Росії та її проксі.

Фото: NewsMaker