Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Кремль «купує» молдаван, або Чи стане Молдова «новою Грузією»?

Кремль «купує» молдаван, або Чи стане Молдова «новою Грузією»?

Укрінформ
На референдумі в Молдові таки перемогли єврооптимісти. Громадяни південно-західного сусіда України дещо невпевнено, але таки сказали «Так!» входженню своєї країни до Європейського Союзу. Співвідношення голосів після остаточного підрахунку 50,39% на 49,61%.

Хитка перевага «закордонних» єврооптимістів.

У кількісному значенні прихильників ЄС виявилося лише на 11.602 особи більше.  І цю хитку перевагу забезпечили громадяни Молдови, які проживають та голосують за кордоном. Таких разом є 15% від усіх виборців.

До останнього ситуація з підрахунком голосів була не надто оптимістичною для чинної президентки Молдови Майї Санду, яка фактично ініціювала проведення референдуму в один день з першим туром виборів президента Молдови.

Ще пізно ввечері в день голосування 20-го жовтня, коли Центральна виборча комісія підбивала перші результати референдуму, показник противників ЄС в середині Молдови перевищував показник прихильників майже на 10%.

Москва «купила» 300.000 голосів молдаван?

Фактично – це була катастрофа для Санду, адже саме тема інтеграції до ЄС стала головним прапором висуванки правоцентристської ліберальної партії «Дія та солідарність», яка об’єднала більшість євроорієнтованих виборців. Тоді ввечері 20-го жовтня Санду скликала короткий брифінг, на якому заявила про масштабний підкуп виборців в Молдові.

«Злочинні угрупування, що діють спільно з іноземними силами, ворожими нашим національним інтересам, атакували нашу державу, використовуючи десятки мільйонів євро, брехню і пропаганду… У нас є докази того, що ці злочинні угрупування мали намір купити 300.000 голосів в рамках безпрецедентної за своїми масштабами фальсифікації. Їхньою метою було підірвати демократичний процес, посіяти страх і паніку в суспільстві», - несподівано заявила Санду.

150 мільйонів доларів з Росії не змогли «купити» виборців за кордоном.

Загалом, за інформацією влади Молдови, Росія могла витратити на підкуп та пропаганду під час виборів президента до 150 млн $. Але «врятували» молдавани, які живуть за кордоном.

Саме «іноземні» молдовські виборці «схилили» шальки терезів референдуму у бік ЄС. Схилили – але з мінімальним результатом. Майя Санду начебто може відзначати першу перемогу на шляху до свого другого президентства. Але, імовірно, вона може стати пірровою для молдовських лібералів. Надто велика кількість опонентів, голоси яких у другому турі можуть «перетекти» до проросійського висуванця-соціаліста.

Другий тур виборів: Всі проти Майї Санду?

В першому турі голосування Майя Санду отримала 42,45% голосів виборців. Друге місце посів прокурор-соціаліст Олександр Стояногло – 25,98% голосів, третій – висуванець «Нашої партії» скандальний бізнесмен з хвостом кримінальних справ Ренато Усатий. Його підтримали 13.79%.

І Стояногла, і Усатого в Молдові називають відверто проросійськими кандидатами. Напередодні 1-го туру ЗМІ навіть писали про те, що Кремль в особі заступника голови Адміністрації президента РФ Дмитра Козака примушував Усатого знятися з виборів на користь висуванця-соціаліста Стояногла.

Втім, Усатий відмовився, після чого отримав погрози невідомих «вагнерівців», які на відео з автоматами та кувалдою звинуватили Ренато Усатого у «зраді російського та молдовського народу», погрожуючи вбивством.  Ренато Усатий заявив, що таким чином йому погрожують соціалісти і особисто Олександр Стояногло. На що Стояногло звернувся до правоохоронців з вимогою розслідувати факт погрози життю кандидата в президенти.

«Золота акція» напівкримінального кандидата

Хай там як, але нині Ренато Усатий та його виборці стали «золотою акцією» у боротьбі за контрольний пакет в молдовській президентській владі. Відразу після оголошення остаточних результатів 1-го туру чинна президентка Майя Санду звернулася саме до виборців Ренато Усатого з закликом підтримати її у другому турі голосування.

«Я звертаюся до тих, хто голосував за Ренато Усатого. Я знаю, що у нас є розбіжності в поглядах. Але ви, як і я, не хочете повернення бандитів до влади. Очевидно, що сила – в правді. Правда в тому, що ми з вами також хочемо бути вільними в нашій країні. Говорити, пересуватися, щоб об нас не витирали ноги», - аргументувала своє звернення Майя Санду.

«Бандити у владі».

З одного боку апеляція до неможливості «повернення бандитів» прозвучала дещо нелогічно. Адже саме Ренато Усатий є знаним вихідцем з напівкримінального середовища Молдови та РФ. Людина з російським паспортом, яка зробили великі гроші саме в РФ, яка підписувала партійні угоди про співпрацю особисто з тоді ще живим лідером ЛДПР Володимиром Жириновським, яка на Батьківщині мала кримінальну справу за підозрою в організації вбивства відомого молдовського банкіра Германа Горбунцова та ще одну кримінальну справу – в РФ – про незаконне виведення з Росії 500 млрд рублів через молдовський BC Moldindconbank S.A. Яка була у розшуку по лінії Інтерполу. Яка начебто має прямий контакт з Дмитром Козаком – заступником керівника Адміністрації Путіна.

Історія виборів 2020 року.

Втім це – лише на перший погляд. На попередніх президентських виборах 2020-го року, коли Майя Санду вийшла в другий тур разом із соціалістом Ігорем Додоном, її фінальну перемогу  фактично забезпечив саме Ренато Усатий.

Усатий хоч і позиціонував себе як проросійський кандидат, але несподівано закликав своїх виборців у другом турі голосувати проти Додона. Саме це стало вирішальним фактором перетікання його голосів до Майї Санду. Чому б такому електоральному «фокусу» не повторитися знову? За яких умов та домовленостей це може відбутися?

ЄС: Вибори в умовах безпрецедентного втручання і залякування РФ та її проксі

За виборчою кампанією в Молдові уважно стежили і керівники Європейського Союзу. Так, за інформацією речника зовнішньополітичної служби ЄС Петера Стано, «зовнішні зусилля» зі спотворення результатів голосування тривали не тижнями, а місяцями. І це відбувалося задовго до 20 жовтня.

«Ми знаємо, що це голосування відбулося в умовах безпрецедентного втручання і залякування Росії та її проксі, які намагалися дестабілізувати демократичний процес в Молдові», - заявив Петер Стано після завершення голосування 20 жовтня, відзначивши, зокрема, спроби купівлі голосів та «величезну пропаганду» Росії та її політичних і інформаційних «проксі» в Молдові.

Кремль мав кулуарні контакти з УСІМА кандидатами в президенти Молдови?

Напередодні першого туру низка ЗМІ з посиланням на джерела у спецслужбах різних країн повідомляли про прямі контакти з кремлівськими «кураторами» проросійських Стояноглу та Усатого. Втім в останні дня голосування в мережі з’явилася несподівана інформація про можливі контакти з Дмитром Козаком і чинної президентки Майї Санду.

Начебто таким чином вона прагнула убезпечити вибори від втручання, масштабних фальсифікацій та скупки голосів. У першу чергу – від масового «завезення» на виборчі дільниці в Молдові «заряджених» виборців з неконтрольованого Придністров’я. Які б, очевидно, проголосували за проросійських кандидатів. І такого завезення 20-го жовтня справді не сталося. Але ж є ще і другий тур, який вирішуватиме долю президентських перегонів.

Кремль: Гроші та підтримка - в обмін на «нейтральність» та лояльність

Загалом скидається на те, що Кремль, маючи фактично необмежені фінансові, інформаційні та організаційні ресурси, намагається працювати напряму з геть усіма кандидатами на посаду президента Республіки Молдова. Обіцяючи «гроші та підтримку» в обмін на геополітичну «нейтральність», а насправді – пряму лояльність до Москви.

Реальна загроза фіналу цього процесу – це імовірне перетворення демократичної та проєвропейської Молдови на проросійського керованого сателіта на зразок сучасної Грузії. Грузії, нинішні лідери якої у своїй «любові» до Росії договорилися до того, що пропонують громадянам «вибачитися перед росіянами» за російську агресію 2008-го року.

Дуже сподіваюся, що молдаванам ніхто ніколи не пропонуватиме «вибачатися» за російську агресію у Придністров’ї зразка 1992-го року.

«Мандат» на Європейську Молдову

Яким би хитким не був позитивний результат референдуму за вступ Республіки Молдова до Європейського Союзу, він дає абсолютний мандат новообраному президенту республіки на ще більш рішучі дії в напрямку європейської та трансатлантичної інтеграції країни, не озираючись на агресію російського «ведмедя». Адже спиратися на волю своїх громадян завжди надійніше, аніж на кулуарні домовленості з росіянами та їхні криваві гроші.

Україні ж – потрібен стабільний, прогнозований, демократичний та проєвропейський партнер на нашому південно-західному кордоні. Натомість маємо реальну загрозу повторення грузинського сценарію.

Єгор Чечеринда – військовослужбовець, майор ЗСУ, журналіст.

Фото: DW

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-