На збитому у Судані літаку міг бути російський бізнесмен, який продавав зброю в Конго - Reuters

На літаку Іл-76, який бійці Сил швидкого реагування (RSF) збили в Судані, міг бути російський бізнесмен Віктор Гранов.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

Гранова пов’язують з росіянином Віктором Бутом, на прізвисько «торговець смертю», якого у 2022 році повернули до РФ під час обміну ув'язненими з США.

"Літак, збитий у суданському штаті Північний Дарфур, мав російських членів екіпажу, і він використовувався армією Судану для поповнення зброєю оборонців міста Аль-Фашир, згідно з даними опозиції та документами, знайденими в уламках", - йдеться у повідомленні.

Цей інцидент дає можливість отримати дані щодо мережі постачання під час більш, ніж 18-місячною війни між армією Судану та Силами швидкого реагування (RSF), що вигнала понад 11 мільйонів людей з власних осель, спричинила масовий голод та призвела до залучення військових іноземних держав.

За словами співрозмовника Reuters, літак саме здійснював постачання зброї, коли його збили.

Зазначається, що одним з членів екіпажу міг бути 67-річний Віктор Гранов — за даними правозахисників Amnesty International, він є бізнесменом з ПАР та раніше був пов'язаний з Віктором Бутом, якого у 2022 році звільнили з американської в’язниці під час обміну в'язнями з РФ.

Читайте також: США ввели санкції проти закупівельника зброї в Судані, який працював з Іраном і Росією

Гранов також керував двома авіакомпаніями, які звинуватили у порушенні ембарго на постачання зброї у Демократичну Республіку Конго.

Службове посвідчення, південноафриканські водійське посвідчення та прострочений паспорт Гранова знайшли серед уламків літака.

Агенція Reuters ідентифікувала щонайменше двох росіян, які, ймовірно, були на борту цього літака, порівнявши фото з їхніх посвідчень, які оприлюднила RSF, з профілями у соціальних мережах.

Також повідомляється, що ідентифіковано ще одного росіянина, який був у літаку. Це 33-річний Антон Селіванець, паспорт якого також знайшли на місці події. На своїх світлинах у соціальних мережах Селіванець позує на тлі літаків Іл-76 з логотипом Всесвітньої продовольчої програми (WFP) в аеропортах Ефіопії. Однак, у WFP заявили, що Селіванець не має стосунку до їхньої організації.

Окрім того, Reuters отримала відео, як стверджують повстанці, з мобільного телефона, що знайшли в уламках літака. Одного з чоловіків на відео ідентифікували як 61-річного росіянина Олександра Кабанова, який служив у російських Повітряно-десантних військах та декілька років провів в Африці, зокрема в Уганді, Судані та Південному Судані.

Посольство РФ у Судані заявило, що розслідує цей інцидент. Міністерство закордонних справ РФ не відповіло на запит про коментарі.

Як повідомлялося, у понеділок у Судані збили вантажний літак, на борту якого, ймовірно, були росіяни.