Іран готується до війни з Ізраїлем, але сподівається її уникнути - NYT

Влада Ірану, готуючись до удару у відповідь з боку Ізраїлю, наказала збройним силам бути готовими до війни. Водночас Тегеран намагається уникнути її попри знищення своїх союзників у Лівані та секторі Гази.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на чотирьох неназваних іранських посадовців, передає Укрінформ.

За словами співрозмовників видання, верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї наказав військовим розробити кілька планів відповіді на випадок атаки з боку Ізраїлю. Якщо ізраїльські удари у відповідь на масовану ракетну атаку Ірану на початку жовтня призведуть до масштабних руйнувань і великих жертв, Тегеран вживе заходів у відповідь, додали джерела. Але якщо Ізраїль обмежиться ударами по кількох іранських військових базах та складах, де зберігаються ракети й безпілотники, Іран може не відповісти, зазначають іранські посадовці.

Водночас у разі атаки Ізраїлю по нафтовій та енергетичній інфраструктурі чи ядерних обʼєктах Ірану, або ж якщо він ліквідує нових високопоставлених чиновників, Тегеран готовий до масштабної відповіді.

Іранські посадові особи, включно з двома представниками Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР), заявили, що Іран розглядає такі відповіді, як масована атака по Ізраїлю до 1000 балістичних ракет, посилення атак іранських проксі-груп у регіоні, а також порушення потоку глобальних поставок енергоносіїв у регіоні чи судноплавства через Перську затоку та Ормузьку протоку.

Іран публічно заявляє, що не хоче війни. Але відповідь на удари Ізраїлю може стати викликом для іранських лідерів, які не хочуть виглядати «слабкими і вразливими», особливо після ліквідації Ізраїлем низки лідерів «ХАМАСу» і «Хезболли», йдеться у публікації.

Читайте також: Блінкен закликав Ізраїль до зваженої відповіді на ракетну атаку Ірану

Як пише видання, останніми тижнями Іран намагається зміцнити альянси з регіональними арабськими країнами, але водночас попереджає їх, що будь-яка допомога Ізраїлю під час атаки зробить їх законною мішенню.

Окремі експерти, близькі до уряду Ірану, вважають, що великий тривалий конфлікт з Ізраїлем буде руйнівним та зірве плани Тегерана щодо перемовин з країнами Заходу у надії на скасування жорстких санкцій США та поліпшення важкого становища іранської економіки.

Як повідомляв Укрінформ, Ізраїль вирішив відтермінувати удар по Ірану у відповідь на масштабний ракетний обстріл 1 жовтня через витік інформації з Пентагону з нібито оцінкою планів ЦАХАЛу.