Як зробити корисною оброблену їжу: поради від Центру громадського здоров’я
Після варіння, смаження, додавання солі, цукру та спецій їжа вже вважається переробленою, втрачає корисні властивості. У Центрі громадського здоров'я дали поради українцям щодо того, як споживати оброблену, але здорову їжу.
Про це йдеться на сторінці ЦГЗ у Facebook, передає Укрінформ.
«Чим більше разів продукт оброблявся, перш ніж потрапити в тарілку, тим менше в ньому користі. А обробка на 4 та 5 стадіях може навіть нашкодити здоров’ю», - зазначається у повідомленні.
Для того, щоб зробити свій раціон корисним, фахівці Центру здоров’я рекомендують дотримуватись наступних правил:
- Обирати лише цільнозернові крупи: гречку, вівсянку, пшоно тощо та відмовитись від ультраперероблених круп, таких як манка та білий шліфований рис.
- Надавати перевагу хлібу з висівками або на основі цільнозернової муки. Це стосується і макаронних виробів.
- Заморожені овочі та фрукти корисніше консервованих. Щоб не втратити вітаміни, відварювати їх в невеликій кількості води, закрити кришкою та не більше 10 хвилин.
- М’ясо для шашликів та стейків маринувати у домашніх умовах. Обирати здорові способи приготування: тушіння, варіння, запікання.
- Замість зайвої солі сприснути їжу лимонним соком.
- Додавати лише корисні олії.
- Найкращий перекус - свіжі чи трохи підсушені горіхи.
- Їсти свіжі овочі та фрукти щодня.