Україна шукає власну відповідь на блокування Росією місії ОБСЄ біля кордону - Кулеба

Україна шукає власну відповідь на блокування Росією місії ОБСЄ біля кордону - Кулеба

Укрінформ
Українська сторона не розраховує на активність ОБСЄ з метою відновлення роботи спостережної місії у пунктах пропуску "Гукове" і "Донецьк", а шукає власну "симетричну або асиметричну" відповідь на цей крок Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Міністр нагадав, що минулого тижня у рамках Варшавського безпекового форуму обговорив з генеральним секретарем ОБСЄ Хельгою Шмід моніторинг неконтрольованої частини українсько-російського кордону.

"Вона (Шмід - ред.), на жаль, розводить руками та каже: "А що ми можемо зробити? ОБСЄ – це консенсусна організація, Росія заблокувала рішення (щодо продовження мандату місії у пунктах пропуску "Гукове" і "Донецьк" – ред.), і все, історія закінчилася. Тому я б не чекав якоїсь активності у відновленні роботи цієї місії від ОБСЄ», - сказав Кулеба.

Читайте також: Кремль уникає зустрічі Зеленського і Путіна, та не перестає про неї говорити – Кулеба

Водночас він зауважив, що це питання надзвичайно важливе з безпекової й політичної точки зору. За словами глави української дипломатії, заблокувавши роботу місії ОБСЄ у цих пунктах пропуску на кордоні, політично Росія зробила крок, який завдає руйнівного удару по Мінських домовленостях і демонструє, що вона нехтує логікою процесу врегулювання.

«Ця тема була предметом розмови між Президентом Зеленським і Президентом Франції та канцлером Німеччини у понеділок (11 жовтня – ред.). І ми шукаємо зараз можливості для того, щоб знайти симетричну або асиметричну відповідь на цей крок», - зазначив міністр.

У цьому контексті він акцентував, що українська сторона зацікавлена в рухові вперед у мирному врегулюванні збройного конфлікту на сході України.

«Тому нам потрібно вжити таких кроків, які призведуть не до ескалації ситуації, на що нас провокує Росія, а навпаки, до поступок з боку РФ, щоб процес мирного врегулювання був розблокований», - підсумував Кулеба.

Читайте також: Сигналів від Росії про готовність до «Норманді» глав МЗС поки немає - Кулеба

Як повідомлялося, Росія відмовилася приєднуватися до консенсусу з метою продовження мандату місії ОБСЄ на українсько-російському кордоні у пунктах пропуску "Гукове" і "Донецьк", який закінчився наприкінці вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-