За період перемир'я список заручників ОРДЛО збільшився на 70 українців - Денісова

За період перемир'я список заручників ОРДЛО збільшився на 70 українців - Денісова

Укрінформ
Українській стороні нині відомо про 301 громадянина України, який був незаконно "засуджений" і утримується в місцях несвободи в окупованих районах Донецької та Луганської областей, ще 258 громадян вважаються зниклими безвісти.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Якщо ми говоримо про тих громадян, які були взяті в полон, "засуджені" за "шпигунство" щодо України, то за період війни — це 301 громадянин України. З них: 30 жінок, 44 військовослужбовці", — сказала вона.

Скільки насправді українців незаконно утримують у в'язницях, колоніях, СІЗО, у "підвалах" в ОРДЛО — невідомо.

"Ми не про всіх можемо знати. Ми можемо знати про тих людей, з якими є зв'язок у їхніх родичів. Але у нас є ті, з якими ми не маємо зв'язку. Ми вважаємо, що вони там знаходяться. Бо одного разу підтвердять, що там є цей громадянин, вдруге — не підтвердять", — пояснила омбудсмен.

Денісова нагадала, що 27 липня 2020 року набули чинності домовленості про припинення вогню на сході, які були досягнуті у межах Тристоронньої контактної групи. Де-юре ці домовленості діють і досі, проте де-факто вони порушуються.

"За цей період перемир'я список громадян України, які потрапили до в'язниць [в ОРДЛО], збільшився на 70 осіб. І процес триває, їх уже 301 людина. Щодня ми бачимо, що щось відбувається. Когось взяли, потім випустили, потім знову взяли", — розповіла вона.

Крім того, 258 громадян України перебувають у списках зниклих безвісти на непідконтрольній українській владі частині Донбасу. Хтось із них також може перебувати у місцях несвободи.

"У нашій практиці є таке, що вісім людей ми розшукали та включили до списків на обмін… Тому "забуття — гірше зради". Потрібно щодня пам'ятати про це. І найменша звістка про те, що хтось когось бачив у в'язниці, "на підвалі", дає нам надію, що ця людина жива, і ми одразу вносимо її до таких списків", — зазначила Денісова.

Цивільні особи потрапляють до ув'язнення в ОРДЛО за свою позицію на підтримку України, спрямовану проти окупантів. І їм не доводиться розраховувати на правову допомогу.

"Говорити про право, закон там неможливо. Якщо раптом комусь захотілося розправитися з громадянином України за його позицію проти окупації, то з ним розправляються таким чином — за інакодумство саджають у в'язницю. Викладаючи це як "шпигунство" на користь України… Там не судять — там призначають винних, так само як і в окупованому Криму. У тебе вибивають свідчення. А чи потрібні вони, якщо вже все вирішено? Ми знаємо багато таких випадків. Але кожен випадок — він окремий із 301", — підсумувала Денісова.

З початку дії домовленостей про припинення вогню на сході в період з 27 липня 2020 року до 14 жовтня 2021 їх було порушено не менше ніж 64 414 разів, постраждали 87 мирних жителів.

Як повідомляв Укрінформ, Україна не може потрапити на тимчасово непідконтрольну територію для пошуків зниклих безвісти й заручників, поки міжнародні організації не отримають повний допуск до всіх утримуваних осіб.

Раніше уповноважена ВР з прав людини Днісова наводила дані, згідно з якими станом на вересень 2021 року в ув'язненні на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей перебували 296 українців, ще 258 громадян вважалися зниклими безвісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-