Польща готова допомагати українській армії спільно із союзниками по НАТО

Польща готова допомагати українській армії спільно із союзниками по НАТО

Укрінформ
Варшава надаватиме вагому допомогу Збройним силам України, але хоче робити це лише спільно із союзниками по НАТО.

Про це в ефірі радіо Plus повідомив у середу глава канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик, передає Укрінформ.

“Ми хочемо допомогти Україні. Польща – це країна, яка поки що найбільше, серед інших країн, підтримує Україну. Ми також готові підтримати Збройні сили України, але разом із нашими союзниками. Ці рішення є занадто важливими, щоб країни-члени приймали їх самостійно”, - підкреслив Дворчик.

Він зазначив, що Польща позитивно відповіла на заклик держсекретаря США Ентоні Блінкена про передачу Україні літаків МіГ-29. Утім, такі рішення мають прийматися на рівні НАТО, відтак зараз Варшава веде переговори із союзниками з цього приводу.

Дворчик підкреслив, що другим принциповим питанням для Варшави є те, щоб дуже швидко заповнити дефіцит оборонного потенціалу Польщі за рахунок можливостей придбання інших літаків, які польські Збройні сили могли використовувати для власних потреб.

Голова канцелярії прем’єра Польщі також позитивно відреагував на інформацію з боку США про перекидання до Польщі двох батарей ЗРК Patriot. Він підкреслив, що Польща зацікавлена зміцненням системи ППО країни, особливо в умовах, коли Варшава зараз дуже активно допомагає Україні.

Як повідомлялося, напередодні МЗС Польщі поінформувало про готовність польської влади передати всі свої винищувачі МіГ-29 у розпорядження США. Водночас від Вашингтона Варшава очікує на передачу їй літаків зі схожими операційними можливостями і готова негайно розпочати переговори про їх закупівлю. Це було відповіддю на заяву держсекретаря США Ентоні Блінкена, який 7 березня сказав, що члени НАТО, зокрема Польща, отримали "зелене світло" для відправки винищувачів в Україну.

Реагуючи на учорашню заяву МЗС Польщі, у Пентагоні заявили, що зараз ще ведуться переговори з польською стороною, але пропозиція Варшави на даному етапі поки що є "неприйнятною".

Представник Європейського командування Збройних сил США (EUCOM) Адам Міллер повідомив у вівторок, що Cполучені Штати перекидають у Польщу дві батареї ЗРК Patriot для протидії будь-якій потенційній загрозі союзникам США та НАТО під час війни росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-