Битва за Україну. День двадцять третій. Випуск 2

Битва за Україну. День двадцять третій. Випуск 2

Укрінформ
На Луганщині до Сєвєродонецька та Лисичанська прибув гумвантаж, а з Маріуполя змогли вибратися майже 35 тисяч мирних жителів

З Маріуполя люди їдуть на авто і йдуть пішки. Гумвантаж в місто-герой рашисти не дають доправити вже 6 день. Але навіть в такий нелегкий час люди вірять в ЗСУ і в перемогу України!!!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві з 9 до 15 години 18 березня по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 18 березня орієнтовно склали: особового складу 14 200 осіб, танків ‒ 450 од., бойових броньованих машин ‒ 1 448 од, артилерійських систем 205 од., РСЗВ - 72 од., 43 ворожих засоби ППО, 93 літаки, 112 гелікоптерів, 879 одиниць автомобільної техніки, 3 кораблі/катери, 60 цистерн з ПММ, 12 БПЛА оперативно-тактичного рівня, а також 11 одиниць спеціальної техніки.

Генштаб: Ворог намагається вжити заходів для нарощування угруповань військ у напрямку на Київ за рахунок переміщення незлагоджених та небоєздатних підрозділів із Центрального та Східного військових округів.

Вчетверте 58-а окрема мотопіхотна бригада ім. Гетьмана Івана Виговського розбила російську понтонну переправу на одному і тому ж місці.

Російські пропагандисти поширюють фейки про те, що Збройні сили України нібито кидають у бій непідготовлених бійців, але ця інформація точно не відповідає дійсності - Командування сухопутних військ ЗСУ.

На Київщині найбільш небезпечними напрямками залишаються Житомирська траса, Буча – Ірпінь – Гостомель, Макарів, північ Вишгородського району – Олександр Павлюк, голова Київської ОВА.

Міністерство оборони України показало ефективну роботу ПТРК «Стугна-П», який знищив ворожу техніку.

Над Вінниччиною збито три ворожі крилаті ракети - Сергій Борзов, глава Вінницької ОВА

Над Одещиною українська ППО збила крилату ракету ворога - Повітряне командування "Південь"

У Бучанському районі, підрозділами ППО Сухопутних військ України збито ворожий винищувач-бомбардувальний Су-34 – Олександр Павлюк, голова Київської ОВА.

Група Сил спеціальних операцій Збройних Сил України на світанку ліквідували російський «Тигр» із високопосадовцем 35-ї армії, а також підірвали ТМ-62 та знищили БТР-82 з десантом.

За даними британської розвідки, безперервні контратаки українських військових обмежують наступальні можливості росії.

Співробітники кіберполіції Одещини викрили зрадника - зловмисник передавав росіянам інформацію про військові об’єкти України. Під час обшуку в нього знайшли листування з російськими злочинцями і фото відповідних об'єктів.

Речник голови Запорізької ОВА Іван Арєф’єв: Окупанти систематично обстрілюють наші позиції, застосовуючи міномети 120-го та 82-го калібрів, наносячи авіаційні удари парою гелікоптерів Ка-52 та систематичні вогневі удари із артилерії 152-го, 122-го калібру

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

ГУР МО України отримало список військовослужбовців російської 136-ї окремої мотострілецької бригади, які вчиняють воєнні злочини в Україні.

В Україні через збройну агресію російської федерації станом на 18 березня загинули 109 дітей – Офіс генерального прокурора

КМДА: У Києві від початку повномасштабної агресії РФ ворог пошкодив 36 житлових будинків, 5 приватних садиб, 6 шкіл та 4 садочки. Пошкоджено фасади, балкони та вікна в 55 будинках. Загинули 222 людини, із них 60 цивільних. Загинули, у тому числі, 4 дитини.

За весь цей час у місті 889 поранених, із них 241 цивільний. У тому числі: 18 дітей, 3 водії швидкої, 1 лікар швидкої.

Під завалами Маріупольського драматичного театру залишаються понад 1300 осіб – Людмила Денісова, уповноважена ВРУ з прав людини

Прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом примусового переміщення громадян України до російської федерації під приводом евакуації.

У Запорізькій області внаслідок обстрілів з року російських військових пошкоджено 7 закладів освіти – Запорізька ОВА.

Російські загарбники завдали 18 березня ракетного удару по околицях смт Великодолинського, розташованого неподалік Одеси. Постраждалих нема - Микола Лук'янчук, голова Великодолинської ОТГ

У Краматорську від ракетного удару агресора загинули двоє мирних жителів, кількість поранених зросла до 26 осіб.

Окупанти нібито відзняли на Харківщині фейкове відео з роздаванням харчів - голова ОВА

Керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай назвав хворобливою фантазію російського агресора інформацію про нібито 500 дітей «звільнених» ними у селі на Луганщині.

На Харківщині знищено Інститут овочівництва і баштанництва НАН - Тетяна Івченко, науковий співробітник Інституту.

Із Маріуполя змогли вибратися майже 35 тисяч мирних жителів - люди їдуть на авто і йдуть пішки - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА

Пожежу на «Барабашово» досі гасять, від обстрілів у Харкові зруйновані понад 700 будинків – Ігор Терехов, міський голова

На Луганщині з міста Рубіжне, де тривають бої, змогли евакуювати 50 людей та завезти у місто гуманітарну допомогу: воду, хліб, харчі – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

За добу на Донеччині загарбники обстріляли 11 населених пунктів - Нацполіція

В обложеному російськими загарбниками і постійно обстрілюваному ворогами Маріуполі вже третій тиждень немає води, їжі, ліків, а тіла загиблих лежать на вулицях - журналіст.

У Києві внаслідок ракетного удару загинула одна людина, 19 постраждали, із них четверо дітей. Пошкоджені шість житлових будинків, дитсадок та школа – Віталій Кличко, мер міста.

У Харкові внаслідок ворожого обстрілу загинула людина, 11 постраждали

У Сумській області в деяких населених пунктах російські війські вивозять усіх чоловіків у невідомому напрямку - ОВА

У Києві внаслідок ракетного удару у Подільському районі загинула одна людина - ДСНС.

Повітряне командування «Захід» Повітряних сил ЗСУ: Рашистські ракети вдарили по території в районі Львівського аеропорту. За попередніми даними, було випущено 6 крилатих ракет, ймовірно Х-555, з акваторії Чорного моря. Дві ракети засобами зенітних ракетних військ повітряного командування «Захід» знищені.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Національна спілка журналістів України закликає медіа і блогерів максимально відповідально ставитися до інформації, адже у погоні за «гарячими» новинами вони можуть подавати потрібну ворогу інформацію.

Українська дипломатія працює над тим, щоб угода про завершення війни з росією була максимально вигідна для України і містила жорсткі гарантії нашої безпеки – Дмитро Кулеба, міністр МЗС.

В Одесі завершують формування стратегічного запасу продуктів харчування. Нараду з питань забезпечення життєдіяльності міста в умовах війни провели голова обласної військової адміністрації Максим Марченко та мер Геннадій Труханов.

На Харківщині у Дергачівській громаді з 15.00 до 6.00 наступного ранку оголосили комендантську годину

Президент Володимир Зеленський запевнив, що військові на позиціях, бійці територіальної оборони на місцях, рятувальники, лікарі, транспортники, дипломати, журналісти та всі українці воюють і роблять свій внесок у перемогу України.

У Києві завтра відкриють безкоштовний ресторан для пенсіонерів - Костянтин Усов,  заступник голови КМДА.

Ужгородський школяр Андріан Бреза створив анімацію, в якій обіграв легендарну фразу, яка стала символом війни з Росією про "рускій воєнний корабль".

На Кіровоградщині лікувальні заклади прийняли на гемодіаліз хворих із Миколаївщини. Людям врятували життя.

Мінспорту допоможе футболістам збірної готуватися до матчу з Шотландією закордоном

Особливий статус потрібен для чоловіків-спортсменів, які представлятимуть нашу країну на міжнародних змаганнях.

На 18 березня погоджені дев’ять гуманітарних коридорів – Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр-міністр МінТОТ

Українські дипломати у Білорусі знайшли та вивезли на лікування за кордон бабусю та її п'ятирічну онуку, чию сімʼю обстріляли окупанти в Київській області, після чого їх двох вивезли до Білорусі.

Ніч проти 18 березня пройшла спокійно. Після завершення комендантської години столиця продовжує жити в режимі воєнного часу - Микола Поворозник, перший заступник голови КМДА

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба готовий зустрічатися з очільником російської дипломатії сергієм лавровим, якщо той буде налаштований на пошук рішень, а не просування російських наративів.

В Україні - загальнонаціональна хвилина мовчання для вшанування пам'яті загиблих унаслідок збройної агресії російської федерації.

 У Вінниці 19 березня, відновлює роботу Подільський зоопарк.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

У застосунку «Київ Цифровий» з'явилась мапа працюючого бізнесу.

Через ворожі обстріли, станом на 12:00 18 березня, в Україні відключено 42 газорозподільні станції (ГРС) - ТОВ «Оператор ГТС України»

43% компаній оцінюють свою фінансову стійкість у кілька місяців, ще майже третина (28%) мають запас стійкості на пів року, інші 17% мають фінансові резерви на рік або більше. Тільки 6% повідомляють, що фінансові ресурси компанії вже вичерпані - Європейська Бізнес Асоціацієя (ЕВА).

Зерна вистачить для того, щоб забезпечити продовольчу безпеку України - Владислав Черчель, директор Інституту зернових культур НААН

Атаки російських військових на газову інфраструктуру ставлять під загрозу транспортування "блакитного палива" в Україні та транзит до Європи - Юрій Вітренко, голова правління НАК "Нафтогаз України".

Голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус закликав аграріїв розпочинати посівну у місцях, де це можливо і безпечно.

Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) з 18 березня розпочав виплату гарантованого відшкодування в межах 200 тис. грн вкладникам Промислово-інвестиційного банку

Кабмін прийняв постанову від 12 березня 2022 року «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо забезпечення кредитної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам».

В Україні повноцінно запрацювала міжнародна платіжна система PayPal. Клієнти українських банків вже активно підв'язують до сервісу свої картки.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Президент Володимир Зеленський вчергове обговорив з Прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном боротьбу України з російською агресією та посилення антивоєнної коаліції.

Голова Спілки українців у Португалії, віцепрезидент Світового конґресу українців Павло Садоха попередив новоприбулих до Євросоюзу українців про існування завуальованих проросійських спільнот у країнах ЄС.

Від початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну з Туреччини було відправлено 650 тон гуманітарної допомоги, зібраної українською громадою, дипломатами та благодійниками Туреччини та інших країн світу.

Європейський Союз допомагатиме українцям, які рятуються на території країн ЄС від війни, доки ці люди не зможуть безпечно повернутися додому для відновлення мирної та демократичної України - Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії

Кулінарна спільнота Чикаго (США) зібрала у рамках ініціативи #ChicagoChefsCookForUkraine зібрали для потреб українців 500 тис. доларів.

Європейський Союз виділив вже 600 млн євро за новою програмою макрофінансової допомоги Україні, сьогодні анонсовано отримання ще 300 млн євро - Валдіс Домбровскіс, віце-президент Єврокомісії

Президент Світового конґресу українців (СКУ) Павло Ґрод, перебуваючи у Львові, звернувся із закликом на підтримку хоробрих захисників України в рамках ініціативи #ЄднаймосяЗУкраїною.

Уряд України та Світовий банк ухвалили рішення щодо екстреної допомоги для фінансування стипендіальних програм у галузі вищої освіти у навчальному році 2021-2022 на суму 100 мільйонів доларів.

Україна працює з Пентагоном щодо надання військової допомоги у режимі нон-стоп, тож коли в США ухвалюються певні рішення, частина зброї вже перетинає кордон - Оксана Маркарова, посол України в США.

З України до Польщі, рятуючись від збройної агресії рф, з 24 лютого донині прибуло вже майже 2 млн громадян України.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Від сьогодні, 18 березня, дипломатичному та урядовому персоналу Росії та Білорусі заборонено входити до приміщень Європарламенту - Роберта Метсола, голова Європейського парламенту.

Міністр МЗС Дмитро Кулеба: Найбільша санкція, яку почали відчувати росіяни, - це зневага і ненависть у світі

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило рейтинг росії з «CCC-» до «CC», оскільки країна повідомила про труднощі з виплатою боргу за своїми єврооблігаціями 2023 та 2043 років, деномінованими в доларах.

Японська глобальна компанія AGC Inc., що є найбільшим у світі виробником скла, призупиняє інвестиції в рф через її вторгнення в Україну.

На пропозицію компетентних органів Республіки Болгарія, за погодженням із прем'єр-міністром країни Кирилом Петковим, у п'ятницю десять російських дипломатів оголошено персонами нон грата.

Міністр МЗС Дмитро Кулеба: Розмовляв із Жозепом Боррелем. Ми обговорювали підготовку 5-го пакету санкцій ЄС щодо Росії. Тиск буде зростати до тих пір, поки це буде потрібно, щоб зупинити російське варварство.

Британський регулятор Ofcom відкликав ліцензію пропагандистського RT на мовлення у Великій Британії.

Шведська профспілка портових працівників повідомила, що в рамках протесту планує блокувати усі судна, що прямують до та з росії.

Росію і Білорусь усунули від чемпіонату Європи-2022 з літніх видів спорту. Також сьогодні спортсменів країн-агресорів не допустили до «Діамантової ліги».

Національне агентство податкової адміністрації (ANAF) Румунії оголосило про блокування банківських рахунків місцевого представництва "Аэрофлоту".

Повноваження РФ у Дунайській комісії зупинили через війну в Україні

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Президент Зеленський: Європейська комісія планує надати свій висновок щодо заявки України на членство в Європейському Союзі впродовж кількох місяців.

Досягнення домовленості між президентом Джо Байденом і головою КНР Сі Цзіньпіном про майбутнє партнерство США та Китаю могло б «помножити росію на нуль» в економічному сенсі - Павло Клімкін, ексміністр закордонних справ.

Україна переконує партнерів ввести повне ембарго на російські нафту й газ – Юрій Вітренко, голова правління НАК "Нафтогаз України".

ЄС має бути сильним і стояти поряд з Україною – президент Європарламенту

Німеччина має покінчити з енергетичною залежністю від рф – Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН

Михайло Подоляк: Висловлювання канцлера Німеччини Олафа Шольца, що за агресію проти України відповідає винятково президент росії володимир путін, може стати неправдивим трендом у Європі, адже війну підтримують 71% росіян.

Дехто хоче жити в простому світі, де путін несе повну відповідальність за війну. Реальність така, що хтось дійсно скидає бомби на українські міста, розстрілює евакуйованих, формує "Z", підтримує Путіна в опитуваннях. Як і в 1930 роки, вони несуть відповідальність, навіть якщо отруєні пропагандою – Дмитро Кулеба, міністр МЗС

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

путін під час телефонної розмови федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцем заявив, що Україна висуває "нереалістичні" пропозиції на переговорах.

сергій лавров заявив, що москва не допустить передачі Україні від інших країн систем протиповітряної оборони С-300 для захисту від російських авіаударів.

Прессекретар путіна пєсков, коментуючи слова президента США Джо Байдена про те, що путін, який почав війну проти України, «головоріз» та «вбивчий диктатор», заявив, що Кремль «не даватиме різких оцінок». пєсков вважає, що до таких висловлювань Байдена спонукає нібито наводить його «дратівливість» і «забудькуватість».

путін у п'ятницю проведе оперативну нараду з постійними членами Ради безпеки рф

рф вимагає від Грузії надати російським інспекторам доступ до американських біолабораторій на своїй території. У країні-агресорі пригрозили Грузії ракетним ударом, у разі відмови.

У держдумі рф запропонували на 10 років заборонити роботу McDonald's, IKEA та ще сотні компаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-