Українське кіно: стрічки теж мобілізовано

Українське кіно: стрічки теж мобілізовано

Укрінформ
Як український кінематограф підтримує українців під час війни: актуальні українські кінострічки та мультфільми

Війна, звісно, новий порядок денний задала кінематографу. Це виявляється не лише у створенні нових кінострічок. Деякі українські кінострічки, відзняті у 2014-2021 роках, поступово стають доступнішими для перегляду і розуміння - і в якості просвітництва, і як нагадування, хто ми є і що пережили.

Мультиплікація, мабуть, це ще важливіше, аби змалечку прищеплювала малечі відчуття українського.

Передивляючись доробок нашого кінематографу, яке за невеликий проміжок часу зробило такий стрибок вперед і вгору, неможливо не дивуватись його прагненню до самовиразу, небажання займатися лише копіюванням.

Укрінформ зібрав для вас добірку якісних та актуальних вітчизняних кінострічок та мультиків.

Приємне з корисним: дивлячись фільм, допомагаєте українській армії

12 березня творці військової екшн-драми «Черкаси» повідомили, що тепер їхній фільм показуватимуть у Європі, а саме: Чехії, Німеччині, Австрії, Ліхтенштейні, Люксембурзі та Швейцарії. Творці першого повнометражного фільму про українські ВМС перерахують суму контракту показів на підтримку Збройних сил України.

«Черкаси» - стрічка, в основі якої реальні події 2014 року - заблокований під час анексії Криму російськими піратами в бухті Донузлав мінний український тральщик «Черкаси» три тижні чинив опір ворогу.  Це був єдиний з дев’яти українських військових кораблів на Донузлаві, що не спустив державний прапор. Кінострічка позбавлена пафосу.  Моряки - прості люди – просто чесно роблять свою справу згідно присяги, й захищають судно до останнього.

Добірку «Маріуполь, я люблю тебе» з чотирма фільмами про Маріуполь презентував Takflix, онлайн-платформа з легальними українськими фільмами. 50% з продажу квитків онлайн-кінотеатр перерахує на допомогу маріупольцям.

У добірку ввійшли короткометражні документальні фільми про місто, яке пережило війну у 2014 році і зараз, у 2022-му, змушене виживати під варварським вогнем рашистів:

«Я і Маріуполь» (2017) - режисер Пьотр Армяновський, що родом з Донецька, через 20 років повертається у Маріуполь, у пошуках міста-казки, де він вперше побачив море.

«Ма» (2017) режисерки Марії Стоянової – розмова матері й доньки у аматорських відео, відзнятих на телефон під час війни.  

«Територія пустих вікон» (2020) Зої Лактіонової, уродженка Маріуполя, розповідає про те, як через війну з Росією змінилося життя родини її мами, яка ще під час Другої світової переїхала до Маріуполя.

«Діорама» (2018) цієї ж режисерки про те, як війна руйнує буденне життя. Герої знаходять прихисток лише у теплих спогадах про минуле.

Добірка представлена до онлайн-перегляду на Takflix. Вартість – 200 грн за перегляд.

Доступні у вільному перегляді фільми про українське горе

27 березня Нове українське кіно повідомило, що історичний трилер «Ціна правди» виклали у вільний доступ українською мовою. Фільм розповідає історію британського журналіста Гарета Джонса, який першим розкрив світові правду про «вражаючі успіхи» СРСР, за якими криється геноцид українців під час Голодомору, жорстока цензура та інші злочини компартії. 

«Ціну правди» знято сумісними зусиллями України, Польщі та Великої Британії. Саундтреком фільму про репортера Гарета Джонса стала однойменна пісня Джамали “Ціна правди”.

Під час перегляду цієї стрічки у вас в горлі стоятиме ком, а на очі навертатимуться сльози. Дивитиметесь на одному подиху, а після – не полишатиме відчуття болю за свій народ.

Просимо до перегляду фільму «Ціна правди» - тут

Короткометражний фільм «На своїй землі» Олександра Кірієнка тепер також можна вільно переглядати на ютуб-каналі Державного агентства України з питань кіно. Сюжет фільму простий, але емоційно навантажений, полишає по собі дивний відбиток у душі глядача. Весна. Неподалік постріли і вибухи. Жінка зібрала речі, щоб поїхати, бо йде ж війна. А її чоловік усе й далі, як ні в чому не бувало, щепить дерева у своєму саду. Усе просто - це його земля.

Дивіться фільм «На своїй землі»:

 

Короткометражний фільм Михайла Іллєнка «Голос» показує три зворушливі та дуже важливі хвилини з життя мами і доньки. Кінокартина про маленькі перемоги в кожному з нас і пам’ять про те, за що нині бореться вся Україна.  

Просимо до перегляду фільму «Голос»:

Короткометражний фільм «Чоловік» (2019 рік) режисерки Оксани Артеменко теж зачепить серце глядача. Це  історія маленького хлопчика, тато якого воїн і своїм прикладом вчить сина бути чоловіком і захисником.

Дивіться стрічку «Чоловік»:

 

Ще одина короткометражна кінострічка «Дякую» (2018 рік) розповідає про молодого волонтера, який на старенькому мікроавтобусі намагається довезти життєво необхідні речі військовим на Сході, де йдуть бойові дії. Фільм показує, що війна у нашій країні – спільне горе для усіх. І люди, далекі від волонтерства, без жодних прохань можуть підтримати добру справу.

Дивіться фільм «Дякую»:

 

18 березня Нове українське кіно повідомило, що фільм «Тарас. Повернення» Олександра Денисенка відтепер у вільному доступі. ІнсайтМедіа на своєму ютуб-каналі запропонувало усім небайдужим людям планети доєднатися нині до марафону #SafeUkrainians, переглядаючи українські фільми та вносячи  тим самим пожертви для українського народу.

 «Тарас. Повернення» - це масштабна екранізація однойменного роману того ж автора  про останні місяці заслання Тараса Шевченка в царській армії, що окупувала в середині ХІХ ст. казахські степи.

Просимо до перегляду «Тарас. Повернення»:

 

Війна простими словами

Українське екранне мистецтво поповнилось і новими мультиками. Серед них двосерійний мультфільм «Добро завжди перемагає» від «1+1 media», «Анімаград» та «Мамахохотала».

Мультфільм у доступній формі пояснює малечі складні стосунки України з державою-агресором, зокрема про те, як росія розв’язала війну на Донбасі, а потім перейшла до повномасштабної війни.

Мультфільм доступний українською, російською та англійською мовами, перекладатиметься й на інші.

Добро завжди перемагає (1 серия):

Добро завжди перемагає (2 серия): 

Анімація «Небезпечні знахідки», розроблена на замовлення МНС України ще 5 років тому, задовго до повномасштабної війни росії проти України. Про неї нагадала команда анімаційної студії “Новаторфільм”, адже саме зараз вона надзвичайно актуальна. Обов’язково покажіть цю анімацію своїм дітям.

Підготувала Анна Гетьман, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-