Битва за Україну. День сто третій

Битва за Україну. День сто третій

Укрінформ
На Харківщині наші військові успішно відбили штурм на напрямку н.п. Довгеньке, завдали російським окупантам втрат

Велика Британія надасть Україні РСЗВ M270. ЗСУ зупинили наступ та відкинули сили росіян на Слов'янському напрямку. Українські військові утримують контроль у місті Сєвєродонецьку, відбили ворожий штурм у напрямку Новоохтирка та Воронове. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Сьогодні – День журналіста. Професійне свято людей, які цілодобово тримають інформаційний фронт. Безперервно несуть правду, інколи навіть ризикуючи власним життям. Дякую за вашу роботу. Правда переможе. Україна переможе».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «путін каже, що не буде використовувати торгові шляхи для нападу на Одесу. Це той самий путін, який сказав канцлеру Німеччини Шольцу та президенту Франції Макрону, що не нападатиме на Україну — за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення в нашу країну. Ми не можемо вірити путіну, його слова порожні»

  1. Руслан Стефанчук, голова ВРУ: «Для нас є "червоні лінії": ми не віддамо жодної своєї території – ні Донбасу, ні Криму. Вони лише тимчасово окуповані. Крім того, ми не підемо на компроміс щодо суверенітету та незалежності. Україна буде боротися до перемоги».

  1. Каймо Кууск, посол Естонії в Україні: «Війна закінчиться перемогою України. Наскільки швидко це відбудеться, повністю залежить від того, як швидко Захід поставить Україні ту зброю, яку вона просить».

  1. Вернер Хоєр президент Європейського інвестиційного банку: «Щойно ми починаємо говорити про відновлення України в мирний час, який, я сподіваюсь, скоро настане, ми знаємо, що це буде глобальним викликом найбільшого масштабу, який я будь-коли бачив. Для цього нам потрібна підтримка всієї міжнародної спільноти. Проте я налаштований дуже оптимістично. Адже коли українцям дадуть шанс на відбудову, вони відбудують ще краще»

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 6 червня

  • На Харківському напрямку ворог веде оборонні бої з метою стримування просування підрозділів Сил оборони до Державного кордону та утримання контролю над автошляхом Бєлгород – Куп’янськ.
  • ЗСУ успішно відбили штурм на напрямку населеного пункту Довгеньке. Завдали російським окупантам втрат.  Ворог відійшов.
  • На Донецькому напрямку наші воїни зводять нанівець намагання ворога взяти під контроль автошлях Бахмут – Сіверодонецьк.
  • ЗСУ утримують  контроль у місті Сівєродонецьку, бої тривають у східній частині міста. Відбили ворожий штурм у напрямку Новоохтирка та Воронове.

ЗСУ зупинили наступ та відкинули сили росіян на Слов'янському напрямку - Олександр Мотузяник, речник Міністерства оборони України.

У результаті активних дій ЗСУ з корабельне угруповання Чорноморського флоту рф було відкинуто від українських берегів на відстань більше 100 кілометрів - командування ВМС ЗСУ.

ЗСУ знищили:

  • Три польові склади боєприпасів російських військ у трьох населених пунктах Херсонщини.
  • бойовий вертоліт Ка-52 та безпілотник окупантів.

У Чорному морі в готовності до ракетних атак перебувають два ворожі ракетні катери та підводний човен, озброєні 20-ма ракетами «Калібр».

Росіяни штурмують Сєвєродонецьк… Там точаться вуличні бої. Втім, Збройні сили України тримають оборону – Сергій Гайдай, голова ОВА

У ЗСУ підтвердили ліквідацію російського генерала Романа Кутузова

Президент Володимир Зеленський 5 червня відвідав передові позиції українських військових у Запорізькій, Донецькій та Луганській областях.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Вороги вбили в Україні 262 дітей і поранили 467.

Президент Зеленський підтвердив, що в руках російських окупантів знаходяться понад 2,5 тисячі українських бійців з "Азовсталі". Їхнім визволенням займається ГУР Міноборони.

Ситуація в областях станом на 8:00 6 червня:

  • На Полтавщині ЗСУ було збито ворожу ракету.
  • Харківщина: увечері та вночі обстрілювали житлові райони Харкова, зокрема Салтівку. За попередніми даними, постраждалих немає. По області протягом доби обстрілювали Ізюмський район, Чугуївський та Харківський. Загалом по області за добу троє загиблих і десятеро поранених.
  • Луганщина: У Лисичанську росіяни обстріляли пекарню, яка до останнього пекла хліб для містян, зруйновано 27 будинків, 1 людина загинула. Вчора евакуйовано 98 людей.
  • Донеччина: обстріли по всій лінії фронту зі стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, РСЗВ "Град"; ракетні удари. Під обстрілами — Авдіївка, Слов’янськ, Дружківка, смт. Нью-Йорк, Часів Яр, Бахмут, Краматорськ. Пошкоджено 20 об’єктів, серед яких житлові будинки та промислові об'єкти. Загинуло 2 цивільних. Триває евакуація населення.

УКРАЇНА

Сьогодні в Україні відзначається День журналіста.

«УКРІНФОРМ»: Від дня повномасштабного вторгнення російської федерації в Україні загинуло 32 журналісти: 5 іноземних і 27 українських. Вічна пам’ять кожному герою і героїні!

Президент України Володимир Зеленський нагородив двох кореспондентів Укрінформу - Ірину Староселець та Олексія Ковальова - орденами «За заслуги» III ступеня з нагоди Дня журналіста і за мужність на війні.

«УКРІНФОРМ»: До Києва Олексій Ковальов привіз український прапор із Сєвєродонецька. На ньому сьогодні Президент написав: «Зустрінемось у Слов'янську, Луганську та Сєвєродонецьку». І ми всі віримо, що скоро так і буде! Ірині Староселець Президент пообіцяв наступного року зустріч у її рідному Херсоні.

Жодного випадку мавпячої віспи в Україні не зафіксовано і спалах цієї хвороби не загрожує країні – Ігор Кузін, головний санітарний лікар

«УКРІНФОРМ»: Випадки захворювання на інфекцію було виявлено у 27 країнах світу. За три тижні у світі зареєстровано принаймні 780 підтверджених випадків віспи мавп, найбільше зафіксовано у Великобританії - 207, Іспанії - 156 і Португалії - 138.

В Україні від початку війни не виявили нових COVID-штамів– МОЗ

«УКРІНФОРМ»: Рівень захворюваності на коронавірус в Україні зменшився, за минулий тиждень зафіксовано близько 1600 випадків захворювань, зокрема велика частка медичних працівників. Війна?

У київському метрополітені інтервал руху поїздів скорочено до 4-5 хвилин у пікові години, у міжпікові – до 8-10 хвилин.

ЕКОНОМІКА

ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» вдруге реалізувало на «англійському аукціоні» (торги за відкритою процедурою) через електронний майданчик Prozorro. Sale послуги з перевезення вантажів з українських портів Рені та Ізмаїл на Дунаї.

Банки за тиждень видали за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" на  суму 5,14 млрд гривень.

Через війну хімпромисловість України втратила майже 600 мільйонів доларів прибутку

За перші дні червня Україна експортувала майже 150 тисяч тонн зерна

За час війни зарплати в Україні впали до 50% - Нацбанк

Мінфін вирішив не підвищувати ставки за ОВДП після збільшення НБУ облікової ставки до 25%

Національний банк України перерахував на потреби військових понад 17,1 млрд грн, на спецрахунку залишилося 94 млн грн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Латвія заборонила трансляцію всіх телеканалів рф до закінчення війни і повернення Україні всіх окупованих територій, включно з Кримом

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підтримав слова голови угорського парламенту Ласло Кевера, який днями заявив про "психічні проблеми" Володимира Зеленського.

«УКРІНФОРМ»: За великим рахунком, коментувати тут уже нема чого. Але треба констатувати: нормальні стосунки між двома сусідніми країнами зруйновано і не з нашої вини. Те, що нинішній угорській владі уже «склали ціну» і в ЄС – теж ні для кого не секрет. Істина і те, що «нормалітет» України з Угорщиною буде відновлено, і він буде справедливий та дружній. 

США передають українським правоохоронцям рятувальне обладнання на $50 мільйонів

Уряд Великої Британії виділив другий пакет допомоги Міжнародному кримінальному суду (МКС) на розслідування воєнних злочинів рф в Україні.

Велика Британія надасть Україні реактивні системи залпового вогню M270, які можуть вражати цілі на відстані до 80 км - Бен Воллес, міністр оборони

Загальний обсяг фінансової допомоги Україні, оголошений урядом Канади, становить близько 1,87 млрд канадських доларів.

Швеція надасть Україні протипіхотні снайперські гвинтівки AG 90 та боєприпаси до них, а також додатково 5 000 шведських безвідкатних протитанкових гармат AT4.

ВОРОГ

Глава мзс рф лавров сказав, що чим більш далекобійні озброєння поставлятимуться Україні, "тим далі від своїх кордонів Росія відсуватиме лінію, через яку може виходити загроза".

«УКРІНФОРМ»: На подібні погрози і залякування ніхто в світі не реагує, але факт є фактом: чим більше сучасної зброї надходить до України, тим більші істерика і страх у росії.

Акредитовані в Росії співробітники американських ЗМІ відвідали у понеділок МЗС Росії - під час зустрічі їм висунули ультиматум, зажадавши від Вашингтона "змінити ставлення" до російських журналістів у США.

лавров скасував візит до Сербії - три країни закрили небо для його літака

«УКРІНФОРМ»: Істерична реакція російські політиків та чиновників не заставила себе довго чекати. На їх думку, звісно, не Чорногорія, Болгарія і Північна Македонія приймали це рішення, а НАТО, США і країни ЄС. Але найбільш відзначився голова роскосмосу рогозін, який пригрозив  європейським країнам міжконтинентальною балістичною ракетою «Сармат» і до його списку чомусь попали і «злопам’ятні румуни», які нічого літаку лаврова не забороняли. Смішні…

Голова комітету держдуми з оборони Андрій Картаполов заявив, що у разі постачання Україні РСЗВ далекої дії росія може завдати ударів по об'єктах транспортної інфраструктури та держустановах.

Марина Дмитрів, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-