Битва за Україну. День сто тринадцятий

Битва за Україну. День сто тринадцятий

Укрінформ
На півдні ЗСУ знищили кілька десятків окупантів, броньовану та автомобільну техніку, а також склад боєприпасів. А на Донеччині – приземлили ворожий гелікоптер

В Україну з візитом прибули президент Румунії, прем'єр-міністр Італії, канцлер Німеччини та президент Франції. Переговори дали результат, на який всі чекали, дуже позитивний для України. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто тринадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Статус кандидата у члени Європейського Союзу для України може історично посилити свободу в Європі і стати одним з ключових європейських рішень першої третини 21 ст.».

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Під час зустрічі міністрів оборони країн Альянсу, від країн-союзниць та від партнерів прозвучав потужний сигнал з підтримки України у її боротьбі проти російського вторгнення, а також підтвердження, що вони готові до довгого шляху в досягненні поставлених цілей».

  1. Клаус Йоганніс, президент Румунії: «Немає слів, щоб описати неймовірну людську трагедію та жахливі руйнування, які ми бачили сьогодні в Ірпені. Я наполегливо знову закликаю притягнути до відповідальності всіх російських злочинців».

  1. Еммануель Макрон, президент Франції: «Ми побачили спустошене місто і клеймо варварства. Україна чинить опір. Вона повинна мати змогу перемогти... Європа не вимагатиме від України територіальних поступок для врегулювання конфлікту».

  1. Петр Фіала, прем'єр-міністр Чехії: «Європа і весь світ переживають вирішальні зміни. У нас є дві конкретні цілі. Перша – якомога швидше надати Україні статус кандидата... і друга – наша підтримка найсуворіших санкцій проти Росії».

  1. Маріуш Блащак,  керівник польського оборонного відомства: «Наша мета – щоб наш південно-східний кордон був з Україною, а не з росією. Ми всі усвідомлюємо: якщо росія окупує Україну, то вона не зупиниться, а йтиме далі, тому що мета Кремля – відбудувати імперію. Тому необхідно рішуче протидіяти цій агресії».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 16 червня

- На Слов’янському напрямку українські воїни відбили ворожий штурм в напрямку н/п Долина. Противник відійшов.

- На Сєвєродонецькому напрямку ворог застосовував артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах н/п Сєверодонецьк, Лисичанськ, Устинівка, Лоскутівка, Метьолкіне та Борівське.

- На Бахмутському напрямку ЗСУ успішно відбили штурм противника в напрямку Берестового.

- На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагається вести штурмові дії аби завадити перекиданню наших військ на інші напрямки.

ЗСУ знищили:

            - понтонний міст на Луганщині;

- 14 російських військових, склад боєприпасів, 7 одиниць броньованої та автомобільної техніки на півдні;

            - РСЗВ Ураган та важку вогнеметну систему на Харківщіні;

            - ворожий дрон над вокзалом у Полтаві;

            - вертоліт Мі-35М на Донеччині;

            - три ворожі «Гради» на Сєвєродонецькому напрямку.

росія втратила від 20 до 30% своїх бронетанкових сил - генерал Марк Міллі, начальник штабу армії США.

У війні проти України задіяно 333 тис. особового складу збройних сил рф - Генштаб ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»: 10% цієї воєнізованої маси ґвалтівників і мародерів – уже на концерті Кобзона.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 318 дітей і понад 581 поранили.

росіяни завдали ракетного удару в Лисичанську, по будинку де переховувалися люди, 4 мирних жителів загинули, ще 7 поранено - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Міжнародні експерти зібрали великий обсяг інформації про злочини російської федерації в Україні, висновки буде зроблено на основі зібраних доказів  - Карім Хан, прокурор Міжнародного кримінального суду.

Протягом травня рф могла незаконно вивезти з тимчасово окупованих територій України понад 180 тис. т українського зерна вартістю більш ніж 2 млрд грн.

Ситуація в областях станом на 8:00 16 червня:

- Сумщина: внаслідок ракетних ударів 5 загиблих, 12 поранених. Внаслідок вибуху автомобіля неподалік кордону - троє загиблих, один поранений.

- У Харкові ворожа ракета зруйнувала підприємство харчової промисловості.

- Луганщина: у Гірському за добу пошкоджено 12 будинків.

- Донеччина: росіяни за добу обстріляли 16 населених пунктів, є загиблі та поранені.

- Миколаївщина: російські загарбники пошкодили понад 3 тис. житлових будинків, склади, згоріло пшеничне поле. Внаслідок обстрілів 11 людей поранено.

УКРАЇНА

Візити до України:

            - президент Франції Еммануель Макрон;

            - президент Румунії Клаус Йоганніс;

            - прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі;

            - канцлер Німеччини Олаф Шольц;

            - міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна

Лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії відвідали Ірпінь, також провели переговори з президентом України та визначили кроки для посилення оборони України, євроінтеграцію, санкції проти рф та запобігання продовольчій кризі.

Лідери провідних країн Європи підтримують надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС та закликають росію розблокувати експорт українського зерна.

Фонд соціального страхування відновлює направлення українців на реабілітацію та санаторно-курортне лікування.

У Києві розпочалося відновлення 11 житлових будинків, які зазнали найбільших руйнувань внаслідок обстрілів російськими військами – Віталій Кличко, міський голова Києва.

Україна увійшла до першої десятки країн в рейтингу технологічних навичок Global Skill Report - Міністерство цифрової трансформації.

В Україні 33 компанії отримали обладнання для відновлення електропостачання – Міненерго.

З кінця лютого до України повернулися майже 2,5 млн осіб – ООН

«УКРІНФОРМ»: З моменту російського вторгнення за кордон  виїхало 7,5 млн осіб, із них понад 3,3 млн отримали в країнах ЄС статус тимчасового захисту. Тож статистика свідчить: українці не можуть довго без Батьківщини.

Президент України прийняв запрошення на саміти G7 і НАТО.

«УКРІНФОРМ»: Саміт G7 відбудеться 26-28 червня в німецькій Баварії, а лідери країн НАТО зустрінуться у столиці Іспанії 29-30 червня. Ключове питання: поїде Зеленський туди особисто, чи виступить в режимі онлайн.

В Ірпені відкрили «Залізне містечко» для тих, хто залишився без житла внаслідок російської агресії – Укрзалізниця.

ЕКОНОМІКА

У більшості регіонів України відновився продаж квартир у новобудовах, а також відбудова постраждалих під час бойових дій житлових будинків – Нацбанк.

Розв'язана рф війна може позбавити світ трьох українських урожаїв пшениці, що призведе до її глобального дефіциту, а отже, зростання цін до рекордного рівня – Мінагрополітики.

Всупереч повномасштабній війні Україна наростила власний видобуток газу у травні - Асоціація постачальників енергоресурсів.

«УКРІНФОРМ»: Показник за травень 2022 року виявився на 6% більшим за квітневий і склав понад 1,5 тис. куб. м газу.

У червні Україна вже експортувала 613 тис. т зернових та зернобобових культур - Державна митна служба.

«УКРІНФОРМ»: Україні все ж таки вдалося відвантажити на зовнішні ринки курурудзи - 553 тис. т, пшениці - 42 тис. т, ячменю - 15 тис. т.

Мінсоцполітики забезпечило виплати пенсій, субсидій та соціальної допомоги понад 2,6 млн українців на тимчасово захоплених або територіях, де йдуть активні бойові дії.

Зняття обмеження на валютний курс для банків дозволило стабілізувати ситуацію на валютному ринку та сприяло зміцненню курсу гривні – Нацбанк.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Військова допомога:

Канада передасть Україні запасні стволи для гармат Howitzer 777 для підтримання їх у справному стані.

Німеччина обіцяє передати Україні три реактивні системи залпового вогню Mars II.

Британія може передати Україні додаткові протикорабельні ракети.

Словаччина передала Україні п'ять вертольотів та снаряди для «Градів».

Подаровані Литвою бронетранспортери М113 вже на передовій.

Франція поставить Україні 6 додаткових артилерійських установок Caesar калібру 155 мм.

Президент США Джо Байден оголосив про виділення нового пакету оборонної допомоги Україні на суму $1 млрд.

«УКРІНФОРМ»: В пакеті США: протикорабельні ракетні системи Harpoon, ракети для установок HIMARS, додаткові гаубиці М777, снаряди до них та багато іншого. Від початку війни США вже надали Україні військової допомоги на $4,6 млрд. Дякуємо!

Країни Західних Балкан відновлять зруйновані російськими загарбниками житлові будинки в Ірпені на Київщині - Еді Рама, премʼєр-міністр Албанії.

ОБСЄ та Мінекології запустять платформу для оцінки шкоди довкіллю через війну - Генрік Вілладсен, посол.

Європейський соціально-економічний комітет підтримав надання Україні статусу кандидата в ЄС на саміті 23-24 червня 2022 року.

Литва визнала примусове вивезення українців до рф депортацією - Delfi.

Британія наклала санкції на патріарха Кирила та ще низку осіб за війну рф проти України - Ліз Трасс, міністр закордонних справ.

Представників рф відсторонили від участі у Дунайській комісії через війну в Україні – МЗС

Розробник ігор Game Insights припиняє роботу в рф - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації.

У Європі вже більш як 30 країн блокують російську пропаганду, зокрема мовлення телеканалів рф - Ольга Герасим’юк, голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Обмінники в Нідерландах почали приймати гривні в українських біженців.

«УКРІНФОРМ»: Наразі гривні уже можна обміняти в Польщі, Німеччини, Бельгії, Італії, Швеції. Мріємо про часи, коли українська валюта буде вільноконвертованою і її без жодних спеціальних радо обмінюватимуть рішень по всьому світу.

Служба розвідки та безпеки Нідерландів (AIVD) затримала російського шпигуна, який намагався потрапити в Міжнародний кримінальний суд (МКС), розташований у Гаазі.

США з початку війни надали українцям гуманітарної допомоги на $914 мільйонів – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

В ООН вивчають факти масового викрадення росією українських дітей – ООН.

ВОРОГ

Російський «Газпром» продовжує скорочувати постачання газу до Європи - Reuters.

«УКРІНФОРМ»: Про скорочення вже заявили декілька країн ЄС. «Газпром» виправдовує обмеження необхідним ремонтом, але зрозуміло що це зв’язано з політикою. А іще – з санкціями.

Через санкції кінотеатри рф різко збільшили закупівлі фільмів виробництва Кореї і Туреччини.

Заступник голови Ради безпеки рф медведєв в хамській манері заявив, що візит лідерів Німеччини, Франції та Італії не наближає Україну до миру та не має користі.

«УКРІНФОРМ»: Мабуть, до миру Україну наближає кривава рашистська агресія. А взагалі хамська тональність мєдвєдєва знаходиться у прямо пропорційній залежності від літражу випитого ним з ранку алкоголю. Мізків, щоби їх пропивати, у цього покидька ніколи не було, тож це все ураження вегетативної системи. 

У росії в Сибіру горить найбільше газове родовище – ЗМІ.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-