Британія після Джонсона: курс на підтримку України не переглядатиметься

Британія після Джонсона: курс на підтримку України не переглядатиметься

Укрінформ
Якщо новий прем’єр захоче щось змінити – зіткнеться з критикою понад 80% британців, які виступають за надання Україні всієї необхідної зброї

7 липня великий друг України Борис Джонсон оголосив, що йде з поста лідера Консервативної партії, але планує залишитися прем’єр-міністром до обрання нового очільника уряду.

«Я призначив кабінет міністрів, який буде працювати зі мною, доки не буде обраний новий лідер», - сказав Джонсон.

Прем’єр наголосив, що попри хвилю критики (про це написано уже вдосталь, тож у деталі не вдаватимемося, - Авт.) надзвичайно пишається своїми досягненнями, зокрема здійсненням Brexit, виходом Британії з пандемії та лідерством Заходу в протистоянні агресії путіна в Україні.

Джонсон також звернувся до українців: «Ми у Сполученому Королівстві продовжуватимемо підтримувати вашу війну за свободу стільки, скільки буде потрібно».

Як повідомляє BBC, вибори керівництва Консервативної партії відбудуться влітку, а офіційне оголошення нового прем’єр-міністра – на початку жовтня.

Хто замість харизматичного Бориса: основні кандидати

Саме міністра оборони Бена Воллеса британська преса називала найімовірнішим кандидатом.

«Букмекери вважають Воллеса фаворитом», - пише Financial Times.

Але є одне «але»: Бен Воллес написав у Twitter, що не висуватиме свою кандидатуру: «Після ретельного розгляду та обговорення з колегами та родиною я прийняв рішення не брати участь у боротьбі за лідерство в Консервативній партії».

Бен Воллес
Бен Воллес

Шкода, звісно, тому що Воллеса називають одним з найактивніших лобістів допомоги Україні у війні з рф: разом із Джонсоном він проводив переговори з лідерами військової галузі Великої Британії щодо активізації постачання озброєння нашій державі. Втім, експерти не виключають, що містер Воллес після формування нового уряду може знову посісти крісло глави Міноборони. Такий варіант – також «плюс»: міністр оборони України Олексій Резніков неодноразово говорив, що у них з Воллесом склались дуже гарні і конструктивні стосунки.

Тим часом стало відомо, що очільниця британського МЗС Ліз Трасс таки побореться за крісло прем'єр-міністра країни.

Крім Трасс висунули свої кандидатури на посаду прем'єр-міністра вже 10 кандидатів. А саме: Джерем Гант, Пенні Мордонт, Том Тугендат, Сіджіт Джавік, Ріші Сунак, Суелла Браверман, Грант Шеппс, Надхім Захаві, Рехман Чішті, Кемі Баденох.

Розповідаємо про найбільш обговорюваних із них.

Ліз Трасс

Ліз Трасс
Ліз Трасс

Ліз Трасс – консерваторка, яка виступає за вільний ринок. Як пише Sky News, Трасс довгий час рекламували як потенційну наступницю Джонсона і, згідно з опитуваннями, вона популярна серед членів Консервативної партії.

У вересня 2021 року призначена міністром закордонних справ. Шанувальниця Маргарет Тетчер.

Ліз Трасс активно підтримувала Україну до та після повномасштабного вторгнення росії на територію нашої держави. Вона також заявляла, що перемога України потрібна для забезпечення безпеки в Європі.

«Абсолютно необхідно, щоб ми забезпечили поразку росії в Україні. І це необхідно заради європейської безпеки, свободи і демократії, і це єдиний спосіб міцного миру в Європі, який ми збираємося досягти», - заявляла вона.

Ріші Сунак

Ріші Сунак
Ріші Сунак

У лютому 2020 року був призначений на посаду канцлера Казначейства (відповідає посаді міністра фінансів). Різке зростання його популярності сталося під час пандемії, коли уряд виділив десятки мільярдів фунтів стерлінгів на допомогу підприємствам і працівникам.

Проте його зірка згасла на початку цього року. Як пише BBC, репутацію Сунака зіпсували суперечки щодо податкових справ його дружини, наявність у нього грін-карти США та штраф за порушення локдауну (брав участь у вечірці Джонсона під час карантину, - Ред.).

Зазначимо, що Сунак від початку війни підтримував жорсткі економічні санкції проти росії та білорусі, а також постійно наголошував, що «військова допомога потрібна Україні для захисту». В квітні міністр зовнішньої торгівлі Великої Британії Енн-Марі Тревельян і міністр фінансів Ріші Сунак  заборонили імпорт срібла, лісоматеріалів і високоякісних продуктів із Росії.

Суелла Брейверман

Суелла Брейверман
Суелла Брейверман

Суелла Брейверман – юрист та політик. У лютому 2020 року призначена у другому кабінеті Джонсона на посаду генерального прокурора Англії та Уельсу та генерального адвоката Північної Ірландії.

У травні разом із генпрокурорами США, Австралії, Канади та Нової Зеландії Брейверман засудила агресію росії в Україні, закликала її припинити порушувати міжнародне право та зупинити своє незаконне вторгнення. Крім того, заявила про співпрацю з Генеральним прокурором України та її офісом, «щоб кожен злочинець постав перед судом».

Саджид Джавід

Саджид Джавід
Саджид Джавід

Саджид Джавід – міністр охорони здоров'я та соціального забезпечення (2021 – 2022 рр.). Раніше - канцлер казначейства у першому та другому кабінетах Бориса Джонсона, на цьому посту його замінив Ріші Сунак).

Ще один досвідчений член Кабінету міністрів, який очолював шість державних відомств і посів четверте місце в конкурсі на лідерство у 2019 році. Його дружба із Сунаком дає підстави припускати, що вони могли б балотуватися за спільним квитком з одним прем’єр-міністром та одним канцлером, що надає їм більшої ваги.

Він також неодноразово засуджував дії росії на території України. Зокрема,  називав російського диктатора путіна «військовим злочинцем».

«Ми не помилимося, якщо скажемо, що владімір путін – військовий злочинець. Він становить загрозу для свободи людей у всьому світі, і його буде притягнуто до відповідальності», - сказав Джавід.

Пенні Мордонт

Пенні Мордонт
Пенні Мордонт

Молодший міністр з питань торгівельної політики Великої Британії з вересня 2021 року. У минулому – перша жінка – міністр оборони Великої Британії.

Мордонт завжди підтримувала Україну і вважала за необхідне надати ЗСУ британських фахівців для навчання щодо використання військової техніки.

Bloomberg пише: «Якщо хтось поза межами уряду і може стати серйозним кандидатом на посаду очільника партії, так це 49-річна Пенні Мордонт, адже вона - одна з найпопулярніших членів парламенту серед членів консервативної партії».

Наразі вона займає посаду голови департаменту з питань торгових відносин і останнім часом багато їздить Штатами, укладаючи невеликі угоди з кожним окремим штатом, щоб налагодити торгові відносини. В партії її знають як активну прихильницю Брекзиту і харизматичну особистість із хорошими лідерськими якостями.

А ще Мордонт відома своїм гумором на межі дозволеного: через це вона не раз потрапляла на перші шпальти газет. 

Джеремі Хант

Джеремі Хант
Джеремі Хант

Міністр охорони здоров'я у першому та другому кабінеті Девіда Кемерона, а також у першому та другому кабінетах Терези Мей.

Джеремі  Хант – повна протилежність Джонсона: під час референдуму 2016 року виступав за те, щоб залишитися в Європейському Союзі, його стиль більш стриманий, і він апелює до правоцентристського традиційного консервативного членства, на відміну від стійкого крила Brexit, яке привело Джонсона до влади.

Хант багато казав про те, що потрібно поважати кордони всіх країн та засуджував окупацію українських територій з боку рф.

«Велика Британія ніколи не визнає незаконну анексію росією Криму, і ми закликаємо росію покласти кінець незаконному контролю над півостровом і спробам змінити кордони Європи», - зазначав Джеремі Хант.

Том Тугендхат

Том Тугендхат
Том Тугендхат

Очолює спеціальний комітет парламенту із закордонних справ. Колишній військовий, який воював в Іраку та Афганістані, уже дав зрозуміти, що балотуватиметься у будь-якому змаганні за лідерство.

Він був постійним критиком Джонсона й часто відверто висловлювався з питань зовнішньої політики, особливо про необхідність зайняти жорстку позицію щодо Китаю.

А росію називає країною-агресоркою, з якою треба боротись. До слова, в кінці лютого ц. р., після широкомасштабного вторгнення рф в Україну, Тугендхат закликав британський уряд вислати з країни всіх росіян, наголосивши на необхідності держави захищати свої інтереси та громадян.

Україна в жодному разі не втратить підтримку

На думку експертів, хто б не став новим прем’єром – військово-політична допомога з боку Лондона не припиниться, а продовжиться.

«Все те, що було раніше обіцяно Джонсоном, а також те, про що вже домовлено – Україна обов’язково отримає. Безвідносно до внутрішньополітичних процесів, які зараз тривають у Великій Британії», - переконує політолог Володимир Фесенко.

Зокрема, йдеться про заяву Джонсона від 5 червня щодо рішення Шотландії та Вельса сумарно виділити на військову допомогу Україні 100 мільйонів фунтів стерлінгів.

А також – повідомлення Джонсона про те, що Британія передасть ЗСУ 10 самохідних артилерійських установок і дрони-камікадзе (про номенклатуру не повідомляється).

«Гадаю, що атракціону небаченої щедрості не буде. Тому що всередині Британії це можуть сприйняти як елемент боротьби за прем’єрське крісло. Водночас я не виключаю, що будуть ухвалюватися якісь консенсусні рішення. Тобто питання підтримки України не зникне з порядку денного до осені», - доповнює директор Інституту світової політики Євген Магда.

Зрештою, каже політолог, усі попередні програми, розпочаті за Джонсона, як от навчання українських військових (як відомо, цими днями перша групи з 10 тисяч військових ЗСУ відправилася у Британію на навчання, яке триватиме протягом кількох наступних тижнів, - Ред.) – обов’язково продовжаться. 

Натомість дипломат Вадим Трюхан вважає, що Борис Джонсон до жовтня місяця буде вести себе максимально розкуто. Рішення про відставку ухвалено, боятися в політичному сенсі йому нічого.

«Тож він буде продовжувати реалізовувати політику лідерства серед європейських держав у питанні підтримці України. Більше того, інші претенденти на посаду глави Консервативної партії і прем’єр-міністра, зокрема Ліз Трас, намагатимуться зробити ще більше з тим, щоб не виглядати як слабкі політики», - запевняє пан Трюхан.

Понад 80% британців, нагадує він, виступають проти агресії путіна і за надання Україні всієї необхідної зброї.

«Враховуючи це, на Туманному Альбіоні жоден із серйозних політиків не ризикнув би зупинити підтримку нашої держави», - акцентує дипломат.

Тобто навіть після Джонсона – для України все залишиться без змін.

Британія не полишить нас підтримувати, бо це відповідає її національним інтересам
Британія не полишить нас підтримувати, бо це відповідає її національним інтересам

«Хто б не став біля «керма» - він/вона продовжить активно підтримувати Україну», - стверджує Володимир Фесенко.

Адже підтримка України в нинішніх умовах – це не особиста примха Бориса Джонсона, і навіть не позиція правлячої Консервативної партії, це – консенсусна позиція політичних еліт Британії.

«Це відображення національних інтересів Великої Британії, зокрема, в протистоянні російській агресії», - наголошує політолог.  

«По великому рахунку, від того, яке буде ім'я наступного прем'єра Великої Британії – мало що залежить у зовнішній політиці цієї держави, яка вже сформувала сміливу і комплексну позицію щодо путінської росії і необхідності зупинити путіна. Причому зробила це задовго до початку вторгнення росії в Україну», - каже Вадим Трюхан.

Крім того, на його думку, на кінець осені слід очікувати подальших кроків нового Уряду ВБ у напрямку формування повноцінного військово-політичного союзу з Польщею і Україною з наступним приєднанням до нього інших держав.

«Чому наступний уряд стане більш сміливішим? Відповідь очевидна. Бо він матиме повний карт-бланш від власної партії і виборців, і буде позбавлений шлейфу внутрішньополітичних конфліктів», - вважає дипломат.

Від чого багато місяців страждав Борис Джонсон…

«Цілком очевидно, що його відставка – це суто внутрішня історія. Ні Україна, ні зовнішня політика, яку реалізовував його уряд протягом всіх трьох років при владі, до цієї відставки не мають жодного відношення», - акцентує дипломат.

За його словами, є як мінімум три причини незмінності зовнішньополітичного курсу Британії. По-перше, за останні три роки Лондон не лише зробив заявку на повернення у велику геополітичну гру, а й на практиці продемонстрував своє право на цю заявку.

«Відомий прохід есмінця «Дефендер» біля берегів Криму, два візита Джонсона в Київ, значні обсяги поставленої зброї Україні тощо - найбільш яскраві підтвердження того, що Британія до повернення в часи слабкої зовнішньої політики, зокрема, будучи членом ЄС, більше не готова», - каже Вадим Трюхан.

По-друге, Лондон чітко розуміє, що путін не зупиниться в Україні.

«Не зупинивши путіна сьогодні, з ним доведеться мати справу десь під Парижем або навіть Дюнкерком. Історію на Туманному Альбіоні добре пам'ятають. Тому повторення 1938-го року не буде», - додає він.

Але є ще й третя причина. Жоден наступний уряд Британії не може собі дозволити бути слабшим за уряд Бориса Джонсона. Адже слабкість в умовах жорсткої політичної конкуренції – це втрата влади.

«Відтак, хто би не очолив уряд, він буде робити більше для перемоги над путінською росією з тим, щоб не дати приводів політичним конкурентам для критики. А те, що стосується якихось особистих сентиментів, то у президента Зеленського, міністрів оборони і закордонних справ скалися прекрасні робочі відносини з усіма ключовими кандидатами на пост прем’єра Великої Британії», - зауважив пан Трюхан.

«Британія не полишить нас підтримувати. Бо це відповідає її національним інтересам», - доповнює Євген Магда.

А ще, вважає політолог, Джонсон ще дасть про себе знати.

«Швидше за все, ми ще побачимо його у політиці. Тут навіть можемо згадати історію Черчилля, який двічі у історії Британії був прем’єр-міністром», - каже політолог.

Така історія буде підштовхувати Джонсона до того, щоб знову змагатися за посаду керівника британського уряду.

«Джонсон добре знає біографію Черчилля, навіть книгу про нього написав. Я чомусь упевнений, що він намагатиметься стати вдруге прем’єром, аби повторити шлях свого кумира. І це відбудеться одразу після відставки», - додав пан Магда.

Нарешті, експерт наголошує, що зараз нашій владі треба уникнути спокуси щось публічно коментувати на тему британської внутрішньої політики. І взагалі – не варто туди встрявати, щоб не повторити помилок 2016 року.

«Публічна підтримка Гіларі Клінтон у 2016 році уже давно мала когось і чогось навчити. Якщо ми знову опинимося в такій парадигмі, то для України це буде серйозним проколом. Ми повинні вибудовувати системну співпрацю з огляду на наші двосторонні дії та інтереси, а не намагатися втрутитися в кампанію з виборів лідера Консервативної партії й, відповідно, британського уряду. Ще раз: хто б не став наступником Джонсона, але на підтримці України це не відобразиться ніяк», - підсумував Євген Магда.  

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-