росія готується анексувати окуповані українські території - Білий дім

росія готується анексувати окуповані українські території - Білий дім

Укрінформ
росія закладає основу для анексії територій України та призначає нелегітимних ставлеників у підконтрольних їй районах.

Про це під час брифінгу в Білому домі заявив речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі, передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

За його словами, росіяни планують організувати фіктивні референдуми на захоплених територіях, можливо, вже у вересні, і готуються встановити рубль як валюту та змусити жителів подати заяву на громадянство рф.

"росія починає розгортати версію того, що можна назвати сценарієм анексії, дуже схожим на той, який ми бачили у 2014 році, коли вона вторглася в Крим і зрештою анексувала його... Вже зараз рф призначає своїх нелегітимних представників на територіях України, які перебувають під її контролем", - повідомив Кірбі.

Читайте також: росія звернулася до Ірану по безпілотники, бо санкції працюють - Білий дім

Території, які є ціллю для анексії, включають Херсонську, Запорізьку, усю Донецьку та Луганську області.

«Анексія силою буде грубим порушенням Статуту ООН, і ми не дозволимо, щоб вона залишилася без покарання», – сказав Кірбі.

Читайте також: російські загарбники призначили референдум про анексію Донеччини на 11 вересня

Речник Ради нацбезпеки сказав, що він «викриває» російські плани, «щоб світ знав, що будь-яка передбачувана анексія є навмисною, незаконною і нелегітимною». Штати, своєю чергою, дадуть відповідь на ці дії «швидко, жорстко і спільно з нашими союзниками і партнерами». За його словами, відповіддю будуть санкції проти встановлених росією «маріонеток і ставлеників».

Кірбі також повідомив, що найближчими днями США оголосять про новий пакет озброєнь для України. Очікується, що допомога включатиме більше високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS).

Читайте також: Для ефективного стримування рф Україні потрібні мінімум 50 HIMARS та M270 – Резніков

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-