Ізюм після «руского міра»: масштабні руйнування і вогневі позиції в палаці культури

Ізюм після «руского міра»: масштабні руйнування і вогневі позиції в палаці культури

Фотохроніка війни
Укрінформ
Ізюм став другим великим містом, яке Збройні сили України деокупували під час масштабної операції зі звільнення Харківської області. Тут знищено майже всю інфраструктуру, залишилося близько третини населення.

У звільненому Ізюмі побував фотокореспондент Укрінформу і зафіксував наслідки окупації та руйнування, які завдала російська армія.

Бої за місто розпочалися від перших днів повномасштабного наступу рф в Україну. Загарбники інтенсивно обстрілювали Ізюм та його околиці з авіації, артилерії, знищили понад 80% всієї інфраструктури, житлову забудову. На житлові багатоповерхівки з людьми всередині скидали авіабомби, склалися цілі під’їзди.

Тимчасова окупація Ізюма тривала з 7 березня до 10 вересня 2022 року. Збройні формування рф убивали та катували місцевих жителів, тут не було електрики, води, газу, не надавалася медична допомога. Точна цифра жертв російської агресії ще не відома.

За інформацією Харківської обласної військової адміністрації, центральна частина міста зруйнована на 80%, пошкоджено будівлі майже всіх закладів культури. Обгоріла внаслідок обстрілів російськими військами і споруда, де розташовувалися міська та районна адміністрації. Поруч – пошкоджена будівля міської поліклініки (офіційна назва –  Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Ізюма). 

На вулиці Старопоштовій, 22 – частково зруйнована пам’ятка архітектури місцевого значення – будівля колишнього Реального училища, яку звели 1882 року. Вона простояла в центрі 140 років, витримала Другу світову війни. До останнього часу там розміщувався Ізюмський ліцей №4. Російські війська неодноразово обстріляли будівлю в березні. Від неї залишилися лише зовнішні стіни.

У Палаці молоді та підлітків "Залізничник", який російські війська розграбували та перетворили на оборонний об’єкт, стіни збереглися. Це величезне приміщення слугувало загарбникам за казарму. На верхніх поверхах росіяни обладнали вогневі укріплення, а у підвалі – катівню. Тут понівечено актові зали та зали для репетицій і тренувань.

Центр міста з приватним сектором сполучає розбитий пішохідний міст. Частину пошкодженої переправи перекрили дошками, тож нею мають змогу користуватися місцеві, які прямують у центр за гуманітарною допомогою або на ринок.

Під Ізюмом росіяни майже прямим влучанням снаряда розбили унікальну історичну пам'ятку, яка стояла на горі Кременець (найвищій точці Харківщини) тисячу років. Це одна з дев’яти кам’яних половецьких баб, датованих IX-XIII ст. Поруч також зруйновано пам’ятник героям Другої світової війни.

За словами міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, вісім уцілілих половецьких баб планують евакуювати з-під Ізюма до Харкова. 

Читайте також: Закатований Ізюм: триває ексгумація загиблих від рук росіян українців

Як повідомляв Укрінформ, після деокупації на території лісу під Ізюмом було виявлено масове поховання убитих і закатованих громадян та одна братська могила військових. 16 вересня Президент Володимир Зеленський заявив, що на місці масового поховання – понад 400 тіл, зокрема з ознаками тортур. Серед загиблих є діти та військові Збройних сил України. Наразі триває ексгумація тіл.

Також після деокупації в Ізюмі правоохоронці виявили шість катівень, які облаштували загарбники.

Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-