Якщо людина не служила окупантам, то немає підстав вважати її колаборантом – Президент

Якщо людина не служила окупантам, то немає підстав вважати її колаборантом – Президент

Укрінформ
Володимир Зеленський наголосив, що якщо людина не служила окупантам і не зрадила Україну, то немає підстав вважати таку людину колаборантом.

Про це він заявив у вечірньому відеозверненні, передає Укрінформ.

«На різних рівнях влади робиться все, щоб повернути нормальне життя у звільнені від окупантів райони. Загалом це понад чотири з половиною сотні населених пунктів в одній лише Харківській області – ті, що були звільнені завдяки оборонній операції, що почалась у вересні й досі триває», - сказав Зеленський.

Читайте також: У ВР зареєстрували законопроєкт про покарання для адвокатів-колаборантів

Він зауважив, що відновлюється робота транспорту, пошти, поліції, нормальне постачання води, газу, електрики. Після окупантів залишилося багато замінованих ділянок, майже вся інфраструктура зруйнована.

«Але життя повертається – повертається всюди, де вигнали окупантів. Здійснюємо й соціальні виплати – пенсії, зарплати. Зокрема й учителям, які були вірними Україні та не перейшли на програму окупантів. Це насправді дуже важливо», - наголосив Глава держави.

Читайте також: Колаборанти по підвалах та вивезені до рф діти: нацгвардієць розповів про звільнений Куп’янськ

Президент додав, що російські пропагандисти залякують людей у районах, які поки що контролюють окупанти, що Україна нібито вважатиме колаборантами ледве не всіх, хто залишився на окупованій території, що є абсолютною маячнею.

«Наш підхід завжди був і залишається чітким і справедливим. Якщо людина не служила окупантам і не зрадила України, то немає підстав вважати таку людину колаборантом. Це елементарні речі. Якщо вчитель залишився українським учителем і не брехав дітям про те, хто ворог... Або якщо людина залишилась українським працівником української комунальної служби і, наприклад, допомагала зберегти енергопостачання для людей, то не можна в чомусь таку людину звинувачувати», - підкреслив Зеленський.

Читайте також: СБУ повідомила про підозру ще дев'ятьом організаторам псевдореферендумів

Він зазначив, що сотні тисяч наших людей перебували на тимчасово окупованій території. Багато хто допомагав нашим військовим і спецслужбам, багато хто просто намагався вижити й чекав, коли повернеться український прапор.

Водночас були й ті, хто зрадив Україну, але такі випадки доволі швидко встановлюються Службою безпеки України та не є масовими.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський заявив, що Україна цінує людей, допомагає всім, хто потребує допомоги та зробить все, щоб українці, які ще перебувають у російському полоні, зустрілися з рідними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-