В Україні порушили справу за фактом віроломства військових рф під час здачі в полон

В Україні порушили справу за фактом віроломства військових рф під час здачі в полон

Укрінформ
Прокуратура відкрила провадження через імітацію російськими військовими здачі у полон та відкриття вогню по військовослужбовцях Збройних сил України.

Про це повідомив у коментарі Укрінформу прессекретар генпрокурора Борис Іванов.

За його словами, Луганська обласна прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом вчинення військовослужбовцями ЗС рф віроломства.

Кримінальне провадження розпочато за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Читайте також: В Україні за воєнні злочини засудили вже 12 російських військових

Іванов зазначив, що під час досудового розслідування буде вжито заходів для встановлення усіх обставин події, а також надана правова оцінка всім її учасникам.

Раніше у Мережі з’явилося відео, нібито зняте під час здачі росіян у полон у селі Макіївка Луганської області. На ньому один із російських військових замість того, щоб скласти зброю й здатися, відкрив вогонь по українських військових. Також зняті тіла російських військових. Самого моменту пострілів на відео немає.

Як повідомлялося, уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець 20 листопада поінформував, що у Луганській області росіяни інсценували здачу в полон та скоїли воєнний злочин — відкрили вогонь на ураження військових Збройних сил України.

Читайте також: На Луганщині росіяни інсценували здачу в полон та відкрили вогонь на ураження по ЗСУ - омбудсмен

Він зауважив, що в такому випадку особи з-поміж російських військовослужбовців не можуть вважатися військовополоненими, а є такими, що ведуть бій і вчиняють віроломство. Натомість вогонь у відповідь не є воєнним злочином.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-