Україна отримає від союзників військове обладнання на понад $241 мільйон

Україна отримає від союзників військове обладнання на понад $241 мільйон

Укрінформ
Велика Британія та інші європейські країни погодили початковий пакет підтримки в межах Міжнародного фонду для України (IFU) вартістю понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів (понад $241 млн), що стане суттєвим поштовхом до боєздатності України.

Про це було оголошено у середу під час зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО в Брюсселі, передає Укрінформ із посиланням на сайт британського уряду. 

В межах першого пакету багатомільйонного фінансування від Міжнародного фонду для України (IFU) наша країна отримає обладнання, включаючи запасні частини для танків, безпілотні авіаційні системи, засоби радіоелектронної боротьби та протиповітряну оборону. 

Перший пакет обладнання погодили Велика Британія, Нідерланди, Норвегія, Швеція та Данія. Ці партнери разом з Ісландією та Литвою внесли до фонду загалом понад 520 мільйонів фунтів стерлінгів (понад $627 млн).

Перший пакет з очікуваною вартістю понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів, зокрема, включатиме життєво важливі засоби у вигляді артилерійських боєприпасів, засобів морської розвідки, спостереження та розвідки, а також запасних частин для обладнання, включно з нинішніми українськими танками.

«Цей комплект обладнання забезпечить значний приріст боєздатності Збройних Сил України та підтримає їх здатність захищати свою країну. Міжнародний фонд для України під керівництвом Великої Британії демонструє відданість Сполученого Королівства та наших союзників забезпеченню отримання Україною життєво важливої військової допомоги, необхідної для захисту від незаконного вторгнення росії», - заявив міністр оборони Британії Бен Воллес.

Також після ранкової зустрічі представників країн-членів НАТО 18 європейських країн, включаючи Велику Британію, погодилися підписати спільний лист про наміри дослідити та розробити структуру для вдосконаленого спостереження з космосу шляхом багатонаціональної співпраці та спільного використання національних можливостей космічного базування.

Угоду, яка започаткує Ініціативу союзницького постійного спостереження з космосу (APSS), підписали Велика Британія, Бельгія, Болгарія, Канада, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Іспанія, Туреччина та Швеція.

Читайте також: Україна стане членом НАТО після перемоги – Столтенберг

У листі про наміри зазначається, що країни-підписанти вивчатимуть потенціал для обміну даними з національних супутників спостереження; обробку, використання та розповсюдження даних у межах національних можливостей і фінансування для придбання даних у комерційних компаній. Очікується, що APSS почне діяти в 2025 році.

«Незаконне вторгнення росії в Україну підкреслило важливість постійного потенціалу космічного спостереження, який також є одним із узгоджених стратегічних результатів Північноатлантичної ради в рамках її Спільного бачення розвідки, спостереження та розвідки 2030+», - йдеться у пресрелізі.

Фото: Emerging Europe

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-