Битва за Україну. День триста сімдесят перший

Битва за Україну. День триста сімдесят перший

Укрінформ
Збройні Сили України не залишають Бахмут, росіяни не можуть оточити місто та зазнають величезних втрат

Ми зібрали для вас інформацію про триста сімдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці  1 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   ЄС змінює підхід щодо санкцій проти росії: Брюссель переключає увагу з прийняття нових санкцій проти росії на забезпечення дотримання вже існуючих. У поле уваги потраплять і треті країни - Politico.

-   Єврокомісія підготувала план значного збільшення виробництва боєприпасів у Європі – ЗМІ. План складається з трьох компонентів. Перший передбачає негайне збільшення поставок боєприпасів, зокрема 155-мм артилерійських снарядів, в Україну. Другий - спільну закупівлю 155-мм боєприпасів Європейським оборонним агентством EDA з метою заповнення прогалин у запасах країн ЄС і забезпечення постачання України в довгостроковій перспективі. Третій компонент покликаний забезпечити довгострокове збільшення європейських потужностей з виробництва боєприпасів з урахуванням зміни безпекової ситуації.

-   Унаслідок лобового зіткнення пасажирського та вантажного поїздів поблизу міста Ларисса у центральній Греції загинуло 38 осіб, 66 отримали поранення, 6 зникли безвісті - Reuters. Українські дипломати вже взаємодіють із грецькою владою задля перевірки наявності українців серед постраждалих людей внаслідок зіткнення потягів. Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловили співчуття грецькому народові.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Через десятиліття після трагедії Бабиного Яру ця земля і ця пам’ять зазнали нового знущання. російські терористи вдарили ракетами. 1 березня 2022 року був скоєний цей російський злочин – проти історії, проти людяності, проти Києва й України. Кожен вбивця, терорист і кат відповідатиме перед судом. Історичну справедливість буде відновлено. Життя та Україна переможуть!».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «1 березня 2023 року путін зазнав п’ятої великої поразки з дня повномасштабного вторгнення - Україна перемогла його зимовий терор. Ми вистояли найважчу у своїй історії зиму. Нам було холодно і темно, але ми були незламні. росії - одна порада: задихніться своїм газом і подавіться своїми ракетами»

Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Він (путін – ред..) не хоче говорити, він хоче знищити Україну… Він не готовий забрати назад своїх солдатів, він не готовий припинити вбивати».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Збройні Сили України поки що не залишатимуть Бахмут, росіяни не можуть оточити місто та зазнають величезних втрат. росія залучила до боїв у Бахмуті більш досвідчених «вагнерівців», які воювали у Сирії, Лівії та інших гарячих точках, однак ЗСУ наносять не дають оточити місто - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ

-   Спецпризначенці СБУ на Луганському напрямку ударними дронами знищили 6 російських танків за одну ніч – СБУ.

-   Повітряне командування "Центр" минулої ночі знищило чотири з чотирьох запущених російськими загарбниками "шахедів" - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ

-   У тимчасово окупованій Кадіївці (донедавна – Стаханові) стався вибух на одному з заводів – підірвались вантажівки зі снарядами - Сергій Гайдай, голова ОВА. Вибух стався на Кадіївському вагонобудівному заводі, одному з найрозвиненіших підприємств Луганщини, який загарбники перетворили на військову базу.

-   росія почала запускати іранські БПЛА Shahed із Брянської області, сподіваючись скоротити дистанцію до Києва та розтягнути сили української ППО - розвідка Британії

***

-   Ворог обстріляв два населених пункти у Херсонській області: троє людей поранені, серед них — однорічна дитина – ОВА.

-   У Збройних силах України для журналістів запроваджують прескарту нового зразка зі строком дії до 6 місяців - Генеральний штаб ЗСУ.  Попередні прескарти будуть чинні до 1 травня 2023 року. Акредитація представників ЗМІ, які уже мали прескарти ЗСУ буде здійснюватися за спрощеною процедурою.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський вшанував пам'ять жертв Корюківської трагедії на Чернігівщині часів Другої світової війни й пообіцяв створити архітектуру безпеки, яка би унеможливила повторення подібних злочинів – ОП

-   Дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній 18 днів і наразі не прогнозується – Укренерго.

-   Станом на ранок 1 березня у різних регіонах України зафіксовано вже 41 зібрання молоді у рамках руху ПВК «Редан» - Ярослав Шанько, заступник начальника Управління ювенальної превенції Нацполіції. Поліція оперативно спрацювала і не допустила жодних сутичок між молоддю. До управлінь та відділів поліції було запрошено майже 800 осіб, більшість з яких – це неповнолітні. Поліцейські вже заблокували близько 20 каналів, які були створені саме для розкручення цього руху та дестабілізації ситуації у країні.

-   Два київські музеї змінюють назви: «Київський музей Пушкіна» називатиметься «Садиба на Кудрявці», а «Музейно-виставковий центр сучасного мистецтва» - «Музейно-виставковий центр» - Київська міська військова адміністрація.

-   Зарплати військовослужбовців у 2023 році зробили більш диференційованими. Відтепер їх розмір напряму залежить від участі у виконанні бойових завдань та участі у бойових діях - пресслужба командування Сухопутних військ. З детальнішою інформацією про розмір грошового забезпечення військових на інших посадах можна ознайомитись за посиланням.

-   В Україні підтверджено циркуляцію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2,   відомого також під назвою "Кракен", уже в шести областях України - Центр громадського здоров'я. Штам «Кракен» підтверджено у Сумській, де був перший пацієнт, Закарпатській, Тернопільській, Одеській, Черкаській та Львівській областях.

-   Колишнього керівника "Міжнародного аеропорту "Бориспіль" та авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" Євгена Дихне засудили до 5 років - пресслужба САП. Його визнали винним у зловживанні службовим становищем, що завдало понад 15,7 млн грн збитків.

-   Апеляція ВАКС скасувала попереднє рішення суду про визнання необґрунтованим клопотання САП про взяття під варту колишнього голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва та призначила заставу в близько 230 млн грн.

-   До гуманітарної програми Grain from Ukraine, яку ініціював Президент України, вже долучилося 43 країни - Ольга Трофімцева, посол МЗС України з особливих доручень.

-   Від початку роботи "зернового коридору" (1 серпня 2022 року) Україна експортувала понад 18 мільйонів тонн зернових та олійних культур - Ольга Трофімцева, посол МЗС України з особливих доручень. Щомісяця Україна в кращому випадку експортує 60-65% від тих обсягів поставок агропродукції закордон, які були до початку повномасштабного вторгнення.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Делегація ЄС не підтримає заяву на зустрічі міністрів закордонних справ "Групи двадцяти" (G20) в Індії, якщо вона не міститиме засудження війни Росії проти України - Reuters

-   Україна має отримати винищувачі, але у довгостроковій перспективі. Передача авіації має відбутися лише за пів року - Петр Павел, обраний президент Чехії. Павел також закликав до швидкого постачання зброї для України. Серед іншого, за його словами, бойові танки важливі для українських військ, щоб зупинити російський наступ.

-   Японія включила до останнього пакету санкцій, запровадженого проти росії за вторгнення в Україну, ПВК "Вагнер" - NHK. У межах санкцій буде заборонено експорт до ПВК “Вагнер” та 20 інших установ, зокрема науково-дослідних центрів у росії. Санкції також забороняють експорт до росії товарів, пов’язаних з безпілотниками

-   Іспанія виділила 4,1 млн євро на ремонт призначених для України 6 танків Leopard2A4 - El Mundo. Бойові машини знаходяться на підприємствах підрядника Santa Bárbara в Алькала-де-Гуадайра (Севілья), де вони проходять перевірку четвертого рівня - найбільш вичерпну - перед відправкою на фронт.

-   Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у середу, що не планує зустрічатися з міністрами закордонних справ росії чи Китаю під час зустрічі Групи 20 (G20) у Нью-Делі - Reuters.

-   В Ісландії у вівторок приземлився літак E-6B Mercury, який виконує функції повітряного командного пункту Військово-морських сил США – ЗМІ. E-6B Mercury – це американський військовий стратегічний літак,  його ще називають "літаком судного дня".

-   В уряді Молдови назвали заяву захарової брехнею, держустанови стежать за ситуацією і не підтверджують інформацію, поширювану російською стороною - урядовий Telegram-канал Молдови. Речниця мзс рф сказала, що Україна нібито готує провокації біля невизнаного Придністров'я "з використанням радіоактивних матеріалів".

-   Парламент Фінляндії проголосував за вступ країни до НАТО - сайт парламенту.

-   Міжнародне агентство з атомної енергії підтвердило виявлення в Ірану збагаченого до майже збройного рівня урану, й намагається достеменно встановити його походження - Reuters. У звіті МАГАТЕ вказується на зростання у Ірану кількості урану, збагаченого до рівня понад 60%, з 25,2 кг до 87,5 кг за останні три місяці.

-   Країни ЄС створюють альянс для розвитку атомної енергетики в Європі: 11 країн Євросоюзу підписали у Стокгольмі декларацію з метою підтвердити своє прагнення зміцнювати європейське співробітництво в в цій галузі - Euractiv. Серед підписантів - Болгарія, Хорватія, Чехія, Фінляндія, Франція, Угорщина, Нідерланди, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія та Фінляндія. Ці країни зобов'язалися тісніше співпрацювати по всьому ланцюжку постачання атомної енергії та сприяти спільним промисловим проєктам у сфері нових генеруючих потужностей, а також нових технологій, таких як малі реактори.

-   Президент Сербії Александар Вучич заявив, що серби, завербовані росією на війну проти України, будуть заарештовані після повернення додому – Politico. Він додав, маючи на увазі росію, що не можна займатися вербуванням "у дружній країні".

ВОРОГ

-   МЗС росії заявило в середу, що москва погодиться на продовження Чорноморської зернової ініціативи, лише за умови врахування інтересів російських виробників сільськогосподарської продукції та добрив з точки зору безперешкодного доступу на світові ринки - The Guardian.

-   За підсумками переговорів у Пекіні голова КНР Сі Цзіньпін і самопроголошений лукашенко прийняли спільну заяву про основні засади розвитку відносин стратегічного партнерства Китаю та білорусі – БелТА. Лукашенко після зустрічі із Сі Цзіньпіном сказав, шо підтримує "мирний план" Китаю

-   Російський рубль впав до найнижчого рівня за останні 10 місяців, втративши близько 20% своєї вартості з початку грудня - Financial Times.

-   Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило, що через західні санкції та запровадження стелі цін доходи росії від експорту нафти та газу в січні 2023 року впали майже на 40 відсотків порівняно з минулорічним періодом – Reuters

-   російський роскомнадзор заборонив чиновникам і співробітникам держкомпаній спілкуватися з клієнтами в іноземних месенджерах – сайт відомства. Під обмеження, зокрема, потрапили: Discord, Microsoft Teams, Skype for Business, Snapchat, Telegram, Threema, Viber, WhatsApp, WeChat.

-   В росії голова ради з прав людини при президентові рф Валерій Фадєєв запропонував визначити поняття "русофобія" на законодавчому рівні та запровадити кримінальну відповідальність за її прояви – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-