Пам'яті бійця ДСНС Євгена Донця

Пам'яті бійця ДСНС Євгена Донця

Хвилина мовчання
Укрінформ
Того дня Євген був у резерві і на місце події поїхав замість іншого рятувальника

Йому назавжди залишилось 38 років. Підступна російська армія забрала його життя 18 березня 2022 року. Того дня під час виконання службового обов’язку запорізькі рятувальники виїхали на гасіння пожежі, яка виникла унаслідок ворожого ракетного удару по цивільному об’єкту у селі Наталівка поблизу Запоріжжя.

Фото: Фейсбук-сторінка Євгена Донця

"Ми бачили багато різних трагедій… якщо хтось не може зізнатися, то я скажу, що ми всі завжди боялися повторних ракетних ударів. Це був перший раз, коли ворог здійснив повторний обстріл. Вони знали, що рятувальники вже дістались на місце події, знали, що ми вже ліквідовували загоряння і вдарили…", - розповідає рятувальник, молодший сержант Євген.

Він служив разом із Донцом в одній пожежній частині. Проте, навіть через рік після смерті побратима йому важко згадувати той день.

"Тоді кожен зробив висновки, кожен зрозумів, що таке не просто може бути, а воно вже сталося. Женя ніби нас хотів навчити бути ще більш обережними, але … Коли ми отримуємо виклик і знаємо, що нас чекають люди, то не важливо, чи лунає сигнал повітряної тривоги, чи вже відбій - ми маємо їхати", - каже рятувальник.

Разом із Женею Донцом вони працювали чотири роки. Він називає загиблого товариша не інакше як справжнім чоловіком, серйозним та відповідальним.

Фото: Фейсбук-сторінка Євгена Донця

"Найкращих війна забирає. Він людина - доброта, ніколи не кричав, не підвищував голос. Дуже працьовитий, ніколи не ховався від роботи", - додає побратим.

Женя родом з Оріхівщини, у лавах ДСНС працював 12 років. Сьогодні у Запоріжжі в одній з пожежних частин служить його товариш Микола. Вони з одного населеного пункту, разом працювали і всі 12 років їздили на роботу на одній машині.

Фото: Фейсбук-сторінка Євгена Донця

"Неможливо звикнути до того, що його більше немає. Він був гарною людиною, як фахівець виконував свою роботу на 100%. У нього батько працював рятувальником і це була його мрія - рятувати людей", - каже чоловік.

Під час нашого спілкування відчувалося, що йому є що згадати і є багато слів, які б він хотів сказати в пам'ять про загиблого друга, але сльози стали на заваді, говорити йому було дуже важко.

"Коли дізнався, що Женя був на місці трагедії, - це був шок. До останнього вірив, що все буде добре… Це дуже важка втрата", - сказав Микола.

Фото: пресслужба ДСНС у Запорізькій області

Як виявилось, того дня Євген був у резерві і на місце події поїхав замість іншого бійця. Про це розповів ще один рятувальник-побратим на ім'я Ілля.

"Ми служили з ним доволі тривалий час. Женя добра, чуйна людина, ніколи не відмовлявся від праці…. Є багато історій, які пов'язані з ним, багато спогадів. Ми досі порівнюємо "а от Женя зробив би так …", "а от Женя б так не сказав…", - каже він.

9 серпня 2022 року семирічна донька рятувальника Єлизавета Донець прийняла орден «За мужність» ІІІ ступеню, яким її батька було відзначено посмертно.

18 березня разом із Євгеном на місці події загинуло 9 людей, 17 – отримали поранення, ще 5 – були травмовані.

Вічна пам'ять Героям!

Перше фото: Фейсбук-сторінка Євгена Донця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-