Пам’яті бійця Батальйону «Січ» та Легіону Свободи Ірини Цвілої (позивний «Лінза»)

Пам’яті бійця Батальйону «Січ» та Легіону Свободи Ірини Цвілої (позивний «Лінза»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Українська захисниця, боєць Батальйону “Січ” та Легіону Свободи Ірина Цвіла загинула 25 лютого 2022 року у боях за Київ

Ірина Цвіла народилася 29 квітня 1969 року на Київщині. Після отримання педагогічної освіти працювала у Київській міжнародній школі «Меридіан» (до 2006). Також мала приватну репетиторську практику.

Фото: Photo gallery "Inspiration" Натхнення

До Революції Гідності була ландшафтною дизайнеркою, створювала трояндові сади та оранжереї. Була активною учасницею спільноти трояндарів, створювала унікальні квіткові композиції. Фото цих букетів були надруковані у фотокалендарях. Також Ірина працювала над створенням власного сайту, присвяченого трояндівництву, вирощуванню сортів квітів в українському кліматі. Цей сайт був, зокрема, покликаний поділитись досвідом та переорієнтувати спільноту на українську мову.

Фото: Andriy Popil

Для Ірини 2012 рік став переломним. Разом із чоловіком домовились про перехід на українську мову та вступ до лав ВО “Свобода”. Революцію Гідності вона провела на Майдані – і безсонні ночі, й дні – зафіксовані на її фото.

Фото: Олександр Семененко

Влітку 2014 року Цвіла стала до лав батальйону “Січ”. Дістала псевдо “Лінза”, адже не розлучалась із фотоапаратом.

Фото: Олекса Світлійший

Перша ротація захисниці на Схід була в Слов’янськ. Наступна – на передову – у Піски. Її відмовляли від чергування на бойових. Та Ірина не звикла до поблажок в роботі. Домоглась відряджання та перших чергувань на передовій. Було складно, але вона впоралась.

Фото: Олекса Світлійший

У 2018 році Цвіла повернулася до цивільного життя. Відновлення її «внутрішнього саду» і реального зайняло не один рік. Із сотень сортів троянд вижили десятки. В оновленому саду вона вирішила уникати червоних квітів, що нагадували про втрати.

Фото: Bohdan Vasylyshyn

Ірина створила власний бренд квіткових прикрас “Верба”. Увесь час “Лінза” шукала, як найкраще зберегти колір пелюсток, як підкреслити тендітність, як поділитися красою з навколишніми. Свої знання Цвіла передала донці Дарині. Разом вони створювали неймовірні прикраси. Нині Дарина виготовляє нові шедеври, відчуваючи присутність маминого духу. Кошти від продажу ювелірних виробів із квітами спрямовує на підтримку війська.

Фото: Marta Tumanova

Ірина Цвіла вміла знайти мільйон способів поділитись з людьми красою. Зокрема й через фотосесії у власному саду. У її планах було облаштувати домашню фотостудію, робота наближалась до фінішу.

Фото: Tetiana Kostyniuk

Однак 24 лютого Іра знову перетворилася на “Лінзу” і, не вагаючись, вирушила захищати Київ.

Останні публікації на своїй сторінці у Фейсбуці Ірина Цвіла зробила 24 лютого: тоді вона закликала тримати стрій та долучатися тим, хто має бажання підсилити оборону столиці. 

Загинула "Лінза" наступного дня — 25 лютого у селищі Димер, де точились люті бої з російськими загарбниками, які намагались пробитись до столиці.

Фото: Сергій Бойко

«Герой московсько-української війни, боєць Батальйону «Січ» та Легіону Свободи. Вічна пам‘ять і слава! Ми переможемо у цій війні. І помстимося», - тоді про гірку втрату сповістив голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок. 

Фото: Фейсбук Олег Тягнибок

За інформацією Жіночого ветеранського руху, Ірина Цвіла - ветеранка батальйону «Січ» (згодом - полк спецпризначення «Київ»). Вона захищала Україну від ворога «з самого початку війни - з 14-го і тепер, коли ворог прийшов на мирну територію, Ірина знову однією з перших хоробро стала в бій», - додали в організації. 

Фото: Фейсбук Жіночий Ветеранський Рух

Президент України Указом №689/2022 посмертно відзначив солдата Ірину Цвілу орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня "за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі".

Фото: WM blood

На честь Ірини 6 травня 2022 року перейменували вулицю Олександра Блока у місті Бровари.

Перше фото: WM blood

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-