Пам’яті Юлії Здановської, лауреатки олімпіад з математики, вчительки та волонтерки

Пам’яті Юлії Здановської, лауреатки олімпіад з математики, вчительки та волонтерки

Хвилина мовчання
Укрінформ
21-річна дівчина, яка стала символом молодої української науки, загинула від удару російської ракети

Юлія з раннього дитинства проявляла неабиякі здібності до математики. У школі перемагала на обласних та всеукраїнських олімпіадах. У 14 років переїхала з рідного Харкова до Києва – її запросили до Українського фізико-математичного ліцею при Київському університеті Шевченка.

Фото: Кванта - Гурток з математики та програмування

Дівчина була щаслива тут навчатися. «До УФМЛ з 9 класу набирають найкращих в країні учнів із фізики, математики, інформатики. Надають житло. Тобто в якомусь сенсі – це український Гоґвортс. Юля так і казала. Запрошення у цей ліцей їй надійшло звичайною поштою. Це був її єдиний паперовий лист у житті. Справді, наче сова принесла, як у романі Джоан Роулінґ про Гаррі Поттера», – згадує Юлину розповідь про вступ в УФМЛ подруга Аліна.

Фото: Механіко-математичний факультет КНУ імені Тараса Шевченка

У 17 років дівчина у складі команди стала срібним призером Європейської математичної олімпіади для дівчат із 44 країн, українки тоді обійшли росіянок.

Пані декан мех-мату Оксана Безущак на сторінці увічнення пам’яті полеглих шевченківців зазначила: «Юлія Здановська була не тільки надзвичайно талановита, але й мала фантастичну, життєстверджувальну енергію. На першому курсі прийшла з пропозицією започаткувати клуб програмування для учнів 6 класу, який переріс у видатний олімпіадний проєкт під назвою  «Кванта-програмування». На другому курсі Юлія була єдиною студенткою, яка отримала кваліфікацію для роботи в Samsung R&D Institute Ukraine. Юля була нашим математичним сонечком, нашою надією, а тепер це наш невимовний біль».

Фото: Кванта - Гурток з математики та програмування

Талановитою, яскравою, чесною, порядною – такою пам’ятають Юлію Здановську викладачі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Професор кафедри обчислювальної математики факультету комп’ютерних наук та кібернетики КНУ імені Тараса Шевченка Богдан Рубльов, голова Всеукраїнської олімпіади з математики розповідає: «Дуже важко підібрати слова про Юлю, пригадую її яскравою, чесною, порядною. Пам’ятаю, як на Всеукраїнській олімпіаді вона була 12-а у рейтингу і мала потрапити на відбір на Міжнародну олімпіаду, про що всі мріють. За одну із задач їй поставили 7 балів, а вона прийшла на апеляцію і сказала, що в цій задачі журі помилилося, за критеріями в неї мало стояти 5 балів. Ми виправили, і вона стала 13-ю, не потрапивши туди, куди дуже мріяла. Ось така людина зараз на небі, звідти вже буде боронити Україну, як це вона робила все своє коротке, але яскраве життя…».

Фото: Василина Борисюк

У неї були великі перспективи. Могла працювати у будь-якій технологічній компанії в Україні чи за кордоном, їй пророкували кар'єру професорки в університеті рівня американського Гарварду. Юлія ж як волонтерка проєкту «Навчай для України / Teach For Ukraine» поїхала в село - викладати математику та інформатику в Юр’ївську загальноосвітню школу на Дніпропетровщині.

Фото: Кванта - Гурток з математики та програмування

Вона прагнула закохати учнів у свій предмет, щоб діти не боялися математики, а «кайфували від неї». І щоб сільські учні мали такі ж освітні можливості, як їхні ровесники з міст. І коли один з учнів сказав, що не може вчитися онлайн, бо не має гаджетів, віддала йому свій смартфон.

Фото: Кванта - Гурток з математики та програмування

Перед повномасштабним вторгненням Юлія Здановська повернулася до Харкова, пішла волонтерити у штаб оборони Харківщини. Їй пропонували виїхати, але дівчина відповіла: «Дякую, але я лишаюсь у Харкові до перемоги».

Це було останнє її повідомлення друзям у телеграм. Юлія Здановська трагічно загинула 3 березня 2022 року під завалами Харківської обласної адміністрації, поруч із якою розірвалася російська ракета.

«Коли помирає хтось такий, як Юлія, – це ніби помирає майбутнє», – сказала українська професорка Марина В’язовська у своїй промові на церемонії нагородження медаллю Філдса на міжнародному конгресі математиків, який відбувся у липні 2022 року.

Фото: Василина Борисюк

Юну дівчину, вбиту на зльоті життя, вшанували в Україні та у світі. 

В пам'ять про Юлію Здановську факультет математики Массачусетського технологічного інституту оголосив про організацію безкоштовного освітнього проєкту для талановитих старшокласників з України.

Для переможців Міжнародного конкурсу з інформатики Бебрас у Новій Зеландії встановлено Почесні відзнаки імені Юлії Здановської.

Фото: Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Університетська спільнота КНУ подала клопотання до КМДА щодо перейменування вулиці Ломоносова, на якій частково розташоване Студмістечко КНУ, на вулицю Юлії Здановської.

З 10 листопада минулого року вулиця Ломоносова в Києві стала вулицею Юлії Здановської.

Перше фото: Василина Борисюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-