рф вчиняє систематичні воєнні злочини в Україні - міноборони Болгарії

рф вчиняє систематичні воєнні злочини в Україні - міноборони Болгарії

Звіт
Укрінформ
російська армія здійснює систематичні військові злочини в Україні. Це відзначено у звіті Міністерства оборони Болгарії за 2022 рік, який було схвалено і оприлюднено Радою міністрів у понеділок.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv.

«Невиправдана війна в Україні, розпочата із повним порушенням міжнародного права, завдала шкоди в особливо великих розмірах усім сферам соціально-економічного життя. російські збройні сили здійснювали систематичні військові злочини (в Україні – ред.)», – йдеться у звіті.

Опублікована доповідь визначає російську військову агресію як безпосередню загрозу глобальному миру. Також згадується активізація російської підривної гібридної діяльності, ризики кібербезпеці та використання енергії як активної зброї у військово-політичній кампанії.

Окрім України, підвищені ризики також відзначаються у Чорному морі, на Кавказі, у Молдові та білорусі.

Згідно із документом, війна призвела до розширення російського гібридного саботажу проти країн-членів НАТО та ЄС.

«Мета цих дій спрямована передусім на створення внутрішньополітичної дестабілізації та суспільного протистояння; перешкоджання рішенням щодо посилення потенціалу стримування та оборони (Європейського – ред.) Союзу; зменшення солідарності та підтримки України та надання своєчасної та ефективної військової допомоги; триваюча залежність від поставок російських енергоносіїв», – йдеться у звіті.

У Міноборони також додали, що Болгарія теж зазнала системного гібридного впливу з боку росії, зокрема через припинення поставок газу.

Читайте також: Болгарія може продати Україні велику кількість боєприпасів - ЗМІ

В документі також йдеться про підтримку України, її законних зусиль та дій задля протидії військовій агресії рф, у тому числі, шляхом надання військової допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, президенти Литви Гітанас Науседа, Естонії Алар Каріс і Латвії Егілс Левітс, виступаючи на Бучанському саміті, рішуче виступили за створення міжнародного спецтрибуналу для покарання російських злочинів, вчинених в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-