Зеленський: Росіяни можуть здійснити теракт на ЗАЕС, аби зупинити контрнаступ

Зеленський: Росіяни можуть здійснити теракт на ЗАЕС, аби зупинити контрнаступ

Укрінформ
Росія все технічно підготувала для локального вибуху на Запорізькій атомній електростанції і може здійснити його з метою зупинення контрнаступальних дій Сил оборони України та політичного тиску на Київ через деяких партнерів.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час спільної з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для них (росіян – ред.), зрозуміло, важливо сьогодні, після слабкості на полі бою, яку вони продемонстрували впродовж року, зупиняти нас тими чи іншими такими неочікуваними терористичними актами, як підрив Каховської дамби, так і можливим локальним підривом (на ЗАЕС – ред.), після чого буде викид, для того щоб показати, що ця війна небезпечна для світу, спровокувати це так, що це зробили не вони. Буде дуже складно (домогтися), щоб хтось у це повірив, але, тим не менше, для інформаційного простору, щоб люди боялися цього, щоб потім ті чи інші партнери, особливо скептики, почали політично зупиняти Україну, зупиняти наші контрнаступальні дії. Ось для чого це може планувати РФ», - підкреслив Зеленський.

Він нагадав, що існує серйозна загроза такого теракту, Росія технічно готова, щоб спровокувати локальний вибух, який може призвести до викиду небезпечних речовин.

Читайте також: Зеленський: Запорізька атомна станція замінована і це факт

Президент заявив, що стосовно ситуації на ЗАЕС Україна активно комунікує з міжнародними партнерами, аби вони тиснули політично на Москву і Росія «навіть не думала про таке».

Глава держави наголошує на необхідності поверненні українського контролю над станцією, однак відзначає, що момент переходу дуже важливий і має відбуватися через МАГАТЕ.

«МАГАТЕ є посередником і може, до речі, залучати інших партнерів - є держави, які не проти долучитися до цього процесу. Момент переходу контролю від Росії під контроль України дуже важливий, щоб усе було перевірено, тому що може бути дистанційне замінування, щоб потім сказати, що коли було під контролем окупанта, усе було гаразд, а зараз є викид. Це важливий момент», - зазначив Зеленський.

Читайте також: Данілов - про ймовірний теракт росіян на ЗАЕС: У нас є протоколи та плани, в який спосіб діяти

Як повідомляв Укрінформ, росіяни тимчасово окупували ЗАЕС 4 березня 2022 року.

22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на Запорізькій АЕС.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-