Львівська міськрада звернулася в поліцію через знищення унікальної мозаїки

Львівська міськрада звернулася в поліцію через знищення унікальної мозаїки

Фото
Укрінформ
Львівська міська рада звернулася в поліцію за фактом знищення унікальної мозаїки художника Івана Сойки, яка мала охоронний статус.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Львівська міська рада.

«Місто звернулося в правоохоронні органи щодо факту знищення унікальної 40-річної мозаїки авторства художника Богдана Сойки у приміщенні приватної власності, що на вул. Володимира Великого, 2 у Львові. Панно було внесене у перелік цінних мозаїчних творів та мало охоронний статус. Крім того, мер Андрій Садовий скерував листи до Президента та Прем’єр-міністра з закликом до посилення відповідальності за нищення пам'яток історії, архітектури та мистецтва, а також до децентралізації повноважень у цій сфері», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Львівські хірурги врятували семимісячну дитину з Тернопільщини

Зазначається, що власником приміщення, де була мозаїка, є товариство з додатковою відповідальністю «Торгпреса». Директор Сергій Васечко заперечує причетність до руйнування мозаїки та ставить під сумнів її цінність. Каже, що раніше вона містила комуністичний символ – напис «Ленін», тож те, що сталося, називає «актом декомунізації».

Також повідомляється, що через протікання даху мозаїка намокала і руйнувалася. Нині не збереглося жодного елемента композиції.

Читайте також: У Львові стартує проєкт «Моя група крові», що популяризує донорство

За словами керуючої справами виконкому міськради та в.о. начальника міського управління охорони історичного середовища Наталії Алєксєєвої, зберігся рисунок мозаїки, який є оригінальною частиною твору. Вона додає, що, місто сподівається, що власник погодиться у співпраці з художниками відновити знищене панно.

На панно «Інформаційний простір» було зображено фігури п’яти жінок, що символізують 5 материків та обмін інформацією в світі. У 2019 році його внесли у перелік цінних мозаїк Львова.

Фото Романа Балука

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-