Немає місця для ілюзорних компромісів з Росією - Україна в ОБСЄ

Немає місця для ілюзорних компромісів з Росією - Україна в ОБСЄ

Укрінформ
Допоки Росія продовжує агресивну війну проти України, не може бути жодних ілюзорних компромісів з Москвою.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ.

"Немає місця для ілюзорних компромісів з Росією, поки в окопах продовжують гинути реальні люди. Тому ми вдячні нашим партнерам за підтримку, яку вони надають Україні – військову, економічну, санкційну", - сказав Цимбалюк.

За словами посла, нові оборонні, дипломатичні, економічні та санкційні ініціативи прискорять шлях до стійкого і тривалого миру, заснованого на 10 пунктах української Формули миру. Він додав, що Кремль боїться продовження непохитної підтримки партнерами України і "робитиме все можливе, щоб підірвати нашу єдність". 

У своєму виступі він нагадав, що рівно 20 років тому, у жовтні 2003 року, президент РФ Путін здійснив першу спробу змінити кордони України. "Тоді ескалація розвивалася навколо невеликого острова Тузла в Керченській протоці. Він був лише три роки на посаді президента, і тоді все ще були сподівання на зміни в Росії, але Путін почав промацувати ґрунт для своїх вже існуючих агресивних планів. Єдиним обмеженням його амбіцій був брак ресурсів", - зазначив Цимбалюк.

Він додав, що тоді у 2003 році, зіткнувшись з явною готовністю України захищати свою землю, "Москва просто пояснила агресивний акт місцевою ініціативою і відступила". Але минули роки, і "апетити Росії зростали разом з наявністю ресурсів і відчуттям безкарності" – агресія проти Грузії, окупація Криму та частини Донецької і Луганської областей, інтервенція в Сирію і, нарешті, повномасштабна війна проти України.

Читайте також: Україна закликала ОБСЄ розслідувати підбурення до геноциду в російських ЗМІ

Очільник української місії в ОБСЄ вказав на те, що останні заяви з Москви, передусім промова Путіна з нагоди спроби анексії чотирьох областей України 30 вересня, чітко показують, що є кінцевою метою російської агресії. 

"Риторика про історичне возз'єднання одного народу в ім'я світлого майбутнього не залишає жодних сумнівів. Попереду нас чекають руйнівні наслідки поширення тоталітарної ідеології та систематичного порушення міжнародного права. Ця ідеологія може мати різні назви - рашизм, нацизм, фашизм чи сталінізм. Але суть її одна - ненависть до всього людського і готовність вбивати в промислових масштабах. Це розуміння повинно стати основою для наших подальших дій", - наголосив Цимбалюк. 

Як повідомляв Укрінформ, Президент Зеленський під час відкриття саміту Європейської політичної спільноти заявив, що, у випадку "заморозки" нинішньої ситуації в Україні, Росія зможе до 2028 року відновити розбитий українцями військовий потенціал та матиме достатньо сил для нападу й на інші країни, зокрема, країни Балтії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-