Росіяни намагаються виснажити українську ППО і потім вразити критичні об'єкти - експерт

Росіяни намагаються виснажити українську ППО і потім вразити критичні об'єкти - експерт

Укрінформ
Російські військові хочуть виснажити протиракетну оборону України та виявити її слабкі місця, а потім спробувати вразити критичну інфраструктуру й військові об'єкти.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі Українського радіо висловив експерт із ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков, коментуючи останні атаки росіян на Україну ракетами з комплексу С-400, до яких додалися "Кинджали" та "Іскандери-М".

"...Штаб Повітряних сил підтвердив, що дійсно нас атакують ракетами з комплексу С-400. Але я хочу сказати, що до них ще й додались "Кинджали", і додались "Іскандери-М". Це теж балістичні ракети. Щодо найбільш масованих ударів – це якраз С-400. У росіян є розробка ще з радянських часів – це так звана наддалекобійна ракета з індексом 40Н6Е. Вона може пролетіти 400 км і нести 180 кг вибухівки. Так от, якщо цю ракету певним чином доробити, тобто зменшити бойову частину до 100 кг, прибрати твердосплавні елементи, переробити польотне завдання, то її можна використовувати, і десь на 350 км вона пролетіти може. І цього, на жаль, вистачає, щоб долетіти до Києва та інших міст України. Що стосується "Кинджала", то він може досягати до будь-якої точки України", – розповів експерт.

За його словами, ракета "Кинджал" з точки зору складності враження – аеробалістична."Тому що він стартує фактично з літака, починає летіти як крилата ракета, але розганяється дуже швидко, вилітає за межі атмосфери і з працюючим двигуном йде вниз по псевдобалістичній траєкторії, набираючи швидкість. І ця швидкість "Кинджала" може становити 5 швидкостей звуку. Чим швидше, тим важче його збити", – зазначив Кочетков.

Читайте також: Армія РФ за добу атакувала 10 областей України - зведення ОВА

Ракети С-300 і С-400, за його даними, на початковій ділянці траєкторії стартують вгору і потім падають, як камінь. "Вона (ракета – ред.) фактично не керується, дуже неточна, на відміну від "Кинджала", плюс-мінус 300 метрів. Але в таке велике місто, як Київ, вона влучити може. Якщо така ракета потрапляє в житловий будинок, то кілька квартир вона зруйнувати може. Не під'їзд. Це може зробити "Кинджал". Щодо "Іскандера М" – це теж балістична ракета. Вона схожа на "Калібр", летить по балістичній траєкторії з землі і має бойову частину 500 кг. Це достатньо потужна частина, вона якраз здатна зруйнувати під'їзд жилого будинку", – розповів Кочетков.

За словами експерта, військові РФ маскують свої пуски, намагаючись максимально ускладнити для нашої ППО завдання. "Вони готуються до масового удару по нашій критичній інфраструктурі. А для цього вони, по-перше, промацують, де в нас більш потужна протиракетна система, де менш потужна, і з якого боку можна на неї вийти. А з іншого боку, ракет С-300 і С-400 в росіян багато, там більше тисячі одиниць щонайменше. Плюс вони дешевші, ніж ракети до західних комплексів, якими ми їх збиваємо. Тому вони хочуть певним чином виснажити нашу протиракетну оборону і потім спробувати вразити критичні об'єкти. Такий план в них проглядається, і все буде залежати від того, наскільки вчасно до нас будуть надходити нові ракети для зенітних комплексів", – вважає Кочетков.

Він також переконаний, що росіяни накопичували ракети Х-47 "Кинджал": "Вони їх виробляють. І можна оцінити, що десь під сотню ракет у них все таки є. В них є запас, який вони бережуть на випадок прямого конфлікту з НАТО. Але приблизно 30-40 ракет вони можуть використати. "Кинджал" – це єдина ракета, яку можна вважати і потужною, і сучасною, і складною для перехоплення".

Експерт також зауважив, що згідно з характеристикам, які публічно озвучує Росія, "Кинджал" здатен маневрувати і на початковій ділянці траєкторії, і на фінішній. "Але насправді жодного маневру на фінальній ділянці ми не бачили. Тобто це брехня, він не маневрує, а падає, як камінь. На початковій ділянці траєкторії, коли ракета відділяється від літака, вона дійсно маневрує. Але це не дуже впливає на те, щоб її перехопити. Щодо підлітного часу – це приблизно ті цифри, які розповсюджуються зараз в інтернеті. Але важливо розуміти, що мова йде про хвилини, плюс-мінус 30 секунд. Все це залежить безпосередньо від точки старту ракети, а також траєкторії. Але до найближчої точки прикордонних наших міст – це дійсно 1,5-2 хвилини, для найдальших точок – 5-7 хвилин максимум", – зазначив Кочетков.

На його думку, потенційно ворог може запускати ці ракети насамперед із Брянської області РФ. "Теоретично може бути з Криму, там є С-400. Але пусків не було зафіксовано в режимі поверхня–поверхня. По Одесі і Миколаєву звідти стріляють схожими ракетами. А от по іншій території України з Криму не зафіксовано. Це здебільшого прилеглі території Росії", – додав він.

Щодо потенційної масованої атаки РФ по Україні експерт висловив думку, що це буде залежати від погоди. "Вони спробують це зробити в найхолодніший період. Мова може йти про 50-80 ракет різного типу – це і балістика, і крилаті ракети. Ну і десь до півтори сотні "Шахедів" одночасно можуть запустити. І мова може йти про кілька хвиль. Тобто одну добу, наступну добу, третю добу. Приблизно на три такі хвилі вони потенційно спроможні", – підсумував Кочетков.

Як повідомлялося, російські військові 14 грудня атакували Україну гіперзвуковими ракетами "Кинджал", які запустили з літаків МіГ-31К. ППО знищила одну з цілей у небі над Київщиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-