У Маріуполі від військових дій загинули щонайменше 8000 людей - HRW

У Маріуполі від військових дій загинули щонайменше 8000 людей - HRW

Звіт
Укрінформ
У Маріуполі з березня 2022 року по лютий 2023 року через повномасштабне вторгнення РФ загинуло щонайменше 8 тисяч осіб.

Такі цифри наводить Human Rights Watch (HRW) у звіті, розміщеному на сайті організації, передає Укрінформ.

Зведення HRW, зроблене у співпраці з українською правозахисною організацією Truth Hounds та SITU Research, ґрунтується на результатах опитування 240 осіб, переважно переміщених осіб із Маріуполя, а також на аналізі документів, десятків супутникових знімків та понад 850 фото- та відеоматеріалів.

Згідно із результатами аналізу супутникових світлин, фотографій та відео кладовищ міста, у період із березня 2022 року по лютий 2023 року в Маріуполі були поховані понад 10 000 людей, з яких, за оцінками HRW, щонайменше 8 000 померли внаслідок військових дій – від прямих атак до браку медичної допомоги або чистої води.

Зазначається, що загальна кількість загиблих може бути значно вищою, оскільки деякі могили могли містити декілька тіл, тоді як рештки інших, ймовірно, залишились під завалами зруйнованих будинків. Окрім цього, поховання могли здійснюватися за межами міста в імпровізованих могилах.

Дослідники детально задокументували 14 нападів, у результаті яких були пошкоджені або зруйновані 18 будівель, включаючи російські атаки на дві лікарні, міський драматичний театр, продовольчий склад, пункт розподілу допомоги, супермаркет та житлові будинки, які слугували укриттям для цивільних осіб. Human Rights Watch та Truth Hounds не виявили жодних доказів присутності українських військових всередині або поблизу будівель, які атакували росіяни, або ж виявили лише незначну військову присутність, що робить ці обстріли незаконними.

Оцінка пошкоджень будівель у Маріуполі показала, що станом на середину травня 2022 року було пошкоджено 93% з 477 багатоповерхових будинків у центральній частині міста. Також зазнали пошкоджень усі 19 медичних комплексів та 86 з 89 навчальних закладів по всьому місту.

Як повідомлялося, за даними радника маріупольського мера Петра Андрющенка станом на травень 2022 року було відомо про щонайменше 22 000 загиблих у Маріуполі.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-