Британія припускає передачу Україні додаткових Storm Shadow в обмін на Taurus від Німеччини

Британія припускає передачу Україні додаткових Storm Shadow в обмін на Taurus від Німеччини

Укрінформ
Лондон не поділяє побоювання канцлера ФРН, що поставки ракет Taurus Україні сприятимуть ескалації, але як варіант пропонує «кільцевий обмін» ракетами.

Про це сказав міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон в інтерв’ю виданню Süddeutsche Zeitung, передає Укрінформ.

«Абсолютно можливо встановити обмеження на використання цієї зброї, щоб гарантувати, щоб вона жодним чином не сприяла ескалації», - сказав глава британського зовнішньополітичного відомства.

Він наголосив, що Британія довіряє українським партнерам, які дотримують слова і не використовують надану їм зброю так, як того не бажають партнери, що її передають. Надана ЗСУ зброя служить «обороні України», підкреслив британський міністр.

Однак, як він зауважив, якщо Німеччина не бажає передавати Україні свої ракети напряму, Лондон готовий використати «кільцевий обмін» - передати Києву більше ракет Storm Shadow і натомість отримати від ФРН ракети Taurus.

«Ми сповнені рішучості тісно співпрацювати з нашими німецькими партнерами в цьому, як і в усіх інших питаннях, щоб допомогти Україні. Ми готові розглянути всі варіанти, щоб досягти максимального ефекту для України», - заявив Кемерон, додавши, що сторони не розголошуватимуть жодних подробиць.

Читайте також: Зеленський переконаний, що далекобійна зброя могла б змінити хід війни в Україні

Як повідомлялось, канцлер ФРН Олаф Шольц попри дедалі більший тиск виступає проти передачі Україні далекобійних ракет Taurus. Він пояснив це побоюванням, що Німеччина виявиться втягнутою у пряму конфронтацію з Росією.

Тема ракет великої дальності обговорювалась під час стратегічного діалогу між главами МЗС Німеччини та Великої Британії минулого четверга в Берліні.

Про те, що Велика Британія запропонувала ФРН рішення, яке дозволить відправити її ракети в Україну, раніше повідомляли західні ЗМІ.

Читайте також: Нагнітання у суспільстві щодо ракет TAURUS не пришвидшить їх передачу Україні - Ігнат

Схему «кільцевих обмінів» на початку повномасштабної війни Росії проти України запровадила Німеччина, щоби спонукати союзників, які мали радянські зразки зброї, передати їх Україні в обмін на більш сучасні з ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-