Пам’яті підполковника Нацгвардії Івана Уварова

Пам’яті підполковника Нацгвардії Івана Уварова

Хвилина мовчання
Укрінформ
Зведені під його керівництвом укриття врятували життя сотням військовослужбовців

Найбільше у житті Іван Уваров любив матір, дружину та Україну, кажуть у Східному оперативно-територіальному об'єднанні Національної гвардії України.

А мріяв про повернення у рідний Луганськ – вільний.

- Іван був дуже відповідальний, відчайдушно сміливий та азартний до своєї справи. Нічого не боявся, ніколи не губився у найскладніших обставинах. Товаришем був, яких мало. Ніколи та ні в чому не відмовляв побратимам, завжди був готовий підставити плече, що б це йому не коштувало. Втрата дуже гірка. Дуже шкода, що не вберегли такого офіцера, – розповідає офіцер Східного територіального управління НГУ Олександр.

Укриття, збудовані під керівництвом Уварова, врятували життя сотням військовослужбовців, які потрапляли під артилерійські, мінометні обстріли, ракетні та авіаудари на Луганщині, Донеччині, Харківщині. Він брав участь в інженерному забезпеченні евакуації підбитої техніки.

Побратими згадують: Іван намагався бути всюди одночасно, дуже поспішав зробити якомога більше, можливо, передчував щось недобре. Та при цьому до останнього залишався оптимістом.

- Ми познайомилися у 2018 році під час виконання завдань у зоні проведення АТО. Він був тоді молодим фахівцем-інженером військової частини 3017. Показував високий рівень підготовки. Згодом почали товаришувати, а потім – і служити в одному відділенні. Іван був людиною, для якої не існувало поняття «чуже горе». Він завжди був готовий прийти на допомогу, – розповідає офіцер НГУ Віктор.

21 квітня 2022 року підполковник Уваров надавав допомогу підлеглим підрозділам в облаштуванні позицій у районі села Пришиб під Балаклією Харківської області. Його група проводила хімічну розвідку, перевіряла фортифікаційне обладнання та маскування позицій 5 Слобожанської бригади НГУ, досліджувала прилеглу територію на наявність вибухонебезпечних предметів.

О 18-й годині почався масований обстріл позиції. Від розриву російської міни підполковник дістав фатальні поранення.

- До останнього поводив себе мужньо. Хвилювався за свою вагітну дружину, – згадують побратими.

Загибель досвідченого інженера, друга та хороброго воїна стала важкою втратою для гвардійської родини.

Підполковник Іван Уваров посмертно нагороджений Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Спочивай, Герою. Ми безмежно вдячні за захист.

Фото: Східне оперативно-територіальне об'єднання Нацгвардії України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-