Битва за Україну. День вісімсот перший

Битва за Україну. День вісімсот перший

Укрінформ
Відсьогодні в Україні скасовано статус «обмежено придатний» для військовозобов'язаних. В Єрусалимі відбулося «сходження» Благодатного вогню в храмі над Гробом Господнім

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 4 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Європейський суд з прав людини 12 червня розпочне публічні слухання позову «Україна та Нідерланди проти Російської Федерації» щодо порушень прав людини в окупованих частинах Донецької і Луганської областей, а також доєднаного у 2022 році позову щодо повномасштабного вторгнення РФ - Маргарита Сокоренко, уповноважена у справах Європейського суду з прав людини.

В Єрусалимі відбулося «сходження» (насправді його запалюють і освячують про що нещодавно писав Укрінформ) Благодатного вогню в храмі над Гробом Господнім, яке відбувається протягом століть із року в рік і на яке чекають тисячі паломників з усього світу – Укрінформ.

ЦИТАТА

Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі: «Правильно поставити Путіна в ситуацію, коли він не впевнений, що Захід буде робити, замість того, щоб заздалегідь виключати певні варіанти розвитку подій… Ми не будемо розкривати наші карти. Нехай Путін думає про те, що ми будемо робити»

Бріджит Брінк, посол США в Україні: «Пакет підтримки від Сполучених Штатів на 61 млрд доларів має на меті допомогти перемогти Україні у війні проти Росії, реформувати державу та наблизити її до ЄС і НАТО».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

У тимчасово окупованому росіянами українському Криму в ніч проти суботи, 4 травня, лунали вибухи, їх чули в Джанкої, Євпаторії, Первомайському, Красноперкопську.. Міністерство оборони країни-агресора РФ стверджує, що їхня протиповітряна оборона «збила чотири ракети ATACMS» – ЗМІ. Офіційної інформації від України не було.

Загарбники намагаються прорвати нашу оборону одразу з трьох боків. Зокрема, вони штурмують на Куп’янщині поблизу Андріївки та Стельмахівки. В районах Макіївки, Невського та Серебрянського лісництва на Лиманському напрямку росіяни атакували за підтримки авіації. Не припиняються спроби ворога просунутися в Білогорівці – Луганська ОВА.

Цього тижня російські загарбники здійснили понад 380 обстрілів українських міст і регіонів – президент України.

Росіяни посилилися технікою на Куп’янському напрямку та продовжують атакувати, намагаючись прорвати оборону поблизу Табаївки та Синьківки – Олег Синєгубов, голова ОВА.

На Лиманському напрямку воїни бригади "Хартія" Національної гвардії України знищили сім одиниць автомобільної техніки та автоматичний міномет “Васильок” росіян – Нацгвардія. На Запорізькому напрямку розвідники разом з операторами HIMARS виявили та знищили пускову установку зенітного ракетного комплексу «Тор».

Британська розвідка прогнозує зростання рівня бойових втрат російської армії після відновлення наступальних операцій на сході України - Міноборони Британії.

***

Атака шахедів

У ніч на 4 травня ворог запустив по Україні 13 дронів-камікадзе, ППО знищила усі – Повітряні сили ЗСУ.

У ніч на суботу у Харкові зафіксували два влучання "Шахедів", поранені четверо людей, серед яких дитина – ОВА.

У Павлоградському районі пошкоджений об'єкт критичної інфраструктури та будинки, 2 людини травмовані – ОВА.

***

У російському полоні перебувають 32 представники українських медіа, ведуться переговори про їхнє якнайшвидше повернення – МКІП.

Армія РФ вдень завдала ракетного удару по Одеському району, внаслідок якого троє людей отримали поранення, пошкоджень зазнала цивільна інфраструктура – ОВА.

Росіяни втретє вдарили по цивільній інфраструктурі Харкова, четверо постраждалих – ОВА.

На Донеччині міста Покровськ та Мирноград залишаються без водопостачання через пошкодження ворогом водогону Карлівка-Рівне, внаслідок чого зупинена фільтрувальна станція – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Служба безпеки України закликає громадян напередодні Великодня та в саме свято обмежити відвідування масових заходів, дотримуватися комендантської години й не ігнорувати сигнали повітряної тривоги – СБУ.

В Україні з 4 травня авто, на яких кандидати у водії здійснюють практичну підготовку та складають іспити, позначатимуться по-новому - на цих транспортних засобах розпізнавальний знак «У» зміниться на «Н» - пресслужба Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ.

4 травня вступили у дію норми, які змінюють Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України відповідно до наказу міністра оборони України № 402. Скасовується статус "обмежено придатний" і залишається лише "придатний" та "непридатний" – Укрінформ.

Мінагрополітики припиняє прийом заявок від сільгоспвиробників з деокупованих територій на отримання субсидії на 1 га землі через вичерпаний бюджет – сайт відомства.

Законопроєкт про заборону Московської церкви з’явився на сайті Верховної Ради. Документ передбачає заборону діяльності Московського патріархату – Російської православної церкви та релігійних організацій, які є частиною Російської православної церкви, у тому числі й Української православної церкви – ЗМІ.

У Закарпатській області поліція Виноградова розслідує конфлікт з працівниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), де були здійснені попереджувальні постріли у повітря - відділі комунікації поліції Закарпатській області. Ввечері 3 травня біля входу на територію Виноградівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки зібралася група людей, орієнтовно 10 осіб, які порушували публічний порядок та вчиняли хуліганські дії через мобілізацію двох їхніх товаришів.

***

Україна виконала всі взяті на себе зобов'язання за програмою МВФ і розраховує на те, що наші міжнародні партнери дотримаються даних нам запевнень у фінансовій підтримці на цей рік на загальну суму в $38 млрд – голова НБУ.

АТ «Укрзалізниця» у січні-квітні 2024 року перевезло 8,43 млн пасажирів, у дальньому сполученні перевезла на чверть більше пасажирів, ніж торік за аналогічний період – Укрзалізниця.

Надана Україні зовнішня допомога, в тому числі, інвестиції, створюють умови для зростання – USAID.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

США ведуть переговори з країнами G7 про те, щоб надати Україні допомогу в розмірі 50 мільярдів доларів. США наполягають на досягненні угоди під час зустрічі лідерів G-7 в Італії в червні. Проте, обізнані люди зазначили, що обговорення цієї теми було складним, і підписання угоди може зайняти місяці – Bloomberg.

У конференції «Відбудова України» («Ukraine Recovery Conference», URC), яка має відбутися 11-12 червня в Берліні, участь візьмуть, як очікується, близько півтори тисячі учасників - Свенья Шульце, міністерка економічного співробітництва та розвитку ФРН.

Затриманого напередодні в аеропорту Кишинева помічника народного депутата Мустафи Джемілєва Ерола Велієва звільнили – Укрінформ. Після прильоту в аеропорт Кишинів і при проходженні прикордонного контролю молдавськими спецслужбами затримано громадянина України Ерола Велієва, який є помічником народного депутата України Мустафи Джемілєва та одним із багатьох кримських татар, внесених росією до "списку терористів", які підлягають арешту"

6 травня українські військові розпочнуть навчання на системах Patriot у Німеччині, після чого їх та зброю перенаправлять в Україну – це буде не раніше кінця червня - The New York Times.

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто заявив, що італійські військові за жодних умов не можуть бути залучені у війну в Україні - Corriere Della Sera.

До 14-го пакету санкцій проти РФ Євросоюз планує включити заборону на перевалку російського зрідженого газу у європейських портах і заходи проти трьох підприємств Новатека - Politico

МЗС Франції висловило повну підтримку Німеччині та Чехії, які нещодавно звинуватили Росію в спрямованих проти них кібератаках, які вплинули на роботу різних установ. Причетною до цих кампаній називають групу «APT28» (Fancy Bear), яку підозрюють у зв'язках з ГРУ - заява французького МЗС.

Глава ЦРУ Вільям Бернс таємно прибув до Каїру, аби взяти участь у перемовинах щодо можливого перемир’я між Ізраїлем та ХАМАСом - Reuters

ВОРОГ

У Росії оголошено в розшук Президента Володимира Зеленського. Відповідна картка з'явилася в базі даних МВС Росії. Які конкретно звинувачення приписує Зеленському країна-агресор, невідомо. Сказано лише, що українського лідера розшукують за статтею Кримінального кодексу РФ – ЗМІ.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу дав досить відверту оцінку війні Росії в Україні та утримався від радикальних заяв про «успіх» російських військових зусиль, можливо, намагаючись стримати внутрішні очікування напередодні наступальної операції влітку 2024 року - ЗМІ

Кремлівська церква має намір направити на війну в Україну близько 1300 священників «для духовної допомоги» російським військовослужбовцям - Центр нацспротиву.

У Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд РФ засудив до 18 років колонії суворого режиму полоненого громадянина України Владислава Плахотника. Його звинувачували у службі в батальйоні «Азов», оголошеному в Росії терористичною організацією – росЗМІ.

Міністерство юстиції Росії внесло до списку небажаних організацій "Комітет інгушської незалежності" - Радіо Свобода.. "Комітет" виступає за вихід Інгушетії зі складу Російської Федерації та заснування незалежної інгушської держави.

Перший Східний окружний військовий суд у російському Хабаровську засудив до 15 років позбавлення волі 39-річного Ангела Ніколаєва. Його визнали винним у теракті, хуліганстві, вандалізмі, нарузі над місцями поховань та над прапором - росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-