Росія відмовилася обміняти «всіх на всіх» мусульман на Рамадан - Коордштаб

Росія відмовилася обміняти «всіх на всіх» мусульман на Рамадан - Коордштаб

Укрінформ
Україна запропонувала Росії здійснити обмін військовополоненими-мусульманами за формулою "усіх на усіх" у священний для всіх, хто сповідує іслам місяць Рамадан, однак не отримала відповіді.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко під час пресконференції в українській місії при ОБСЄ у Відні.

"Під час Рамадану щороку ми робимо пропозицію обміняти всіх мусульман з однієї сторони та на всіх мусульман з іншого боку за формулою "всіх на всіх", - повідомив він.

На уточнювальне запитання кореспондента Укрінформу Яценко повідомив, що така пропозиція робилася як минулого, так і цього року, однак Росія не пішла на зустріч. "Торік ми навіть віддали росіянам, якщо не помиляюся, п'ятьох мусульман", - зазначив він

Однак, пояснив Яценко, українська сторона "не отримала очікуваного результату" у відповідь.

Представник Коордштабу вказав, що Україна робила Росії багато різних пропозицій щодо обміну. Наприклад, улітку 2022 року була написано відкритий лист з пропозицією залучити треті сторони для допомоги в обміні військовополоненими. Відповідь на цю пропозицію від росіян так і не надійшла.

Читайте також: Коордштаб викрив російські фейки про «небажання» України визволяти деяких полонених

"Тож, очевидно, що Росія не зацікавлена в наших пропозиціях. Вона продовжує утримувати військовополонених та блокує усі наші пропозиції. І ми усвідомлюємо, що росіяни використовують військовополонених, намагаючись тримати українські сім’ї у невизначеності. Росія вбачає це як важіль впливу на українську суспільство. І, звісно ж, їх абсолютно не цікавить доля російських військовополонених в Україні", - заявив Яценко.

Він також розповів, що Україна вже давно пропонує Росії створити передбачені Женевськими конвенціями змішані медичні комісії для встановлення та подальшої репатріації важкохворих і тяжкопоранених військовополонених. І навіть віддала десятьох росіян на знак доброї волі, однак Москва блокує й цю пропозицію.

"У 2023 році ми запропонували створити змішані медичні комісії, які мали бути організовано відповідно до положень Третьої Женевської конвенції. І до цієї комісії мали входити три члени – два лікарі держави, яка утримує військовополонених, та один лікар з нейтральної держави. Ми організували таку медичну комісію з нашого боку за підтримки МКЧХ. Але створення такої комісії з російського боку було заблоковано", - повідомив він.

Читайте також: Журналісти написали про знущання «Червоного Хреста РФ» з українців у полоні - МКЧХ відреагував

За словами Яценка, ці комісії мали б безпосередньо в місцях утримання займатися важкохворими та тяжкопораненими полоненими з обох боків з метою їх репатріації до країни походження

."Але росіяни, вочевидь, у цьому не зацікавлені. Вони взагалі не зацікавлені в тому, щоб будь-хто сторонній відвідував місця утримання українських військовополонених", - резюмував представник Коордштабу.

Як повідомляв Укрінформ, від 24 лютого 2022 року вдалося звільнити з російського полону 3135 осіб й приблизно третина з них були зареєстровані в Україні як зниклі безвісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-