ЗСУ мають потенціал вибити росіян із Харківщини - експерт

ЗСУ мають потенціал вибити росіян із Харківщини - експерт

Укрінформ
Збройні сили України потенційно можуть створити ситуацію, що росіянам доведеться тікати із Харківщини.

Такий прогноз в ефірі Українського Радіо зробив військовий аналітик, колишній працівник СБУ Іван Ступак, передає Укрінформ. 

"Давайте будемо дуже обережні в оцінці, бо будь-які прогнози не вдячні. Є безліч різних факторів, які впливають. Моє відчуття, що українські Збройні сили зможуть вибити звідти росіян. Їх там не так вже й багато, порівняно із іншими напрямками, де їх десятки тисяч. Тут про такий рахунок не йдеться. Загалом у напрямку Курська, Бєлгорода, Брянська зараз десь під 50 тисяч військовослужбовців. Але вони у своїх укріпрайонах, там є загороджувальні загони. І їхня мета – не допустити прориву РДК, "Легіон свободи Росії" і інших формувань на територію РФ. Тобто не всі вони будуть використані. Тому я припускаю, що через певний час українські Збройні сили зможуть створити для них таку ситуацію, що їм доведеться відкочуватися назад, бо буде важко забезпечувати війська паливом, харчуванням і так далі. Плюс безпілотників стало набагато більше. І всі їхні спроби прямо "під носом" українських військових закопатися будуть приречені на великі втрати", - сказав Ступак.

Він відзначив, що наразі нашим оборонцям вдалося загальмувати ворога на північних околицях Вовчанська. "До речі, деякі полонені росіяни вже дають покази. І вони кажуть, у них була мета за два дні взяти Вовчанськ", – зауважив експерт.

Читайте також: Вдалося додати впевненості на Вовчанському напрямку - Зеленський

За його словами, є різні думки щодо мети дій росіян на Харківському напрямку. "Я не думаю, що саме Вовчанськ є метою. Звісно, є різні думки. Перша – це по можливості підійти до Харкова, обстрілювати його, створити там ситуацію, де неможливо жити, щоб люди виїжджали, бізнес закривався. А це податки на військо. Як варіант, може бути розтягування наших сил. Це відволікання уваги, це створення великої напруги, це перерізання логістичного шляху через Вовчанськ, який йде до Куп'янська і Лимана. Як ще один потенційний варіант, росіяни просто зможуть використовувати ці території для торгів, у випадку, якщо все ж таки мирні перемовини почнуться", - висловив припущення Ступак.

Ступак зауважив, що єдина "вада" Харкова - в тім, що він розташований надто близько від кордону з РФ. "Єдиний варіант, як полегшити ситуацію у майбутньому, вже після війни, коли будуть враховані всі недоліки – це мінування, перекритий кордон, радіоелектронна боротьба і різноманітна протиповітряна оборона, в тому числі, власного виробництва. Тобто наш "залізний купол", який можна зробити, у нас є напрацювання. Плюс експериментальні історії від британців про лазерну зброю, яка може збивати ці снаряди. Це допоможе, звісно", - резюмував експерт.

Читайте також: Розвідники показали, як у Вовчанську нищать ворога під час вуличних боїв

Як повідомляв Укрінформ, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що у Харківській області загарбники розширили зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів і зосередили основні зусилля на напрямку Стрілеча - Липці та захоплені Вовчанська і розгортанням наступу в тил українських військ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-