Памʼяті іспанської волонтерки Емми Ігуаль

Памʼяті іспанської волонтерки Емми Ігуаль

Хвилина мовчання
Укрінформ
Засновниця волонтерської організації Road2Relief, завдяки якій багато українців змогли виїхати з прифронтовмх міст

32-річна іспанська волонтерка Емма Ігуаль загинула в Україні разом з іншими волонтерами восени 2023 року. В авто, яким вони прямували з Часового Яру в Іванівське (Бахмутський напрямок), щоб оцінити потреби місцевих та допомогти їм, влучив російський снаряд.

Спершу Емма вважалася зниклою безвісти. Але 10 вересня міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес на полях саміту G20 у Нью-Делі повідомив журналістам про те, що вона справді загинула. 

“На жаль, я можу підтвердити, що ракета влучила в автомобіль, в якому їхала наша громадянка, що працювала в гуманітарній неурядовій організації в Україні. Ми маємо усне підтвердження її загибелі», - підтверив він.

Емма родом з Каталонії. У перші тижні після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну дівчина заснувала волонтерську організацію Road2Relief. Завдяки Еммі багато українців змогли виїхати з прифронтовмх міст, як-от Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Бахмут, а також отримати необхідну гуманітарну допомогу. 

«Емма виділялася серед інших евакуаторів і евакуаторок безкомпромісною відвагою. Я завжди хвилювався за її безпеку. Вона була готова вирушити на рятувальну місію в будь-який час чи населений пункт, навіть у найгарячіші точки. Вона останньою їздила у Привілля біля Рубіжного, що у Бахмутському районі, яке повністю зруйнували окупанти. Там росіяни обстрілювали дороги, проте Емма успішно вивезла звідти людей похилого віку та представників маломобільних груп населення», – поділився спогадами координатор напряму відбудови БФ «Восток SOS» Євгеній Голованевський, з яким волонтерка часто співпрацювала.

За інформацією Road2Relief, в одній машині з Еммою також перебували німецький медичний волонтер Рубен Мавік і шведський волонтер Йоганн Матіас Тір. На щастя, їм вдалося врятуватися та пройти тривалу реабілітацію від значних осколкових поранень та опіків.

Після того як Рубена евакуювали військові медики, він залишив заклик у мережі: «Надсилайте більше. Більше всього. Поширюйте відео з цієї війни. Війна все ще триває. Війна ще далеко не закінчилась». 

Road2Relief - некомерційна організація, зареєстрована у Франції у 2022 році. Її місія - надавати гуманітарну допомогу людям, які постраждали від війни в Україні. Організація працює в Україні та за кордоном, надаючи допомогу у сферах продовольчої та медичної допомоги, житлового забезпечення, психологічної допомоги. 

Український народ завжди памʼятатиме подвиг її відважної очільниці Емми Ігуаль.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-