Памʼяті польського волонтера Марека (позивний «Ведмедик»)

Памʼяті польського волонтера Марека (позивний «Ведмедик»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Отримав Білого хреста за допомогу українцям в місцях бойових дій

16 березня 2023 року волонтер організації “Nehemiasz” Марек із позивним "Ведмедик", який надавав гуманітарну допомогу в Україні, отримав смертельне поранення внаслідок російського обстрілу під Бахмутом.

“Сьогодні ми отримали новину, якої ніколи б не хотіли чути: наш друг Марек, волонтер, який доставляв гуманітарну допомогу в Україну, помер у лікарні від отриманих поранень”, – йдеться в дописі, оприлюдненому на сторінці волонтерської ініціативи.

Марек вперше відвідав Україну з гуманітарною допомогою восени 2022 року. Він завжди дуже серйозно ставився до своїх волонтерських поїздок, займався їхньою підготовкою, контактував з українською стороною та займався активною благодійною діяльністю. Зокрема, побував в Ірпені, Фастові, Запорізькій та Донецькій областях. 

Зазначається, що перед тим, як вирушити в Україну, Марек пройшов спеціалізований тренінг від Американського фонду для добровольців, які їдуть у прифронтові райони.

Остання його поїздка відбулася 16 березня, коли він разом із колегою та групою цивільних потрапив під обстріл, доставляючи гуманітарну допомогу за маршрутом Костянтинівка – Часів Яр. Тоді повідомлялося, що в мікроавтобус із людьми влучила російська ракета.

Попри швидку евакуацію до київської лікарні, чисельні операції та старання українських медиків Марек, на жаль, помер 27 березня. 

“Марек був людиною. Таких дуже мало. Міцно обіймаю і сумую”, - теплими словами згадують чоловіка знайомі.

Волонтер посмертно нагороджений Білим Хрестом "Honor et Gloria". Цією нагородою Україна вшановує людей, які приходять на допомогу жителям в місцях бойових дій та підтримують країну під час війни.

"Як команда, ми дуже цінуємо те, що українська сторона офіційно визнала участь Марка в наданні допомоги Україні та гідним цієї нагороди, - сказав співзасновник і координатор ініціативи “Nehemiasz” Срока.

Срока також додав, що Марек був дуже теплою людиною. З ним було комфортно працювати: він був веселим і водночас - коли потрібно - серйозним. “На нього можна було покластися в таких поїздках. Тедді просто завоював серця як поляків, так і українців”.

Вічна шана Герою!

Фото з відкритих джерел 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-