В Україні провели випробування роботизованої техніки для медичної евакуації

В Україні провели випробування роботизованої техніки для медичної евакуації

Фото
Укрінформ
Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості спільно з Міноборони України та Генштабом ЗСУ провели демонстраційні випробування техніки для медичної евакуації з нагоди Всесвітнього дня екстреної медичної допомоги.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінстратегпрому.

Мета заходу привернути увагу до теми медичної евакуації в зоні бойових дій. Окрім того, заохотити представників країн-партнерів до прямих контрактів з українськими виробниками в межах проєкту ZBROYARI: Manufacturing Freedom.

У демонстраційних випробуваннях взяли участь дев’ять виробів від сімох українських виробників. Було представлено два зразки автомобільної техніки і сім наземних роботизованих платформ.

«Така техніка потрібна на фронті, вона рятує життя як поранених, так і військових медиків. Наші виробники вміють робити дійсно якісні продукти. Вони є різні: броньовані автомобілі, санітарні, колісні й гусеничні роботизовані платформи різних модифікацій. Для того, щоб ці вироби потрапили на фронт - їх треба закупити. У держави нині дуже обмежений ресурс», - сказала заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості Анна Гвоздяр.

За словами заступника головнокомандувача ЗСУ полковника Андрія Лебеденка, Збройні Сили спільно з Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості визначають вимоги та потреби і шукають уже реалізовані технологічні рішення для впровадження їх в українському війську і подальшого масштабування.

Читайте також: Евакуація під обстрілами: як працюють волонтери на прифронтових територіях. Досвід місії «Проліска»

«Реалії сучасної війни вимагають від нас нових прогресивних, технологічних рішень щодо організації медичної евакуації. Противник використовує проти нас сучасну смертоносну зброю. Лінія фронту неоднорідна. Є ділянки, де багато піску, води, лісу. Іноді оборона здійснюється у складних умовах міської забудови. Тому методи медичної евакуації поранених, які застосовувалися у попередніх війнах (Друга світова, Афганська, Чеченська війни) в наших реаліях недостатньо ефективні. Сьогодні роботизовані системи - це те рішення, яке може врятувати життя пораненого, скоротити час евакуації та зберегти боєздатність підрозділу за будь-яких умов», - сказав підполковник медичної служби Ігор Щербаков.

Роботизовані системи та бронетехніка: відбулись випробування техніки для медичної евакуації / Фото: mspu.gov.ua

За його словами, в сучасних умовах евакуація здійснюється вночі - так безпечніше. Але це збільшує час евакуації, що негативно впливає на здоров’я бійця.

«Мінстратегпром зосереджений на розвитку систем, які функціонально можуть замінити людину на фронті, особливо в ситуаціях підвищеного ризику - таких, як медична евакуація. Головна проблема в цьому - недостатнє фінансування. Тому проводиться робота над залученням коштів країн-партнерів, у тому числі - шляхом реалізації проєкту ZBROYARI: Manufacturing Freedom, у межах якого і відбувся захід», - акцентували у відомстві.

Читайте також: У Красногорівці «Білі янголи» врятували тяжко пораненого мирного жителя

ZBROYARI: Manufacturing Freedom — глобальна фандрейзингова кампанія, ініційована Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України, за підтримки Офісу Президента України, Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ, мета якої зібрати $10 млрд на виробництво української зброї протягом 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-