Радіолокаційний літак ASC 890 дозволить виявляти російські літаки і ракети на ранніх підступах - Євлаш

Радіолокаційний літак ASC 890 дозволить виявляти російські літаки і ракети на ранніх підступах - Євлаш

Укрінформ
Літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890, який входить в оголошений Швецією новий пакет військової допомоги Україні, дасть змогу виявляти на ранніх підступах ворожі ракети та літаки, а також фіксувати радіолокаційні станції.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей літак унікальний у своєму роді… Це такий собі AWACS - літаючий радар, який допомагає "підсвічувати" і виявляти цілі. Такий літак є у росіян, два з них ми вже знищили - дальнього радіолокаційного виявлення, а саме А-50. От зараз такий літак з’явиться і у Повітряних сил», - сказав Євлаш.

За його словами, літак ASC 890 дасть змогу виявляти цілі, такі як дрони Shahed, ракети на ранніх підступах, ворожі літаки. «В тому числі цей літак може фіксувати, наприклад, радіолокаційні станції ворога, може виявляти його координати, що, звичайно, допоможе нашим системам і літакам у майбутньому, в тому числі F-16, які стануть потужним його підсиленням, для виявлення цілей з безпечної відстані та підсвічення їх для наших Сил оборони», - заявив речник.

Щодо кількості літаків, які може отримати Україна, речник Повітряних сил ЗСУ зазначив, що згідно з офіційними повідомленнями, ідеться про один літак.

Читайте також: Литва закупить радари в рамках коаліції ППО для України

«Ми не можемо знати напевне, але з відкритих джерел, навіть якщо ми прочитаємо заяву Швеції, то там сказано про один літак… Можливо, зараз буде один, можливо у подальшому партнери нададуть нам ще такі літаки. Звичайно, що вони дуже необхідні», - підкреслив речник ПС ЗСУ.

Як повідомлялося, уряд Швеції надасть Україні новий пакет військової допомоги на суму 13,3 мільярда шведських крон (1,16 млрд євро), який включає, зокрема, літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-