Надання Україні допомоги для самозахисту не робить НАТО стороною конфлікту - Столтенберг

Надання Україні допомоги для самозахисту не робить НАТО стороною конфлікту - Столтенберг

Укрінформ
Дозвіл для України на використання поставленої зброї проти військових цілей на території Росії не робить союзників по НАТО стороною конфлікту, оскільки здійснюється відповідно до міжнародного права.

Про це сьогодні у Празі, перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ НАТО, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так керівник НАТО відповів на запитання журналістів, чи не боїться він ескалації та погроз Путіна завдати ударів по території країн Альянсу у відповідь на дозвіл Україні застосовувати західну зброю проти військових цілей на території Росії.

«У цьому немає нічого нового. З початку війни у 2022 році союзники дозволяли Україні використовувати поставлену зброю проти законних військових цілей в Росії. Наприклад, Велика Британія надає вже тривалий час крилаті ракети Storm Shadow без жодних обмежень. Також тривалий час, кожного разу, коли союзники по НАТО надають допомогу Україні, президент Путін намагається погрожувати нам, щоб ми цього не робили», - сказав генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, що вже у перший день вторгнення в Україну Путін погрожував всім країнам та застерігав їх від надання будь-якої допомоги для України, погрожував небезпечними наслідками. Саме таке послання союзники чули щоразу, коли приймали рішення про поставки в Україну, наприклад, далекобійної артилерії, систем HIMARS, сучасних бойових танків, крилатих ракет, або бойових літаків F-16.

«Тож це (погрози) є частиною зусиль, якими президент Путін та Москва хочуть запобігти тому, щоб союзники по НАТО допомагали українцям оборонити себе. Знову – Україна має право на самооборону. Ми маємо право допомогти Україні скористатися цим правом на самооборону. І це не перетворює союзників по Альянсу на сторону конфлікту. Так було в лютому 2022 року, так було у минулому році, так є й зараз», - наголосив Столтенберг.

Він підкреслив, що не союзники по НАТО, а саме Росія вдається до ескалації, оскільки саме вона розпочала військове вторгнення до іншої країни. Росія вдалася до нової ескалації кілька тижнів тому, коли відкрила новий фронт та завдала ударів по Україні з території Росії.

«Україна має бути здатною оборонити свою територію, у тому числі, вражаючи артилерію і ракети, які запускаються проти неї з території Росі», - додав керівник Альянсу.

Читайте також: Україна має право на використання зброї проти військових цілей у Росії - Столтенберг

Як вже повідомлялося, сьогодні у Празі продовжується дводенна неформальна зустріч міністрів закордонних справ НАТО, головними темами якої будуть підготовка до ювілейного Вашингтонського саміту НАТО, нарощування військової допомоги та підтримки для України, а також розвиток співробітництва із партнерами Альянсу в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-