Швеція може передати свої літаки Gripen Україні після F-16 - глава МЗС

Швеція може передати свої літаки Gripen Україні після F-16 - глава МЗС

Укрінформ
Швеція, можливо, передаватиме Україні свої винищувачі Gripen після того, як до України потраплять літаки F-16. Проте шведською альтернативою зараз є надання Україні двох літаків радіолокаційної розвідки та управління (ASC 890).

Про це перед зустріччю міністрів закордонних справ країн НАТО у Празі заявив глава МЗС Швеції Тобіас Більстрем, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми не постачатимемо наразі шведські Gripen, оскільки меседж від коаліції F-16 такий: інтеграція одночасно двох типів літаків буде складною. Тому, можливо, Grippen, буде надано після F-16 і коаліція виконає свою роботу”,- зазначив Більстрем.

За його словами, шведський уряд запропонував Україні альтернативу: надати два літаки виявлення та спостереження, що є “важливим доповненням для коаліції F-16, оскільки це надає Україні можливості, яких їх бракує”.

Він також зазначив, що зараз дуже потрібно збільшити виробництво боєприпасів як в ЄС, так й в Україні.

Шведський міністр повідомив, що Київ може застосувати зброю, яку їй передає Стокгольм, “без жодних обмежень”, з дотриманням норм міжнародного гуманітарного права. Він додав, що вся військова допомога, яку Швеція донині передавала Україні, використовувалася Києвом належним чином.

“Українці самі визначають, як себе захищати. Росія порушила міжнародне право, напавши на Україну, тому вони мають право на самозахист”,- наголосив Більстрем.

На його переконання, треба зробити все можливе, щоб Україна перемогла у цій війні, оскільки перемога означатиме, що Путін не досягнув стратегічної цілі по захопленню України, підриву міжнародного ладу й архітектури безпеки в Європі.

“Тому в інтересах як НАТО, так і ЄС, щоб Україна перемогла у цій війні”,- констатував шведський політик.

Читайте також: Швеція призупиняє план передачі літаків Gripen Україні - міністр оборони назвав причину

Він підкреслив, що Швеція готова підтримувати Україну так довго, як це потрібно, до перемоги Києва.

Більстрем також висловив переконання, що лише Україна має право вирішувати, коли вона хоче вступати у мирні переговори з Росією.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Швеції надасть Україні новий пакет військової допомоги на суму 13,3 мільярда шведських крон (1,16 млрд євро).

Швеція також виділяє новий пакет допомоги на 650 мільйонів шведських крон (56,5 млн євро), аби збільшити українські потужності з виробництва і передачі електроенергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-