Битва за Україну. День вісімсот тридцять перший

Битва за Україну. День вісімсот тридцять перший

Укрінформ
Участь у Саміті миру в Швейцарії підтвердили 107 країн і міжнародних організацій. На Глобальному саміті миру США представить віцепрезидентка країни Камала Гарріс

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот тридцять перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 3 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

В Адміністрації президента США офіційно підтвердили, що на Глобальному саміті миру у Швейцарії Сполучені Штати представить віцепрезидентка країни Камала Гарріс – Білий дім. Участь в інавгураційному Саміті миру підтвердили 107 країн і міжнародних організацій.

У ході офіційного візиту на Філіппіни Володимир Зеленський зустрівся з президентом цієї держави Фердинандом Маркосом-молодшим – PNA. Сторони обговорили інавгураційний Глобальний саміт миру та важливість представлення на ньому країн Південно-Східної Азії, зокрема участі Філіппін у Саміті. Обговорили двосторонню співпрацю, зокрема експорт української аграрної продукції до Філіппін.

Президент України Володимир Зеленський візьме участь або онлайн, або особисто у саміті G7 в Італії, який відбудеться 13-15 червня – Сергій Никифоров, прессекретар Президента України. Одна з ключових тем – посилення української ППО.

ЦИТАТИ

Кайса Оллонгрен, міністерка оборони Нідерландів: «Ми застосовуємо той самий принцип, який ми застосовували до будь-якого іншого постачання, а саме щойно ми передаємо їх (винищувачі F-16 – ред.) Україні, вони можуть їх використовувати. Ми лише просимо їх дотримуватися міжнародного права та права на самооборону, як зазначено в Статуті ООН».

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Чим сильнішою є протидія, тим вагомішою є ініціатива. Якби Саміт миру був прохідною подією, то, напевно, ми б не бачили такої системної роботи (Росії – ред.) по всьому світові з підриву його проведення... Де ведеться ця підривна робота? В основному в Азії, Африці і в Південній Америці».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Сили спеціальних операцій ЗСУ знищили російську радіолокаційну станцію «Каста-2Е2» – пресслужба ССО. Ця модель РЛС вважається надсучасним озброєнням, яке призначене для контролю повітряного простору, визначення координат та розпізнавання повітряних цілей.

У Бєлгородській області РФ було вражено комплекс ЗРК С-300/400. Удар був завданий з застосуванням РСЗВ HIMARS, а також сталося займання складу з боєприпасами, внаслідок детонації боєприпасів поранення різного ступеня тяжкості зазнали 7 військових – Телеграм-канал ASTRA.

У Суджанському районі Курської області зафіксували удар з боку українських військ, коли FPV-дрони 53-ї окремої механізованої бригади та 103-ї окремої танкової бригади українських ЗСУ знищили понад 12 одиниць техніки у колоні з 18 вантажівок, які належали ЗС РФ, за 2,5 км від українського кордону – Informator.

ЗСУ відбивають територію і повертають під контроль землі Харківщини. 70% Вовчанська контролюють ЗСУ. Російські провоєнні пабліки почали писати про контрнаступ ЗСУ, який чи то розпочався, чи то розпочнеться от-от. В українському інформаційному просторі з цього приводу – тиша – Радіо Свобода.

На фронті кількість бойових зіткнень від початку доби збільшилась до 73, найбільша інтенсивність російських окупантів – на Покровському та Куп’янському напрямках – Генштаб ЗСУ

На Куп’янському напрямку ворог збільшив активність та здійснив вже 11 атак на позиції українських захисників - Генштаб

На Покровському напрямку обстановка найбільш напружена. Активність ворога зберігається в районах Новоолександрівки Першої та Птичого. Наразі йдеться про 30 атакувальних дій окупантів на цьому напрямку з початку доби. Загарбники застосовують авіацію - Генштаб

Українські морські піхотинці продовжують утримувати позиції на острові Нестрига, попри численні атаки з боку ворога – Дмитро Плетенчук, начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня.

Майже 100% дронів виготовляють в Україні, більшість – приватним бізнесом – Міноборони.

На Донбасі не повернувся з бойового завдання молодший лейтенант ЗСУ Олександр Петраковський. Він був командиром механізованої роти, а в мирному житті працював журналістом в «Українських Новинах». На війні в Україні загинув ще один грузинський боєць Хвіча Гвінджішвілі. Вічна пам’ять Героям...

***

У Донецькій області внаслідок обстрілів російською армією села Михайлівка дві людини загинули, серед них 12-річний хлопець. Ще один цивільний зазнав поранень – Донецька ОВА.

МАГАТЕ не має доступу до важливих для ядерної безпеки ділянок ЗАЕС – Рафаель Маріано Гроссі, глава МАГАТЕ.

На Миколаївщину повернулися пʼятеро дітей-сиріт, які з 2022 року пережили жахи депортації росіянами – Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА.

У Донецькій області через погіршення безпекової ситуації у зв’язку з ворожими обстрілами вирішено вивезти дітей з міста Лиман та шести сіл – Донецька ОВА.

Росія на початку повномасштабного вторгнення викрала з Херсонського будинку дитини 46 українських дітей – The New York Times.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Міністр МЗС Дмитро Кулеба зустрівся в Києві з естонським колегою Маргусом Цакхною. Основними темами переговорів міністрів були підготовка до Глобального саміту миру, Вашингтонського саміту НАТО та початок переговорів щодо вступу України до ЄС – Укрінформ.

Спільна пресконференція Дмитра Кулеби з Маргусом Цакхною. Основне:

  • Естонія нещодавно ухвалила закон, який створює правову рамку для практичного використання заморожених російських активів на користь України. У цьому зв'язку ми скоординували позиції напередодні саміту Групи семи в червні, де рішення щодо заморожених (російських – ред.) активів теж має бути ухвалене – Кулеба.
  • Двостороння безпекова угода з Україною буде підписана найближчим часом – Марґус Цахкна.
  • Партнери зробили дуже важливий і довгоочікуваний крок, дозволивши використовувати свою зброю по території Росії, але Україна продовжить працювати над розширенням зони її застосування – Кулеба.
  • З першого дня не було жодних обмежень для України від Естонії, тому що наша держава має всі підстави згідно з міжнародним правом захищати себе та бити по військовій інфраструктурі у Росії – Марґус Цахкна.
  • Росія докладає найбільше зусиль щодо протидії проведенню Глобального саміту миру серед країн Азії, Африки і Латинської Америки – Кулеба.

В Україні запрацював Головний портал про спонсорів та співучасників агресії, присвячений санкціям проти Російської Федерації – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

Дружина Президента України Олена Зеленська презентувала першу серію освітнього серіалу «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» – Телеграм Зеленської.

Кабінет Міністрів схвалив рішення про компенсацію вартості відновлення та будівництва меліоративних систем для організацій водокористувачів (ОВК) – Мінагрополітики.

Заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник залишив роботу на посаді – пресслужба НАЗК.

Національне агентство з розшуку та менеджменту активів ініціювало зміни до законодавства, які врегулюють питання участі у конкурсах на обрання управителя арештованого майна іноземних компаній – АРМА.

В Україні станом на 3 червня через негоду знеструмлено 312 населених пунктів, загалом – понад 55 тисяч абонентів – Міненерго.

З 30 травня по 3 червня у Києві пройшов національний відбір до збірної України Ігри Нескорених 2025. Національні змагання з різних видів спорту проходили серед поранених військовослужбовців та ветеранів – Мінветеранів.

Український скрипаль Дмитро Удовиченко переміг у конкурсі імені королеви Єлизавети у Бельгії. Переможець матиме змогу чотири роки грати на скрипці Страдіварі 1708 року – сайт конкурсу.

***

Національний банк України минулого тижня на міжбанківському валютному ринку продав 1091,1 млн доларів США – сайт Нацбанку.

У травні 2024 року до загального фонду державного бюджету надійшло 151,6 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів – пресслужба Мінфіну.

Українським морським коридором за 9 місяців експортовано 50 мільйонів тонн вантажів. Україна продовжує експортувати зернові та олійні культури річкою Дунай (близько 15% обсягів), залізницею (близько 6% обсягів) та автотранспортом (менш як 1% обсягу) – Адміністрація морських портів України.

Україна імпортувала рекордні 448 тисяч МВт-год електроенергії з країн ЄС та Молдови у травні. Найбільше – з Угорщини 45,8% – ExPro.

За підсумками І кварталу 2024 року середня заробітна плата в Україні збільшилася на 22,5% до показника минулого року і становить 18 903 грн – Держстат. Найменше зросли доходи медиків та освітян.

Світовий лідер контейнерних перевезень Maersk Group запускає перший контейнерний сервіс до портів Великої Одеси після початку повномасштабної війни – The Loadstar.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Перед європейськими виборами Росія посилила інформаційні операції проти ЄС. Викриття такої шкідливої інформаційної тактики, процедур та технологій, дозволяє обмежувати вплив таких інформаційних атак на процеси ухвалення рішень в ЄС та європейських країнах – Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

У Китаї заявили, що ніколи «не роздмухували і не розпалювали вогонь» російсько-української війни – Мао Нін, речниця китайського МЗС. «Ми віримо, що зможемо отримати розуміння і підтримку усіх сторін».

Міністр оборони України Рустем Умєров на Азійському саміті з питань безпеки закликав представників провідних світових оборонних компаній та технологічних гігантів інвестувати у виробництво зброї в Україні та створювати спільні оборонні підприємства – Фейсбук Умерова.

Сьогодні в Естонії почалися вибори до Європейського парламенту – Politico.

Українські біженці, які отримали в Чехії статус тимчасового захисту і які хочуть повернутися на Батьківщину, тепер мають можливість скористатися допомогою від держави – Radio Prague International.

Польські фермери 4 червня планують заблокувати вантажну ділянку в пункті пропуску  «Гребенне – Рава-Руська» – Держмитслужба.

У ФРН в понеділок розпочались одні з найбільших в Європі навчань НАТО зі спільних повітряних операцій, які спрямовані на посилення співпраці із країнами-партнерами,  на обмін авіаційним і технічним досвідом і в яких беруть участь близько 60 винищувачів та інших бойових літаків, приблизно 1100 військовослужбовців із 11 країн Альянсу – DW.

Комітет парламенту Литви з питань культури схвалив пропозицію продовжити заборону на невизначений термін на ретрансляцію російських і білоруських каналів – LRT.

Будапешт ще не ухвалив рішення щодо своєї участі у Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії – Петер Сійярто, міністр закордонних справ Угорщини. Таке вагання зумовлено тим, що на заході будуть присутні «не всі сторони війни».

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон про «іноагентів» («Про прозорість іноземного впливу») – Эхо Кавказа.

Керівна партія Сербії за попередніми результатами перемогла опозицію у неділю на виборах до міської ради Белграда та інших містах країни – PTC.

Держсекретар США Ентоні Блінкен високо оцінив пропозицію Ізраїлю встановити режим припинення вогню в секторі Гази і закликав палестинських бойовиків ХАМАС негайно підтримати цю пропозицію – DW. В Ізраїлі допускають тимчасове призупинення війни з бойовиками ХАМАСу на 42 дні. Але про повне завершення бойових дій не йдеться.

Група експертів Організації Об'єднаних Націй закликала всі країни визнати Палестинську державу задля миру на Близькому Сході – сайт організації.

ВОРОГ

Наданий Україні дозвіл використовувати американську зброю для завдавання ударів по цілях на території Росії може призвести до «фатальних наслідків» – Сергій Рябков, заступник міністра закордонних справ Росії. Відповідь може бути «асиметричною», але Вашингтон, на думку Москви, «відчує наслідки».

МЗС Росії додало низку представників британського політичного істеблішменту, журналістів та експертів до списку осіб, яким заборонено в'їзд до Росії – МЗС РФ. Під санкції потрапили місцеві політики, відповідальні за формулювання та реалізацію «антиросійського курсу Лондона», «викриті на брехні та русофобії журналісти», а також експерти, які висвітлюють у негативному ключі важливі суспільно-політичні події в РФ.

Спроби Росії укласти з Китаєм угоду з будівництва газопроводу загальмувалися через те, що Москва вважає необґрунтованими вимоги Пекіна щодо цін і рівня поставок російського газу – Financial Times.

Росія перевантажує сиру нафту із менших танкерів на більші на узбережжі Марокко в Середземному морі, оскільки Греція намагається стримати торгівлю з Москвою – Bloomberg.

Росія намагається захопити уранові активи в Нігері, які належать французькій компанії Orano SA, що контролюються державою – Bloomberg. Росія посилює свої економічні, дипломатичні та військові зв'язки в Африці, в тому числі після перевороту в Нігері, і вони розглядають цю частину світу як стратегічну інвестиційну можливість.

У російському Новосибірську спалахнули 4500 квадратних метрів складу паливно-мастильних матеріалів, до її ліквідації залучили понад півсотні пожежників – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-