Битва за Україну. День вісімсот тридцять третій

Битва за Україну. День вісімсот тридцять третій

Укрінформ
Президенти Зеленський і Байден двічі проведуть зустріч на наступному тижні. Кіберфахівці ГУР здійснили масштабну DDoS-атаку на державні установи та приватні компанії Росії

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот тридцять третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Володимир Зеленський і Джо Байден проведуть двосторонню зустріч у французькій Нормандії, а також зустрінуться під час саміту G7 в Італії, щоб обговорити ситуацію в Україні – Білий дім.

- Президент України Володимир Зеленський прибув до Катару, де проведе переговори із  шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані – ОП.

- У Росії стався масштабний збій в роботі електронних сервісів, за яким стоять кіберфахівці Головного управління розвідки Міноборони України – співрозмовник «Української правди» в ГУР МОУ. Фактично паралізовано роботу низки державних установ та приватних компаній РФ. Офіційне повідомлення «Роскомнадзора» стверджує, що збої є наслідком «аварії магістральної мережі зв’язку».

ЦИТАТИ

Джейк Салліван, радник Білого дому з питань національної безпеки: «Зі свого боку, ми не плануємо навчальну місію в Україні. Україні потрібно більше засобів протиповітряної оборони. Ми працюємо над цим, і вони потребують безперервного потоку озброєнь, які ми будемо їм постачати».

Борис Пісторіус, міністр оборони Німеччини: «Росія давно перейшла на військову економіку і продовжує озброюватися, а її перемога в Україні буде для Заходу дорожче, ніж теперішня допомога Києву».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський відвідав район активних бойових дій на Харківському та Куп'янському напрямках фронту – Укрінформ. Сирський повідомив:

  • російські війська продовжують вести наступальні дії, зосереджуючи основні зусилля на Курахівському, Покровському, Купʼянському та Харківському напрямках, проводять активні штурмові дії у Вовчанську та на підступах до Часового Яру з метою заволодіння цими містами та взяття їх під контроль.
  • На інших напрямках загарбники вдаються до наступальних дій з метою розтягування лінії активного фронту, сковування підрозділів Сил оборони й недопущення перекидання їх на інші ділянки ведення бойових дій.
  • На Харківському напрямку ворог концентрує свої головні зусилля й намагається просуватися в напрямку Глибоке – Липці, але зазнає значних втрат та не має успіху.
  • У районі Купʼянська окупанти намагаються прорвати оборону з двох напрямків, тривають жорсткі бої.

- На Харківському напрямку країнські захисники відбили дві ворожі атаки в бік села Липці, тривають бойові зіткнення у районі Вовчанська – Генштаб.

- Російські війська збільшили інтенсивність штурмових дій на Куп’янському напрямку, загалом на фронті від початку доби відбулися вже 54 бойові зіткнення – Генштаб.

- Покровський напрямок – один з найгарячіших. Там відбувається найбільше зіткнень. За минулий тиждень відбулося 220 атак. Це райони населених пунктів Калинове, Євгенівка, Сокіл, Яснобродівка – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця». Ворожа активність також спостерігається на напрямку району Очеретиного. Тут за минулу добу ворог втратив понад 450 осіб убитими і пораненими.

- На Харківському напрямку Росія через втрати переміщує на кордон з Україною нові підрозділи, зокрема мотострілецькі – Руслан Музичук, речник Національної гвардії.

- На Бахмутському напрямку бійці бригади «Помста» у складі Сил оборони зранку у середу, 5 червня, відбили спробу штурму та знищили танки, бронетранспортери, бойові машини піхоти та особовий склад РФ – ДПСУ.

- Збройні сили України упродовж 4 червня вразили 15 районів зосередження особового складу, 1 пункт управління і 3 засоби ППО російської армії – Генштаб.

- Наталю Гуменюк призначили заступницею начальника управління комунікацій Оперативного командування «Південь» – Укрінформ.

У ніч на 5 червня 2024 року Сили ППО збили 22 з 27 «Шахедів» – Повітряні сили ЗСУ.

***

- Уночі Полтавщина була атакована безпілотними літальними апаратами, є влучання в промисловий об’єкт, 1 людина постраждала – ОВА.

- Російські загарбники зранку знову обстріляли Донеччину, у результаті чого одна людина загинула та п’ятеро цивільних отримали поранення – ОВА.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Донецької, Херсонської та Харківської областей 1 людина загинула, 16 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністерство закордонних справ України наголосило у відповідь на заяву глави МЗС Китаю Ван Ї, що єдиною справедливою основою для досягнення миру є Формула Президента Володимира Зеленського – коментар МЗС України. Міністр закордонних справ КНР Ван Ї 4 червня заявив, що понад 20 країн підтримали бачення Пекіна щодо врегулювання російсько-української війни.

Верховна Рада

  • ухвалила Закон України «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про спільне кінематографічне виробництво», який сприятиме розвитку української кіноіндустрії.
  • ухвалила закон про ратифікацію Конвенції між урядами України і Японії про усунення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи та запобігання податковим ухиленням і уникненням та протоколу до неї.
  • ухвалила закон щодо впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті.

- Міністр енергетики Герман Галущенко зустрівся із делегацією Європейського банку реконструкції та розвитку і обговорив розширення співпраці для збільшення потужностей виробництва електроенергії – Міненергетики.

- Суспільне мовлення розпочало прийом заявок на участь у національному відборі на Дитяче Євробачення-2024. Заявки приймаються через відповідну форму з 5 червня по 3 липня включно – Суспільне.

- Вищий антикорупційний суд стягнув в дохід України майно колаборанта Євгена Балицького загальною вартістю понад 120 млн грн, серед якого київська компанія, що займається ремонтом і технічним обслуговуванням літаків – пресслужба суду.

- Столичні правоохоронці повідомили про підозру посадовцю КДМА, який за даними слідства, організував схему поборів із авто перевізників – Київська міська прокуратура. За даними джерела УП, підозру отримав Максим Широков.

***

- Європейський банк реконструкції і розвитку виділить Україні 300 млн євро, що допоможе забезпечити стабільне та безперебійне електропостачання – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

- Фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень – травень 2024 року становили 612 млрд грн – Мінфін.

- Група Нафтогаз у січні – травні запустила у роботу 36 нових свердловин, із яких 11 – з добовим дебітом понад 100 тис. кубометрів газу – Нафтогаз.

- З початку війни у власність України перейшло 58 компаній, які належали підсанкційним особам. Власниками 13 з них були громадяни РФ – Опендатабот.

- Із початку першого тижня червня ситуація в енергосистемі погіршилася через низку факторів, зокрема, високу температуру, атаку росіян та зменшення обсягів доступної генерації. Ситуація цього тижня буде складною. Єдине – на вихідних споживання впаде. Це завжди відбувається так, це сталий тренд. Тому на вихідних буде трохи легше- Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго».

- Упродовж минулого місяця на українському ринку нових комерційних автомобілів (вантажні та спец.) було реалізовано 1127 авто. У порівнянні з торішнім травнем реєстрації в цьому сегменті авторинку збільшились на 18%. Відносно результату попереднього місяця споживча активність збільшилась на 7% – пресслужба Асоціації автовиробників України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Президент США Джо Байден у супроводі своєї дружини Джилл прибув до Парижу. У планах церемонія в Нормандії та переговори із Зеленським і Макроном – Укрінформ.

- Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що впродовж найближчих тижнів Україна може розраховувати на додаткові пакети військової допомоги для посилення потенціалу ЗСУ на полі бою – Укрінформ.

- Адміністрація США має намір повною мірою скористатися повноваженнями Акту REPO, аби забезпечити ефективне вилучення заморожених активів РФ на користь України – Метью Міллер, речник Державного департаменту США

- Дванадцять країн-членів Європейського Союзу виступили зі спільним закликом пришвидшити процес вступу України та Молдови до ЄС і формально розпочати переговори про членство до кінця червня – Euractiv.

- Наступного тижня Сінгапур візьме участь у Глобальному саміті миру в Швейцарії.: старшого державного міністра закордонних справ та національного розвитку Сіма Енн призначено спеціальним посланником для участі у саміті – Лоуренс Вонг, прем'єр-міністр Сінгапуру. Таїланд братиме участь у Глобальному саміті миру в Швейцарії наступного тижня.

- США готові надати Україні кредит у розмірі $50 млрд, який буде погашатися прибутками від заморожених російських активів, якщо ЄС зможе продовжити санкції проти Москви на невизначений термін – Financial Times.

- Палата представників США ухвалила законопроєкт, який передбачає запровадження санкцій проти Міжнародного кримінального суду (МКС), прокурор якого запросив видачу ордерів на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу і міністра оборони Йоава Галанта – Reuters.

- Посол ЄC в Грузії Павел Герчинський заявив, що після ухвалення скандального закону про «іноагенті»" у блоці можуть переглянути безвізовий режим з країною – Грузия Online.

- Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо, який в середині травня зазнав замаху, 5 червня опублікував перше відтоді звернення, де оголосив про наміри через кілька тижнів повернутись до роботи – ЗМІ.

- Словенія визнала Палестинську державу після того, як парламент країни переважною більшістю проголосував за цей крок – France24.

ВОРОГ

- Путін виступить на пленарному засіданні найбільшого у Росії Санкт-Петербурзького міжнародного економічного форуму 7 червня, разом із ним виступатимуть президенти Болівії та Зімбабве Луїс Арсе та Еммерсон Мнангагва – росЗМІ.

- Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров 5 червня заявив, що Росія надішле додаткові військові постачання та інструкторів до Буркіна-Фасо – Reuters.

У травні надходження від продажу нафти до державного бюджету Росії зросли майже на 50% порівняно з минулим роком, оскільки ціни на нафту зросли, а країна адаптувалася до міжнародних санкцій – Bloomberg.

- У центрі Москви 4 червня затримали іранського туриста Хідарі Хоссіна, одягненого у світшот Balenciaga з прапором України, тризубами та закликом допомагати українським біженцям – Телеграм-канал ASTRA.Суд визнав іранця винним у «дискредитації» армії РФ і оштрафував його за світшот Balenciaga з українською символікою на 50 тисяч рублів ($560).

- Касаційний суд РФ залишив чинним вирок кримському татарину Аппазу Куртамету, засудженому на 7 років позбавлення волі за обвинуваченням у «фінансуванні збройного формування» – ЗМІ.

- У Білорусі за підтримку масових протестів проти фальсифікації виборів президента з 2020 року мусили звільнитися близько 500 співробітників Білоруського державного університету (БДУ) – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-