У Білорусі будують два ангари для «Іскандерів» - ЗМІ

У Білорусі будують два ангари для «Іскандерів» - ЗМІ

Ілюстрація
Укрінформ
У Білорусі, на території військової частини в Осиповичах Могилівської області, будують два нових ангари, за розмірами та зовнішнім виглядом схожі на сховище для «Іскандерів», які збудували тут рік тому.

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, яка отримала супутникові знімки цих ангарів, передає Укрінформ.

Зазначається, що в артилерійській військовій частині №12147 дислокується, зокрема, 465-та ракетна бригада. Щонайменше один із її дивізіонів має на озброєнні оперативно-тактичний комплекс «Іскандер-М», який може нести ядерну зброю. Загалом у Білорусі можуть перебувати два такі дивізіони, пише видання.

Ілюстрація: Planet Labs PBC (RFE/RL Graphics)

На супутниковому знімку від сервісу Planet Labs, отриманому 19 травня 2024 року, видно, що будівництво відбувається на значній частині військової частини, де розташовані «Іскандери». Зокрема, триває реконструкція двох занедбаних будівель. Ймовірно, це казарма та їдальня чи штаб, бо зовні вони дуже схожі на ті, що вже є на території частини, йдеться у повідомленні.

Праворуч на фото можна спостерігати, що будуються два ангари, які за розміром і зовнішнім виглядом абсолютно відповідають ангару, який був побудований для зберігання «Іскандерів» рік тому. Його будівництво тривало з осені 2022 року до квітня 2023 року. Поруч з новими ангарами видно контури ще двох великих фундаментів незрозумілого призначення, зауважує видання.

Ілюстрація: Planet Labs PBC (RFE/RL Graphics)

За підрахунками журналістів, кожен із цих ангарів може розмістити 12 бойових машин. Саме такі розміри має стандартний дивізіон «Іскандер» у російській армії. До нього входять до шести різних типів техніки: командно-штабна машина, машина життєзабезпечення, самохідна ракетна установка, транспортно-зарядна машина, мобільний пункт підготовки інформації та машина регулювання та обслуговування.

За інформацією, озвученою самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком у лютому 2024 року, Білорусь вже має дві дивізії, тобто близько 24 таких військових машин, вісім з яких несуть ракети.

За словами військового експерта, директора компанії Rochan Consulting Конрада Музики, якщо це походить від російського стандарту дивізіону «Іскандерів», то будівництво ще двох ангарів для зберігання комплексів може свідчити про те, що на території військової частини в Осиповичах хочуть створити нову бригаду.

«Якщо ми знаємо, що Білорусь отримала два дивізіони "Іскандерів", а це вісім пускових установок з ракетами, то виходить, що якщо росіяни надішлють ще один дивізіон — це буде повноцінна бригада. На фотографіях добре видно, що білоруси будують об'єкт, де він може бути розміщений. Усього 12 пускових установок. Для обслуговування знадобиться близько 500 осіб», - сказав Музика.

Читайте також: Білорусь будує сховища для російської ядерної зброї за 193 кілометри від кордону з Україною - NYT

«Іскандер» — це російське сімейство оперативно-тактичних ракетних комплексів, його основне призначення – знищення систем ППО потенційного противника, а також важливих об’єктів (мости, склади, командні пункти і вузли зв’язку, літаки і вертольоти на аеродромах, об’єкти інфраструктури, скупчення військ і техніки). Офіційна дальність польоту ракет «Іскандер-М» становить до 500 км, тобто ракети, розташовані в Білорусі, можуть загрожувати майже всій території Польщі, Литви та Латвії, а також більшій частині території України.

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня 2023 року міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи про розміщення тактичної ядерної зброї на білоруській території. Того ж дня Лукашенко заявив, що ядерну зброю РФ уже почали переміщувати до Білорусі.

16 червня очільник РФ Путін заявив, що «перші ядерні боєголовки доставлені на територію Білорусі».

Наприкінці грудня Лукашенко повідомив, що всю російську ядерну зброю, яку планували поставити до Білорусі, вже доставили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-