ISW: Обмежений дозвіл США на удари в РФ є недостатнім і не може зірвати масштабні операції Росії

ISW: Обмежений дозвіл США на удари в РФ є недостатнім і не може зірвати масштабні операції Росії

Укрінформ
Обмежений дозвіл з боку адміністрації президента США, який дозволяє Україні використовувати надану американську зброю для ударів по військових цілях на території Росії, зменшив розмір російського безпечного наземного простору лише на 16%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє узвітіІнститут вивчення війни (ISW).

Як пишуть аналітики, політика США, що обмежує використання Україною американського озброєння, фактично створила величезну зону - територію в межах досяжності дії цієї зброї, де українським військам не дозволяється завдавати нею ударів. Цю зону Росія використовує для захисту своїх бойових сил, органів управління, логістики та тилового забезпечення, які використовуються для проведення військових операцій в Україні.

«Таким чином політика США дозволяє агресору зберігати ще щонайменше 84% безпечного наземного простору, адже Україні заборонено використовувати ATACMS на решті території Росії», - йдеться у звіті.

Зокрема, аналітики зазначають, що США дозволили Україні наносити удари по території Росії за допомогою GMLRS для контрбатарейного вогню, але обмежила ці райони кордоном із Харківською областю. Фактично українські сили можуть завдавати ударів по російських військових об'єктах, «розташованих безпосередньо біля українського кордону», але їм заборонено наносити удари по цілях далі в тилу або в інших районах Курської і Брянської областей, які все ще перебувають у радіусі дії GMLRS.

«Обмежена зміна політики президента США Джо Байдена наприкінці травня 2024 року щодо використання наданої американської зброї проти військових цілей в Росії дозволила знищити максимум 16% безпечного наземного простору РФ, і то за умови, що українські війська можуть вражати всі законні російські військові цілі в межах досяжності українських HIMARS, використовуючи GMLRS в Бєлгородській, Курській і Брянській областях. Однак не ясно, чи українські сили мають на це дозвіл», - пишуть військові аналітики.

Читайте також: Безпілотники атакували буксир та баржу в Таганрозькій затоці - ЗМІ

Зміна політики США, хоча і є кроком у правильному напрямку, сама по собі є недостатньою і не здатна зірвати масштабні російські операції. За оцінками ISW, Захід зберігає здатність суттєво перешкоджати російським операціям, дозволяючи Україні використовувати західну зброю, для нанесення ударів по оперативному тилу і глибокому тилу Росії на російській території.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден надав дозвіл для України бити американською зброєю по військових об’єктах на території РФ.

Пізніше радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що коли російські війська під час наступу на Харківщині перетинали кордон, не було сенсу не дозволяти українцям завдавати ударів по об’єктах у Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-