Під час штурмів Бахмута ліквідували 17 тисяч ув'язнених, завербованих ПВК «Вагнера»

Під час штурмів Бахмута ліквідували 17 тисяч ув'язнених, завербованих ПВК «Вагнера»

Розслідування
Укрінформ
ПВК "Вагнера", заснована Євгеном Пригожиним, завербувала на війну в Україні не менше 48 366 ув'язнених з російських колоній, понад третина з яких була ліквідована під час штурмів міста Бахмут.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільному розслідуванні «Медіазони» та «Російської служби Бі-бі-сі».

Журналісти цих видань отримали від джерела внутрішню документацію військової компанії щодо виплат сім'ям загиблих найманців і проаналізували її.

Зазначається, що вербування ув'язнених на війну іменувалося в ПВК як «проєкт 42174» чи «проєкт К». Ув'язненим пропонували півроку воювати на фронті в обмін на помилування та зняття судимостей, а також хорошу зарплату та страхові виплати родичам у разі загибелі чи поранення.

Тим, хто погодився підписати контракт із ПВК, видавали жетон формату Кххх-ххх, де перше число — номер колонії, а друге — номер самої людини. Перше вербування відбулося 1 липня 2022 року у ВК-7 Яблунівка в Ленінградській області. Жетон «К1-001» отримав ув'язнений із позивним «ГДР». Згодом він загинув, його ім'я невідоме. Останній відомий випадок вербування датується 7 лютого 2023 (К616, ЛІУ-42 Ленінськ-Кузнецький, Кемеровська область).

Читайте також: Росія змушує мігрантів та іноземних студентів воювати проти України - Bloomberg

Автори розслідування встановили 341 колонію з 501, які згадувалися на жетонах завербованих ув'язнених. Серед них – 227 колоній суворого режиму, 75 колоній загального режиму та 28 колоній особливого режиму. Також ув'язнених набирали з колоній-поселень та лікувальних виправних установ.

Склавши суму всіх відомих останніх номерів жетонів, журналісти отримали показник у 48 366 осіб., а сам Пригожин публічно оцінював кількість завербованих у колоніях у приблизно 50 тисяч.

Більшість вагнерівців загинули у боях за Бахмут. Ця битва, яку в ПВК назвали операцією «бахмутська м'ясорубка», за версією Пригожина, розпочалася 8 жовтня 2022 року. Автори розслідування вирішили, що початок операції слід перенести на 15 липня 2022 року, оскільки, судячи зі списків ПВК, цього дня під Бахмутом загинув перший завербований ув'язнений. Пригожин стверджував, що ПВК "Вагнера" взяла місто під контроль 20 травня 2023 року. Автори розслідування правильним датуванням вважають 6 червня — того дня вагнерівці втратили лише одну людину.

Таким чином, битва за Бахмут тривала 327 днів. За цей час ПВК "Вагнера" втратила загиблими як мінімум 19 547 осіб. З них 17 175 були ув'язненими, а решта – добровільними найманцями.

Загалом із «бахмутської м'ясорубки» не повернувся кожен третій в'язень — 35,5%, якщо рахувати кількість завербованих за бухгалтерією ПВК "Вагнера".

На виплати родичам загиблих під Бахмутом ПВК витратила майже 108 мільярдів рублів ($1,214 млрд), підрахували автори розслідування. Кожна сім'я отримувала по 5 мільйонів рублів компенсації плюс 300 тисяч рублів на організацію похорону.

Як повідомлялося, ПВК "Вагнер" - неофіційне російське озброєне формування, створене у 2014 році петербурзьким підприємцем Євгеном Пригожиним, близьким до Володимира Путіна. Найманці ПВК воювали у Сирії, Лівії та інших країнах Африки, брали участь у російській гібридній війні на сході України.

Конфлікт Пригожина з керівництвом Міноборони РФ призвів до маршу загонів "Вагнера" на Москву 23-24 червня 2023 року, який Путін схарактеризував як військовий заколот. Зрештою, Пригожин зупинив похід в обмін на відмову влади від кримінального переслідування учасників заколоту. Після чого літак із Пригожиним на борту був підірваний 23 серпня 2023 року на території Тверської області під час прямування з московського аеропорту Шереметьєво до Санкт-Петербурга.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-