У Польщі не хочуть «пересувати» американську систему Patriot до України

У Польщі не хочуть «пересувати» американську систему Patriot до України

Укрінформ
Американська зенітно-ракетна система Patriot, яка нині розгорнута біля кордону з Україною, не може бути передана Україні.

Таку думку в ефірі радіо ZET висловив голова президентського Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра, коментуючи статтю в New York Times про рішення Вашингтона пересунути одну системи Patriot з Польщі в Україну, передає Укрінформ.

За його словами, американська система Patriot “однозначно не може” перекидатися з Польщі в Україну. Він пояснив це тим, що Польща є країною, через яку проходить більшість військової допомоги для України, де за останні два роки повітряний простір тричі порушували крилаті ракети РФ, що коштувало життя двом громадянам РП. Відтак Польща має не лише ключове значення для поставок військової допомоги Україні, а й для всієї системи стримування та підготовки можливої оборони на східному фланзі НАТО.

Читайте також: ППО України буде однією з головних тем 23 «Рамштайну» - Пентагон

Сєвєра повідомив, що йому невідомі деталі передачі американцями системи Patriot Україні, і тому він попросив про розмову з цього приводу зі своїм американським колегою – радником президента США з національної безпеки Джейком Салліваном.

За його словами, окремі елементи однієї ЗРК Patriot можна ділити і пересувати в інші місця, але це він назвав “дуже складним питанням”.

“Натомість пересування усієї батареї (до України - ред.) є дуже небезпечним”, - констатував голова Бюро нацбезпеки Польщі.

Читайте також: Німеччина передає Україні чверть своїх систем Patriot - Пісторіус

Видання New York Times у середу повідомило, що президент США Джо Байден прийняв рішення про передачу Україні чергової ЗРК Patriot, яка нині розгорнута в Польщі. Американська ЗРК Patriot розгорнута біля кордону з Україною, захищаючи логістичний хаб Ряшів-Ясьонка, через який більша частина західної військової допомоги потрапляє в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-